PG pornește urmărirea penală pentru abuz de serviciu în cazul licitației blanchetelor în valoare de 500 de milioane de lei: „Au fost stabilite bănuieli rezonabile că, factorii de decizie din cadrul ASP, au încheiat contracte de prestări servicii și acorduri adiționale frauduloase”

22 octombrie 2021, 10:07 Justiție 130
Procuratura Generală.  Sursa: Replica Media

Procuratura Generală anunță că a dispus pornirea urmărirea penală în baza art.327 alin.(2) din Codul penal - abuzul de serviciu, în cazul achiziționării blanchetelor în valoare de 500 de milioane de lei, licitație organizată de AgențiA Servicii Publice (ASP), la sfâșiutl lunii aprilie curent. Potrivit PG, acțiunea de urmărie penală a fost inițiată în rezultatul examinării adresării prim-ministrei Natalia Gavrilița, prin care a sesizat despre acțiunile pretins ilegale ale factorilor de decizie ai Î.S. CRIS Registru și ai ASP.

Astfel, potrivit investigațiilor preliminare, au fost stabilite bănuieli rezonabile că, factorii de decizie din cadrul Agenției Servicii Publice, au încheiat contracte de prestări servicii și acorduri adiționale frauduloase, fără petrecerea procedurii de achiziții publice, în scopul favorizării unui agent economic concret.

Prin urmare, sunt investigate circumstanțele în care aceștia sunt suspectați că au majorat nejustificat cantitatea și suma contractului pentru achiziționarea blanchetelor cu tehnologii de personalizare pentru actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate de înmatriculare, fapt ce a prejudiciat interesele statului.

„La moment, în cadrul cauzei penale vizate supra, se efectuează acțiuni de urmărire penală pentru asigurarea investigării complete, obiective și sub toate aspectele a circumstanțelor acestui caz.

Despre măsurile suplimentare întreprinse și soluția dispusă pe caz, vom reveni ulterior cu informații suplimentare”, precizează PG.

Amintim că, ASP a anunțat, la sfârșitul lunii aprilie, o licitație în valoare de aproximativ 500 milioane lei pentru procurarea blanchetelor cu tehnologii de personalizare pentru actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate de înmatriculare.

De această achiziție s-a arătat indignat deputatul PAS Radu Marian, care a emis mai multe demersuri ca respectiva licitație să fie stopată motivând că la depozitul ASP există o rezervă de 400.000 de blanchete, ceea ce ar fi suficient pentru activitatea instituției timp de aproximativ 1 an.

Ulterior, șeful ASP Vladislav Zara a acuzat instituția prezidențială că ar face presiuni asupra ASP pentru a anula licitația nominalizată. În reacție, Președinția a declarat că acuzațiile directorului Agenției vin după ce organele de drept au fost sesizate pe acest caz.

Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media