LIVE TEXT/ Ziua 99 de război. Rachete lansate din Marea Neagră au lovit regiunea Liov. Zelenskiy: Rusia controlează acum aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei

2 iunie 2022, 16:15 Ucraina 315
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ziua 99 de război vine cu un mesaj al ucrainenilor care spun că Severodoneţk nu va fi al doilea Azovstal, mai ales pentru că nu există infrastructura uriașă din uzina capturată de ruși. SUA susțin că armele sale nu vor fi folosite pe teritoriul Rusiei de către ucraineni, în timp ce Moscova se confruntă cu dificultăţi în exportul de cereale. Kremlinul a avertizat miercuri că sancţiunile europene impuse importurilor de petrol rusesc vor afecta piaţa globală a energiei.

UPDATE 21:25. Ministerul rus al Apărării a declarat joi că navele care transportă cereale pot părăsi porturile Ucrainei din Marea Neagră prin „coridoare umanitare”, iar Rusia este gata să le garanteze siguranța, potrivit agenției de știri Interfax.

Ministerul Apărării a mai spus că Rusia nu va folosi situația umanitară din Ucraina în scopul a ceea ce Moscova numește „operațiune militară specială” în Ucraina, a adăugat Interfax.

UPDATE 20:00. Casa Albă a anunțat joi o nouă serie de sancțiuni împotriva unor oficiali guvernamentali ruși, dar și confiscarea unor bunuri de lux aparținând unor oligarhi apropiați de-ai lui Vladimir Putin. Pe lista bunurilor „blocate” se află mai multe iahturi, inclusiv cel pe care Vladimir Putin l-a primit anul trecut pe dictatorul bielorus Aleksandr Lukașenko, potrivit Departamentului Trezoreriei SUA.

UPDATE 18:40. Ambasadorii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat cel de-al șaselea pachet de sancțiuni al blocului comunitar împotriva Rusiei, dar l-au eliminat de pe listă pe Patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, în urma obiecțiilor formulate de Ungaria, relatează BBC.

UPDATE 17:45. Voluntarii și oficialii ucraineni care refuză să colaboreze cu autoritățile ruse în orașul ocupat Mariupol și în satele din apropiere sunt încarcerați și executați, a transmis consiliul municipal al orașului, potrivit BBC.

O postare pe Telegram a autorității locale, care îl citează pe primarul Vadym Boychenko, afirmă că o „falsă instanță RPD [autoproclamata Republică Populară Donețk]” l-a condamnat pe liderul unui sat de pe coasta Azov la 10 ani de închisoare, în timp ce cel puțin un funcționar public a fost executat prin împușcare.

UPDATE 17:30. Ucraina ar putea închide centrala nucleară de la Zaporojie, aflată într-o zonă din sud-estul Ucrainei ocupată de forţele ruse, informează joi agenţia Interfax.

Un asistent al premierului Denis Şmihal a explicat că decizia ar putea fi luată dacă autorităţile de la Kiev pierd controlul asupra centralei, cea mai mare de acest gen din Europa.

„Atâta timp cât comenzile de control sunt executate şi situl îşi menţine regimul, nu oprim. Dar se ia în considerare şi scenariul în care unitatea ar putea ieşi complet de sub control şi o oprim”, a spus oficialul.

UPDATE 16:45. Compania turcă Baykar oferă gratuit drona Bayraktar TB2 pe care Lituania voia s-o cumpere din donațiile în suma de 5 milioane de euro strânse de la cetățeni. Totodată, compania menționează că va cere ca aceste fonduri să meargă în Ucraina pentru ajutor umanitar.

„Poporul Lituaniei a strâns cu onoare fonduri pentru a cumpăra o dronă Bayraktar TB2 pentru Ucraina. După ce a aflat acest lucru, Baykar va oferi Lituaniei un Bayraktar TB2 gratuit și va cere ca aceste fonduri să meargă în Ucraina pentru ajutor umanitar”, potrivit companiei Baykar.


UPDATE 16:15. Aproximativ 800 de persoane, inclusiv copii, se ascund sub fabrica de produse chimice din orașul Severodonețk, care este bombardat intens de ruși, potrivit lui Serhiy Haidai, guvernatorul regiunii Luhansk.

