„Sprijinirea Republicii Moldova în idealul ei de a adera la Uniunea Europeană este o datorie istorică și morală pentru Coroana Română.
Regele Ferdinand și Regina Maria, străbunicii mei, pot fi considerați în țara-soră „părinți” ai istoriei ei moderne, iar Regele Mihai, tatăl meu, este respectat și admirat, în egală măsură de națiune și de autoritățile politice.
Coroana Română este, totodată, un instrument de sprijin și un depozitar de valori europene. În ultimele două decenii, Familia Regală a dezvoltat în Republica Moldova proiecte în educație, economie, învățământ militar, cultură și societate civică și știm cât de vibrante sunt, în această țară, atât generația tânără, cât și elita intelectuală. De fapt, o parte importantă a lor muncește și trăiește în prezent în țările UE, unde și-a câștigat respectul și încrederea comunităților de adopție.
Îmi exprim profunda încredere și convingere că acum este momentul potrivit pentru a face din Republica Moldova o parte a familiei noastre europene de națiuni demne și sigure”, a transmis Majestatea sa, Margareta.
Anterior, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a discutat cu Principesa Margareta Custodele Coroanei României, privind parcursului european al țării noastre. Șefa statului i-a mulțumit Familiei Regale a României pentru sprijinul oferit Republicii Moldova de-a lungul anilor.
Liderii din UE și din Balcanii de Vest se întrunesc pe 23 și 24 iunie, la Bruxelles. Agenda reuniunii Consiliului European include o dezbatere strategică privind definirea relaţiilor Uniunii Europene cu partenerii apropiaţi din Europa, situaţia din Ucraina, din perspectiva evoluţiilor de securitate şi a sprijinului acordat de Uniunea Europeană pe multiple planuri, cererile de aderare la Uniunea Europeană ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei, în contextul publicării, la 17 iunie, a Opiniilor Comisiei Europene, precum şi rezultatele Conferinţei privind viitorul Europei şi etapele următoare.
