Actorul de teatru şi film, unul dintre fondatorii Teatrului „Luceafărul”, Vladimir Zaiciuc - a încetat din viață

8 ianuarie 2022, 17:46 Cultură 282
Vladimir Zaiciuc.  Sursa: Uniunea Teatrală/Facebook

Actorul de teatru şi film, unul dintre fondatorii Teatrului „Luceafărul”, Vladimir Zaiciuc - a încetat din viață, la vârsta de 85 de ani. Vestea tristă a fost dată de Uniunea Teatrală, într-o postare pe Facebook.

„Uniunea Teatrală din Moldova anunță cu regret despre trecerea la cele veșnice a Maestrului Vladimir ZAICIUC, Artist al Poporului!

Cu mare tristeţe pentru pierderea suferită, suntem alături de familia îndoliată, în această grea încercare. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, se arată în mesajul de condoleanțe publicat pe rețelele de socializare.

Vladimir Zaiciuc s-a născut la 4 noiembrie 1937. În anul 1960 a absolvit Colegiul teatral „B. Şciukin” de la Moscova. În toamna aceluiași an și-a început cariera de actor în Teatrul „Luceafărul”.

A fost unul din fondatorii Teatrului „Luceafărul” alături de colegii săi „șciukiniști” Dumitru Caraciobanu, Ecaterina Malcoci, Eugenia Todorașcu, Sandri Ion Șcurea, Ion Ungureanu, Grigore Rusu, Valentina Izbeșciuc, Vasile Constantin, Nina Mocreac-Vodă.

Vladimir Zaiciuc a fost și profesor la disciplina Arta actorului la Conservatorul de Stat „G. Musicescu” din Chișinău în anii 1968-1980.

A jucat în spectacolele: „Nota zero la purtare”, „Copiii și merele”, „La moara dracilor”, „Arvinte și Pepelea”, „Autorul moare azi”, „Vicleniile lui Scapin”, „Baia”, „Căsătoria”, „Trei surori”, „Păsările tinereții noastre”, „Dragul meu ticălos”, „A cincea lebădă”, „Hamlet”, „Angajare de clovn” ș.a. A jucat roluri principale și roluri secundare, roluri de comedie și roluri de dramă, roluri sociale și roluri clasice.

A jucat și în film. Debutul în cinematografie l-a făcut pe când era student, jucând în primul film moldovenesc „Când omul nu-i la locul lui” (1957) după un scenariu de Ion Druță „Flaore de cireș”. A mai jucat în filmele „Cînd se duc cocorii”, 1963 - episod, „Seghei Lazo”, 1967 - Sibirţev, „Singur în faţa dragostei”, 1969 –profesorul de educaţie fizică, „Acolo, unde l-au omorît”, 1969, „Telefilm- Chișinău” - episod, „Zece ierni pentru o vară” 1969 - episod, „Vica, eu şi folietonul”, 1972 - episod, „Durata zilei”, 1974 - episod, „Mânia”, 1974 - episod, „Nicuşor din tribul TV”, 1975 – episod, „Ce-i trebuie omului”, 1975 – episod, „Codul „Fulgerul din sud” 1980 - episod.

Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media