VIDEO/ „Este un model de mancurt. Trebuie trimis la Kremlin”: Grosu, despre afirmația șefului adjunct al BPR Nicolai Țveatcov, care a spus că reintegrarea țării poate fi realizată doar prin federalizare

28 iulie 2022, 12:41 Politică 1144
Igor Grosu, președintele Parlamentului.  Sursa: Replica Media

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a reacționat acid la afirmația șefului adjunct al Biroului de Reintegrare, Nicolai Țveatcov, care a spus că cheia reîntregirii Republicii Moldova cu teritoriile controlate de regimul separatist de la Tiraspol este federalizarea, iar misiunea de pacificare din stânga Nistrului este una de succes. Șeful legislativului s-a arătat indignat de faptul că asemenea personaje „au mai rămas în structuri”.

„Este un model de mancurt, un model de coloana a 5-a, care a mai rămas, din păcate, în structuri. Asta este drept un contraargument pentru socialiști care stau și se miorlăie că s-au făcut modificări de personal peste tot. Iată a mai rămas o reminiscență de asta care miroase foarte urât prin declarații antistatale.

Întrebat dacă urmează a fi sancționat Nicolai Țveatcov pentru o asemenea afirmație, șeful legislativului a răspuns că „sunt în așteptare”.

„Eu cred că el demult nu mai trebuia să fie acolo, așa speakmen. Să-l trimitem în țara soarelui, la Kremlin să-l trimitem!”, a conchis Igor Grosu.


Amintim că, în opinia șefului adjunct de la reintegrare, cheia de soluționare a conflictului transnistrean, va fi în redistribuirea atribuțiilor în stat dintre Chișinău și Tiraspol. Redistribuirea, însemnând federalizarea țării, scrie Zona de Securitate.

Țveatcov, vorbind despre criza din 2003, când a apărut memorandumul Kozak, spune că: „federalizarea nu a fost propunerea Federației Ruse, acest proiect nu a fost propus de Dmitrii Kozak. A apărut cu un an sau doi înainte de includerea lui în procesul de reglementare. Eu consider că acest termen, măcar și din punct de vedere teoretic, este defăimat în zadar. Dar din nou, noi trăim în Moldova, la noi acest termen a devenit o confirmare a prezenței trupelor rusești pe teritoriul Republicii Moldova și cei care nu se complac cu această idee o resping.

Repet, în procesul de reglementare a conflictului, redistribuirea atribuțiilor în stat reprezintă elementul cheie, acesta din punct de vedere teoretic va însemna federalizarea țării. Cât de profundă va fi și care va fi modelul final astăzi este complicat de spus”.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media