Locuitorii din zonă s-au ascuns în adăposturile antiatomice din epoca sovietică de sub uzină, a declarat Haidai pentru CNN.


UPDATE 15:00. Rusia controlează acum aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei - mult mai mult decât Belgia, Luxemburg și Țările de Jos la un loc, a spus președintele Vladimir Zelenskiy. Adresându-se parlamentului din Luxemburg, el a spus că aproape 125.000 km pătrați sunt acum în mâinile Moscovei.

Aceasta include Crimeea și părți din estul Ucrainei pe care forțele ruse le-au capturat în 2014, care reprezentau aproximativ 7% din teritoriul Ucrainei.

Zelenskiy a spus că linia frontului actual s-a extins pe mai mult de 1.000 km (620 mile).

Aproape 12 milioane de ucraineni au fost forțați să-și părăsească casele de la începutul invaziei ruse din 24 februarie, iar peste cinci milioane dintre ei - majoritatea femei și copii - au plecat în străinătate, a spus el.


UPDATE 14:35 Parlamentul de la Dublin a calificat drept „genocid” acţiunile armatei ruse în Ucraina.

Documentul aprobat menționează și nevoia de a aduce în fața justiției conducerea politică a Rusiei, a spus președintele Senatului Mark Daly.UPDATE 13:54. Invadatorii ruși au readus pedeapsa cu moartea în orașul ocupat Mariupol, iar verdictele de executare sau de plasare în detenție sunt date de o așa-numită „instanță” instituită de autoritățile autoproclamate ale republicii separatiste Donețk (DNR), a declarat primarul orașului, Vadim Boicenko.

„În raionul Mariupol invadatorii închid și împușcă voluntari și oficiali ucraineni. Toți au refuzat să coopereze cu colaboratorii și autoritățile ocupante”, se arată în mesajul transmis de Boicenko.

În special, potrivit acestuia, instanța falsă a republicii separatiste DNR l-a condamnat pe primarul unui sat din raion la 10 ani de închisoare și cel puțin un funcționar public a fost executat de un pluton de execuție.


UPDATE 13:15. Ministerul lituanian al Apărării anunță că a semnat un nou acord cu Turcia pentru a livra Ucrainei o dronă Bayraktar.

Lituanienii au strâns 5 milioane de euro ca să cumpere o dronă Bayraktar pentru Forțele Armate ale Ucrainei. Suma a fost strânsă în mai puțin de 4 zile, printr-o ințiativă de crowdfunding.


12.37. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a acuzat Rusia că urmărește o „politică criminală consecventă de deportare a poporului său” în cele mai îndepărtate regiuni ale Rusiei.

Zelenskiy a spus că peste 200.000 de copii au fost deportați până acum.

„Rusia elimină cu forța atât adulții, cât și copiii. Aceasta este una dintre cele mai odioase crime de război ale Rusiei. În total, peste 200.000 de copii ucraineni au fost deportați până acum. Aceștia sunt copii din orfilinate, copii cu părinți, și copii despărțiți de familiile lor”, a spus Zelenskiy.UPDATE 12:00 Majoritatea țărilor din Uniunea Europeană stabilesc planuri mai ambițioase pentru a stimula sursele regenerabile, scrie CNN.

Nouăsprezece dintre cele 27 de state membre ale UE au anunțat planuri mai ambițioase pe termen mediu ca răspuns la război și la creșterea prețurilor la combustibilii fosili, potrivit unui nou raport al Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat, un grup de cercetare independent cu sediul în Finlanda.

Raportul, publicat joi, spune că, în comparație cu planurile lor din 2019, țările UE au redus cu aproape o treime cantitatea totală de energie pe care intenționează să o obțină din combustibili fosili până în 2030.

În loc să aprovizioneze 55% din energie electrică din surse regenerabile, așa cum era planificat anterior, țările UE își propun acum să atingă o cotă de 63% până în 2030, se arată în raport.

În ianuarie 2022, UE își aproviziona 22% din energie din surse regenerabile.

„Tranziția la energie electrică nu este doar o problemă de îngrijorare climatică, ci și una de asigurare a aprovizionării cu energie stabilă pentru gospodăriile și întreprinderile europene”, se arată în raport.

