Deputatul Partidului Șor Vadim Fotescu, despre raportul comisiei parlamentare privind ridicarea imunității lui Ilan Șor: „Astăzi justiția nu se face în sălile de judecată, ci în birourile parlamentare”

21 decembrie 2021, 15:56 Politică 82
Vadim Fotescu.  Sursa: multimedia.parlament.md

Ședința Comisiei juridice numiri și imunități, la care au fost examinate cererile procurorului general interimar, Dumitru Robu, de retragere a imunității parlamentare a deputatului fugar Ilan Șor, a fost organizată doar pentru bifă, deoarece nimeni dintre cei prezenți nu a încercat să pătrundă în esența lucrurilor. Astfel a reacționat deputatul Partidului Șor, Vadim Fotescu, care este membru al Comisiei juridice a Parlamentului, privind ridicarea imunității lui Ilan Șor.

„Astăzi, justiția nu se face în sălile de judecată, ci în birourile parlamentare. Parlamentul s-a transformat într-un tribunal personal al PAS. Acolo se citesc învinuirile și tot acolo se dă verdictul. Am încercat să pun mai multe întrebări, însă nu am primit niciun răspuns. Nu a mai avut rost să rabd această atitudine disprețuitoare față de lege și am părăsit sala de ședințe, în semn de protest. Este strigător la cer ce face această clică de analfabeți funcționali, care pun mai presus interesele lor înguste decât legea”, a scris Vadim Fotescu pe pagina sa de Facebook.

Amintim că, Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat, marți, 21 decebrie, cele nouă cereri de ridicare a imunității lui Ilan Șor. Președinta comisiei parlamentare, Olesea Stamate, urmează ca Biroul Permanent să anunțe data viitoarei ședințe și caracterul acesteia, fie public, fie secret.

La ședință a participat și procurorul general interimar și alți doi procurori, din care unul a plecat când au fost examinate alte cereri la care nu a participat la urmărire penală. În total, spune Stamate, la dosar ar fi lucrat 5 - 6 procurori.

La 17 decembrie, o parte din cererile depuse de procurorul general interimar, Dumitru Robu, au fost examinate, iar o altă parte au fost examinate astăzi, 21 decembrie.

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a mers la 16 decembrie la Parlament, unde a cerut plenului ridicarea imunității parlamentare, cercetarea penală, reținerea, arestul, percheziționarea și trimiterea în judecată a deputatului Ilan Șor.

Preliminar, se știe că Procuratura va înainta învinuirea pe nouă capete de acuzare, pe baza următoarelor articole din Codul Penal:

1. Art.190 al.5 CP

2. Art.190 al.5 CP

3. Art.243 al.3 CP

4. Art.284 al.1 CP

5. Art.352/1 al.1 si al.2 CP

6. Art.42 al.3 si al.4, art.190 al.5 CP

7. Art.191 al 5 CP

8. Art.42 al.3 si al.4, art.243 al.3 lit.a si lit.b CP

9. Art.327 al.3 CP.

Ilan Șor nu a fost prezent la nici o ședință a noului Parlament și a fost lipsit de salariu de deputat.

Șor a plecat din țară în vara lui 2019, cand PD a cedat puterea. Dat în căutare internațională pentru fraude de proporții deosebit de mari, Șor evită să spună unde se află de fiecare dată când este întrebat. Recent, acesta ar fi fost văzut la o terasă a unui local situat în orașul Herzilya, la 15 kilometri de Tel-Aviv, de către o cetățeană a Republicii Moldova.

Reprezentanții formațiunii au respins autencitatea imaginilor.

Despre faptul că Ilan Șor s-ar afla în Israel au vorbit mai mulți demnitari și politicieni de rang înalt din Republica Moldova. Însuși Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo. „Deși potrivit unei reguli generale statul Israel nu își extrădează cetățenii, totuși sunt niște excepții. Au existat cel puțin două sau trei cazuri când acest stat a extrădat persoanele condamnate. Însă în momentul în care vom avea deciziile de condamnare finale, vom putea expedia sentința pentru executare în statul Israel”, a declarat Stoianoglo la o emisiune la N4.

Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media