VIDEO/ Controversata senatoare din România, Diana Șoșoacă, în mijlocul unui nou scandal. A ținut ostatică o echipă de filmare de la RAI1, iar soțul acesteia a mușcat-o pe jurnalista intaliană

14 decembrie 2021, 18:36 România 272
Imagini din timpul scandalului.  Sursa: captură video

Jurnalista Lucia Goracci și o echipă Rai, după cum arată imaginile difuzate de Tg1, au fost sechestrați în România după un interviu cu senatoarea antivaccinistă, Diana Iovanovici Șoșoacă, scrie La Stampa, citată de Hotnews.ro.

Senatoarea, în urma întrebărilor puse de jurnalistă despre gestionarea pandemiei în țară și condițiile spitalelor, a blocat echipa și pe Goracci în biroul ei și apoi a sunat la poliție, susțin aceștia.

”Goracci, bruscată și amenințată, a fost eliberată împreună cu echipa ei după 8 ore datorită intervenției ambasadei Italiei”, scriu jurnalistii italieni.

Silvestru Șoșoacă, soțul Dianei Șoșoacă, a fost plasat luni sub control judiciar de către procurori, care îl acuză că a agresat un polițist în urma unui conflict cu o echipă de jurnaliști străini veniți să-i ia un interviu senatoarei. În timpul audierii soțului său, Diana Șoșoacă s-a aflat în fața Parchetului, alături de mai multe persone, și a transmis live pe Facebook. A acuzat abuzuri și înscenări, susținând că ea ar fi de fapt victima și s-a certat cu jurnaliștii, numindu-i "criminali".

Scandalul a pornit după ce senatoarea Diana Şoşoacă a sunat la 112, vineri, în timpul unui interviu pe care îl acorda unei echipe străine de televiziune, în urma unui conflict apărut pe fondul întrebărilor adresate de jurnaliști. Poliția Capitalei a anunțat luni, fără a indica vreun nume, că în acest caz au fost deschise două dosare penale, dintre care unul pentru ultraj. Vizat de acest dosar este Silvestru Șoșoacă, soțul senatoarei, acuzat că ar fi agresat un polițist care a mers vineri la cabinetul lui Șoșoacă.

Silvestru Șoșoacă a fost audiat timp de câteva ore luni, la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1, iar Diana Șoșoacă, alături de mai multe persoane și de jurnaliști, s-a aflat în fața instituției, de unde a transmis live pe Facebook, a acuzat abuzuri și înscenări și a strigat la jurnaliști și la jandarmi.
Conflictul pe care Diana Şoşoacă l-a avut cu o echipă de jurnaliști italieni provoacă reacții în politica din peninsulă. Potrivit Rai News, citat de Digi24, ambasadorul Italiei în România a cerut guvernului României lămuriri imediate după incidentul de la București în care a fost implicată jurnalista RAI Lucia Goracci și echipa ei, pe de o parte și senatoarea Diana Șoșoacă, pe de cealaltă.

După acest incident a reacționat și Guvernul României.

„Guvernul României condamnă cu fermitate orice acțiune de intimidare a jurnaliștilor sau de obstrucționare a dreptului la liberă informare a cetățenilor. Libertatea de exprimare, dreptul la opinie și accesul la informații sunt garanții ale unei democraţii consolidate și ale funcționării statului de drept. Premierul Nicolae-Ionel Ciucă consideră inacceptabil acest incident și respinge categoric manifestarea diferențelor de opinii prin violență. Prim-ministrul României este preocupat de acest caz, care trebuie clarificat în regim de urgență de instituțiile abilitate ale statului”, se transmite printr-un comunicat remis de biroul premierului.

Totodată, MAE a transmis marți că autoritățile italiene au solicitat Ambasadei României la Roma informații cu privire la eventuale măsuri adoptate de autoritățile române competente, în contextul incidentului în care este implicată senatoarea Șoșoacă.

Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Cristian
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media