Raportul spune că Portugalia, Țările de Jos, Austria și Danemarca sunt pe cale să își aprovizioneze aproape toată energia electrică din surse regenerabile până în 2030.

Germania, cel mai mare importator de petrol și gaze din Rusia, intenționează acum să își aprovizioneze 80% din energie electrică din surse regenerabile până în 2030, în creștere de la 62% pe care a anunțat-o anterior.

Italia, Irlanda și Grecia vin cu o cotă de până la 70% din sursele regenerabile în producția de energie electrică, a adăugat raportul.


UPDATE 11:30. După mai bine de 3 luni de tăcere, fosta cancelară a Germaniei, Angela Merkel a venit cu un comentariu legat de situația din Ucraina. Dur criticată pentru cedările pe care le-a făcut de-a lungul anilor Rusiei care practic a făcut Europa dependentă de gazul și petrolul rusesc, Merkel a declarat că este solidară cu Ucraina și că susține pe deplin eforturile guvernului german și al Uniunii Europene de ajutorare a Kievului „în acest război barbar”, transmite Reuters cu referire la un participant al unei ceremonii prin care șeful unei uniuni sindicale germane a plecat din funcție și unde Merkel a ținut un discurs.


UPDATE 11:00. Pierderile totale de luptă ale rușilor până acum:

Personal - 30850 (+ 150),
tancuri - 1363 (+2) od,
Mașini blindate de luptă - 3354 (+11),
sisteme de artilerie - 661 (+2),
RSZV / MLRS - 207 (+0),
Sisteme de război antiaerian - 95 (+1),
avioane / aeronave - 210 (+2),
Elicoptere / elicoptere - 175 (+0) od,
UAV nivel operațional tactic - 521 (+2),
rachete / rachete de croazieră - 120 (+0),
nave / bărci / nave de război / - 13 (+0),
Echipamente auto și autocisterne/vehicule și rezervoare de combustibil-2325 (+35),
echipamente speciale - 51 (+2).
UPDATE 10:39.Ultimele date ale Institutului pentru Studiul Războiului din Washington (ISW):

- Forțele ruse au făcut progrese progresive la nord de Slovyansk, dar probabil că nu au reușit încă să preia controlul asupra drumului spre Slovyansk.

- Forțele ruse încearcă să avanseze spre Lysychansk dinspre sud și vest pentru a evita să fie nevoite să lupte peste râul Siverskyi Doneț de la Severodonețk, dar au succese limitate până acum.

- Trupele ruse au înregistrat câștiguri progresive la nord de Avdiivka. Trupele ruse au distrus poduri construite de ucrainean peste râul Inhulets, lângă Davydiv Brid, ca răspuns la presiunea contraofensivă ucraineană.

Institutul notează că contraofensiva ucraineană din regiunea Herson a atras atenția forțelor ruse din zonă, iar rușii se străduiesc să securizeze linia vitală de comunicație pe care ucrainenii au încercat să o distrugă. Forțele ucrainene au efectuat o serie de contraatacuri organizate care vizează așezările de pe malul estic al râului Ihulets, zona foarte apropiată de o șosea cheie prin care rușii își sprijină forțele mai la nord. Rușii au răspuns prin distrugerea unui pod pe care ucrainenii le-au folosit într-unul dintre aceste contraatacuri, preucm și alte poduri peste râu, într-un efort de a-și menține linia împotriva operațiunilor anticipate de contraofensivă ucraineană.

Forțele ruse continuă să submineze viabilitatea economică a zonelor pe care încearcă să le captureze. Rușii au lovit uzina de producție de îngrășăminte „Azot” din Severodonețk pe 31 mai și au provocat diseminarea fumului de acid azotic toxic. Uzina de producție a fost o resursă semnificativă din punct de vedere economic pentru Severodonețk și regiunea Lugansk și ar fi fost prudent ca forțele ruse să mențină și să preia controlul asupra capacităților de producție ale fabricii. Forțele ruse au distrus în mod similar Uzina Azovstal de la Mariupol, care a avut o importanță industrială considerabilă pentru Ucraina și ar fi putut fi exploatată economic de ocupanții ruși dacă nu ar fi distrus-o.


