ULTIMA ORĂ! Dosarul „Energocom”: Urmărirea penală în privința ex-președintelui Dodon, încheiată. PG: Grupul criminal organizat condus de Plahotniuc, prin intermediul persoanelor sale de încredere, inclusiv Andronachi - printre beneficiarii finali din „schema cu energia electrică”

9 august 2022, 11:07 Justiție 771
Igor Dodon.  Sursa: Replica Media

Procuratura Generală informează că astăzi, 9 august 2022, a încheiat acțiunile de urmărire penală pe episodul incriminat ex-președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, vizat în cadrul cauzei penale, denumit generic „Energocom”. Respectiv, învinuitul Igor Dodon și apărătorii săi s-au prezentat în fața procurorilor din cadrul PG, unde au fost informați în modul prevăzut de lege despre finalizarea acțiunilor de urmărire penală.

„Prin urmare, după aducerea la cunoștință învinuitului și apărătorilor săi despre finisarea urmăririi penale, s-a stabilit un grafic cu privire la locul și termenul în care aceștia pot lua cunoștință de materialele urmăririi penale, în condițiile specificate de art.293-294 din Codul de procedură penală”, se menționează într-un comunicat de presă emis de organul de urmărire penală.

În cadrul acestui dosar penal, fostului șef de stat i se incriminează săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat.

Învinuirea formulată în privința lui Igor Dodom se referă la acțiunile acestuia din perioada anilor 2008 - 2009, atunci când a deținut funcția de prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului.

Mai exact, acesta este învinuit că, din poziția pe care o avea la acel moment, deținând funcția de prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului, în perioada lunii mai 2008 a semnat avizul care a favorizat încheierea de către directorul general al SA „Energocom” cu o companie străină din Ungaria, a unui contract privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, în volum de 2 320 000 000 kw/h, pentru perioada lunilor mai 2008 - iunie 2009, contrar prevederilor legale ce viza la acel moment activitatea autorității publice centrale de administrare a energeticii în persoana Ministerului Economiei și Comerțului și în special atribuțiile funcționale al Ministrului Economiei și Comerțului.

Astfel, potrivit prevederilor contractului încheiat cu compania străină prețul energiei electrice pentru perioada lunilor mai-septembrie 2008 inclusiv, a constituit 0,053 dolari SUA pentru 1 kw/h, și respectiv de 0,058 dolari SUA pentru 1 kw/h pentru energia electrică livrată în perioada de timp cuprinsă între lunile octombrie 2008 – iunie 2009 inclusiv, deși SA „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai ieftin cu 29%. Urmare a acțiunilor nominalizate, statului în persoana SA „Energocom” i-au fost cauzate daune în proporții deosebit de mari în valoare de 11.927.173 dolari SUA, echivalentul a 123.957.916 lei, mijloace bănești care au fost transferate ulterior pe conturile unor companii off-shore.

„În cadrul urmăriri penale au fost obținute probe, care dovedesc caracterul prejudiciabil al contractului de achiziție a energiei electrice nominalizat supra, încheiat în detrimentul intereselor statului, și anume existența la acel moment a contractelor de furnizare a energiei electrice încheiate de către Centrala termoelectrică de la Cuciurgan cu agenți economici din străinătate la prețuri mult mai mici decât prețul de achiziție a energiei electrice de către SA „Energocom” de la companie străină din Ungaria, energiei electrică care era livrată prin rețelele electrice al R. Moldova în baza unui contract de agent dintre SA „Energocom” în calitate de Executor și Centrala termoelectrică de la Cuciurgan în calitate de Client.

Concomitent, aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturilor consumatorilor finali, cetățeni ai Republicii Moldova.

Precizăm că, episodul încriminat ex-președintelui Republicii Moldova a fost disjuns într-o procedură separată din dosarul de bază. Totodată, aferent subiectului investigat, urmărirea penală continuă în privința unor persoane fizice, companii străine, înregistrate în zone off-shor, pe contul cărora au fost transferate o parte din mijloacele financiare rezultate din contractul privind procurarea energiei electrice de către SA „Energocom”, unele dintre care sunt parte a grupului criminal organizat condus de Vladimir Plahotniuc, prin intermediul persoanelor sale de încredere, inclusiv Vladimir Andronachi, care sunt beneficiarii finali a unei părţi din mijloacele financiare obținute din „schema cu energia electrică”.

La fel, investigațiile penale în continuare vizează și transferurile mijloacelor bănești din „schema cu energia electrică” efectuate în contul unui partid politic din Republica Moldova, persoane fizice și companii afiliate unor persoane cu funcții de rang înalt în stat. Despre rezultatele acestor acțiuni, procurorii vor informa ulterior, în măsura în care prezentarea unor date din dosar nu va periclita buna desfășurare a investigațiilor penale.

„Investigațiile penale pe acest caz se efectuează în limitele legislației procesual penale, cu respectarea tuturor drepturilor și libertăților persoanei vizate, cu asigurarea principiului prezumției de nevinovăție, confidențialității urmăririi penale, respectării vieții private și a datelor cu caracter personal”, preciează PG.În reacție, fostul lider socialist a declarat că „ăprocurorii au decis să reia dosarul bazat pe niște fapte de acum 14 ani pentru că nu le reușește nimic pe celelalte capete de acuzare”. Mai mult, Igor Dodon a menționat că actuala conducere a țării și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Andrei Spînu, ar trebui puși sub învinuire pentru contractele privind achiziționarea gazului și a energiei electrice și nu el.
Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media