Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, despre procesul de reorganizare a instituțiilor superioare de învățământ: Vrem să creăm universități puternice, bine poziționate în clasamente internaționale

28 iunie 2022, 09:44 Educație 616
Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală.  Sursa: protv.md

Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, a declarat la emisiunea „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, că autoritățile în educație își propun să consolideze sistemul universitar și de cercetare prin concentrarea resurselor, atât umane, cât și financiare, și să apropie cercetarea științifică de studenți prin integrarea institutelor de cercetare în structura universităților și să aloce mijloace financiare suplimentare pentru a susține procesul de modernizare a învățământului superior și a sectorului de cercetare. Precizările au fost făcute în contextul în care ministerul de resort a anunțat luni, 27 iunie, despre lansarea procesului de reorganizare a instituțiilor de învățământ superior.

„Vrem să creăm universități puternice care să ofere tinerilor noștri mai multe oportunități educaționale, universitățile noastre să fie bine poziționate în clasamente internaționale, să fie atractive pentru tinerii noștri. Modernizarea universităților va fi un proces amplu, prin care dorim să apropiem cercetarea de predare, astfel încât studenții noștri să beneficieze și de competența, și de profesionalismul cercetătorilor noștri. Într-adevăr avem profesori, cercetători deosebiți, vrem să concentrăm aceste resurse în universități mari astfel încât să oferim o șansă tinerilor să învețe acasă, dar și mai multe oportunități de activitate pentru cadrele didactice și pentru cercetători”, a menționat ministrul Educației la TVR Moldova.

Rectorul Universității de Stat din Moldova, Igor Șarov, a subliniat că reforma este una necesară în condițiile unui număr tot mai mic de studenți.

„Este un proces inevitabil. Problema principală e în tendința demografică. În 2007, în R. Moldova erau 132 de mii de studenți, în 2015 – 92 de mii, în 2020 – 52 de mii. Tendințele de scădere demografică sunt în continuare, nu putem să nu le luăm în calcul, întărirea capacităților universităților – este nu doar o tendință în R. Moldova, dar mondială. Din acest considerente noi salutăm această reformă”, a menționat Igor Șarov.

Ministerul Educației și Cercetării, a anunțat, la 27 iunie, despre procesul de reorganizare a instituțiilor de învățământ superior, care va avea loc între perioada de absolvire a studiilor și începutul noului an de studii.

Potrivit ministerului de resort, „admiterea la studii superioare se va desfășura doar în instituțiile reorganizate, iar transferul studenților se va finaliza până la începutul noului an de studii.”

Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media