UPDATE 10:05. Aseară, între orele 22:45 și 22:55, Rusia a atacat cu 4 rachete de croazieră 2 noduri importante de cale ferată din vestul Ucrainei, la Sambir (nod important pentru conexiunea cu Polonia aflat la mai puțin de 50 km de graniță) și Strîi (alt nod important de cale ferată, dar care face legătura cu calea ferată spre Slovacia și Ungaria). Atacul ar fi fost lansat din regiunea Mării Negre.

Guvernatorul regiunii Lviv, Maxim Kozițki spune că 5 persoane au fost rănite, dar care se află acum în afara oricărui pericol de moarte.

Distrugerile materiale sunt însă semnificative. A fost distrusă infrastructura de cale ferată, însă Kozițki spune că toate serviciile sunt implicate la maximum și speră că acestea să fie refăcute în cel mai scurt timp.


UPDATE 09:45. De la începutul invaziei ruse, 261 de copii au murit și peste 460 au fost răniți. Cei mai afectați copii au fost în regiunea Donețk - 184, regiunea Kiev - 116, regiunea Harkiv - 112, regiunea Cernihiv - 68, regiunea Lugansk - 52, regiunea Herson - 52, regiunea Mykolaiv - 47, regiunea Zaporizhia - 29, regiunea Sumy - 17, orașul Kiev - 16, regiunea Zhytomyr - 15.

Totodată, 1 938 de instituții de învățământ au fost avariate din cauza bombardamentelor, 182 dintre ele au fost complet distruse.UPDATE 09.15. SUA a aprobat un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina, în valoare de până la 700 de milioane de euro.

Acest lucru va aduce asistența militară totală a SUA către Ucraina la aproximativ 4,6 miliarde de dolari, de când Rusia și-a lansat invazia brutală și neprovocată pe scară largă a Ucrainei pe 24 februarie.


UPDATE 08:35. Ca urmare a bombardamentelor inamice, regiunea Luhansk pierde 50-60 de case în fiecare zi. Aseară, 52 de case din regiune au fost avariate, a declarat șeful administrației militare regionale Lugansk, Serghei Gaidai pentru Ukrinform.

UPDATE 08:24. Ucraina va cumpăra din Polonia alte 60 de obuziere autopropulsate AHS Krab, pe lângă cele 18 pe care Varșovia a anunțat că le-a donat Ucrainei.

Obuzierele autopropulsate AHS Krab folosesc o muniție de calibru 155mm și au o rază maximă de acţiune de 40 de kilometri.

UPDATE 08:00. Civili ucraineni se adăpostesc de bombardamentele ruseşti sub o uzină chimică din oraşul ucrainean Severodoneţk şi este posibil să fie depozitate stocuri de substanţe chimice periculoase în instalaţie, a declarat şeful administraţiei militare regionale din Lugansk, Serhii Gaidai, miercuri, pentru Reuters.

„Se află civili acolo în adăposturi antiaeriene, sunt destul de mulţi, dar nu va fi un al doilea Azovstal (n.r. oţelăria din Mariupol), deoarece uzina respectivă avea un oraş subteran uriaş… care nu se află acolo la Azot”, a declarat şeful administraţiei militare regionale din Lugansk, Serhii Gaidai, făcând referire la asediul care a durat săptămâni întregi la oţelăria Azovstal din oraşul portuar sudic, Mariupol.

UPDATE: 07:40. Secretarul de stat american, Antony Blinken, a vorbit în cadrul unei conferințe de presă comune cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, unde a declarat că Ucraina a dat „asigurări” că nu va folosi sistemele de arme cu rază lungă de acțiune furnizate de Washington împotriva unor ținte de pe teritoriul rusesc, relatează CNN.

UPDATE: 07:00. Ajutorul oferit de Polonia pentru Ucraina va stimula economia poloneză, a spus miercuri premierul țării Mateusz Morawiecki, care a transmis că țara sa este pregătită să transporte grâul ucrainean destinat exportului și blocat de invazia rusească, relatează Reuters. Polonia va beneficia de pe urma acordurilor prin care se va angaja să reexporte grânele Ucrainei, să ajute la reconstrucția infrastructurii țării și să importe eneregie din țara vecină, potrivit prim-ministrului polonez, care a fost prezent la inaugurarea unei tabere de locuințe temporare destinate refugiaților ucraineni care și-au pierdut casele din cauza războiului.

REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai și 1 iunie.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media