Nemulțumiri după ședința de constituire a noului Parlament. Batrîncea: „Nu înțelegem de ce am fost convocați. S-a încălcat regulamentul”

26 iulie 2021, 12:11 Politică 148
Vlad Batrîncea.  Sursa: Replica Media

Socialiștii s-au arătat nemulțumiți de decizia deputaților fracțiunii PAS în Parlament de a lua o pauză până joi, 29 iulie, pentru a aproba organele de conducere ale Parlamentului. Deputatul socialist din BECS, Vlad Batrîncea, a spus că nu înțelege de ce s-au întrunit deputații în ședința de astăzi și a criticat discursul președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, pe care l-a calificat drept „patetic”.

„Stimati colegi, s-a vorbit că parlamentul trebuie să lucreze. Ați promis că vom lucra foarte activ. Ați convocat această ședința nu pentru a aduce la cunoștință încă o dată platforma electorală. Noi am venit la aceasta ședință ca să muncim, să aprobăm organele de conducere ale Parlamentului, și să trecem la examinarea subiectelor care sunt așteptate de societate. Nu înțelegem pentru ce ne-ați chemat astăzi, fiți responsabili, unde plecați? Ați convocat această ședință pentru ce? Pentru ca o persoană să aibă un discurs pe 30-40 de minute? Rușine. Noi suntem gata să facem declarații conform ordinii de zi a acestei ședințe și vă rog sa permiteți fracțiunii noastre să anunțăm ceea ce avem de anunțat”, a declarat deputatul PSRM, Vlad Batrîncea, în timp ce fracțiunea PAS părăsea sala de plen.

Ulterior, într-un briefing de presă, socialistul a criticat și discursul Maiei Sandu: „Din acest discurs patetic al doamnei președinte nu am înțeles nimic concret”.

„Cei de dreapta care se bucură de rezultatele alegerilor, au promis că vor munci fără odihnă, fără concedii, pentru că ne așteaptă o agendă mare. A fost încălcat regulamentul cu privire la constituire a Parlamentului. Nu înțelegem de ce fracțiunea care are peste 60 de deputați, în loc să trecem la activitate, a plecat din sală fără a informa când ședințele Parlamentului vor avea loc. Considerăm că este o bătaie de joc, inclusiv față de cetățenii Republicii Moldova. Ședința de astăzi astăzi costă bani buni. Care a fost scopul acestei ședințe? Pentru un discurs? Ne pare rău că am dat curs acestei solicitări de convocare a Parlamentului”, a declarat Batrîncea.

Totodată, Batrîncea a subliniat că Igor Grosu, președintele fracțiunii PAS în Parlament, nu a spus pentru cât timp a fost anunțată pauza, chiar dacă Grosu a declarat că următoarea ședință va avea loc joi, la ora 10:00.

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a venit cu o reacție la declarațiile socialistului: „PSRM se arată nemulţumiţi de pauza anunţată de trei zile, care rezultă expres din Regulamentul Parlamentului. În 2019 au anunţat-o pentru trei luni şi nu erau atât de agitaţi”, a amintit alesul poporului.

Amintim că astăzi, 26 iulie 2021, a avut loc ședința de constituire a Parlamentului nou ales. La încheierea ședinței, liderul fracțiunii PAS, Igor Grosu, a propus o pauză până joi, 29 iulie. „Deși regulamentul prevede 10 zile pentru constituirea fracțiunilor, alegerea organelor de conducere, șamd, noi propunem în zilele care urmează să decidem asupra componenței nominale a comisiilor, președinții, vicepreședinții, secretarii, membrii biroului și să revenim în ședință joi, la orele 10:00”, a spus Igor Grosu, înainte ca deputații să părăsească plenul Legislativului.

Anastasia
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media