Criza din Ucraina: UE invită Rusia la discuţii în cadrul OSCE, în timp ce Kremlinul cere unor state răspunsuri individuale

10 februarie 2022, 10:27 Externe 162
Rusia - UE.  Sursa: Mladen Antonov/AFP via Getty Images

Uniunea Europeană este pregătită să continue discuțiile cu privire la acumularea masivă de trupe ale Rusiei de-a lungul graniței cu Ucraina. Uniunea Europeană a invitat miercuri Rusia la discuţii în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), într-o scrisoare adresată ministrului de externe rus Serghei Lavrov, solicitând încă o dată Kremlinului să-și retragă armata. Scrisoarea a fost formulată după ce Rusia a cerut unor state UE răspunsuri individuale privind conceptul de „indivizibilitate a securităţii” cu „titlu național” și nu în numele blocului, scrie Politico.eu.

Scrisoarea, a cărei schiță a fost consultată de Politico, a fost semnată de Înaltul diplomat al UE, Josep Borrell, și reprezintă răspunsul colectiv al țărilor UE la scrisorile trimise de șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov unora dintre omologii săi europeni cărora le-a cerut interpretarea lor individuală asupra conceptului de „indivizibilitate a securităţii”.

Scrisoarea a fost aprobată miercuri de cele 27 de state membre ale UE şi remisă ambasadorului Rusiei la Bruxelles.

„Rămânem foarte îngrijorați de situația actuală și credem cu fermitate că tensiunile și dezacordurile trebuie rezolvate prin dialog și diplomație”, scrie liderul UE.

„Solicităm Rusiei să detensioneze și să-și retragă trupele acumulate de pe teritoriul Ucrainei și de la granițele acestei țări”. Scrisoarea adaugă: „Împreună cu partenerii noștri din NATO, noi, cei din Uniunea Europeană, suntem pregătiți să continuăm dialogul cu Rusia privind modalitățile de consolidare a securității tuturor”.

Răspunsul este cea mai recentă mișcare dintr-o serie de discuții și schimburi diplomatice extinse după ce Rusia a acumulat peste 100.000 de soldați și armament greu de-a lungul graniței cu Ucraina, stârnind temeri de o invazie iminentă.

Cea mai recentă scrisoare a UE sugerează continuarea discuțiilor prin mai multe formate, inclusiv la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), un grup interguvernamental axat pe securitate, precum și prin Consiliul NATO-Rusia. Discuțiile au avut loc recent în ambele formate, dar nu au reușit până acum să rezolve situația. Nota subliniază în mod special discuțiile OCSE, având în vedere că toate țările UE sunt membre ale organizației, spre deosebire de NATO, care include doar 21 de țări UE.

„Considerăm că OSCE este forul potrivit pentru a aborda preocupările de securitate ale tuturor părților interesate, în complementaritate cu alte formate existente, inclusiv Consiliul NATO-Rusia”, se arată în scrisoare.

Conform Moscovei, acest concept de „indivizibilitate a securităţii” presupune că securitatea fiecărei ţări este indisolubil legată de a celorlalte şi prin urmare o extindere a NATO către Ucraina şi Georgia ameninţă securitatea Rusiei.

Răspunsul UE nu a detaliat însă acordurile specifice menționate de Lavrov, dar indică faptul că viitoarele discuții vor „oferi oportunități de abordare a subiectului”, precum și „alte documente cheie care stau la baza securității europene”.

Ministrul Serghei Lavrov a cerut ca răspunsurile statelor europene să fie transmise Rusiei „cu titlu naţional şi nu în numele unui bloc”. Rusia refuză să trateze cu UE ca entitate şi încearcă să provoace divizări în rândul membrilor acesteia, remarcă lideri europeni.

Rusia nu recunoaște un rol al UE în discuțiile în curs despre Ucraina, a spus Borrell marți, 7 februarie, în timpul discursului său de la Washington, și că din acest motiv Serghei Lavrov a trimis scrisorile țărilor UE – și nu blocului UE.

„Pentru Rusia”, a spus Borrell, UE „nu există sau nu este relevantă”. Cu toate acestea, a adăugat Borrell, scrisoarea lui Lavrov către membrii UE „deschidea o nouă linie de dialog”. Acum, UE ar trebui să lucreze pentru a forma un răspuns comun și „să arate unitatea europeană și poate faptul că nu suntem 27 de țări diferite, ci o Uniune, ceva ce rușilor nu le place să accepte”.

Sursa: POLITICO.eu.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media