Ședința de judecată în care urma să fie examinată eliberarea de sub control judiciar a Marinei Tauber, amânată până în martie

13 februarie 2023, 15:50 Justiție 221
Marina Tauber, la Curtea de Apel Chișinău.  Sursa: Replica Media

Ședința de judecată cu privire la modificarea măsurii preventive la cererea avocaților apărării deputatei Marina Tauber, care trebuia să aibă loc astăzi, 13 februarie, la Curtea de Apel Chișinău, a fost amânată pentru data de 15 martie, din cauza lipsei procurorilor la ședință.

Aflată sub control judiciar, Marina Tauber - vizată în două cauze penale pornite pe faptul acceptării cu bună știință a finanțării Partidului ȘOR din partea unui grup criminal organizat, precum și pentru falsificarea raportului privind gestiunea financiară a formațiunii pentru semestrul I al anului 2022, în intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate și volumul mijloacelor utilizate, a anunțat că nu este de acord cu măsura preventivă și a solicitat modificarea acesteia.

„Avocații cer revocarea măsurii, nu suntem de acord cu faptul că nici astăzi nu pot părăsi municipiul Chișinău, am anumite restricții care îmi privează drepturile la activitatea normală politică a mea, dar și executarea anumitor acțiuni, inclusiv în calitatea mea de deputată”, a declarat Marina Tauber înainte de începerea ședinței de judecată.

Ulterior, deputata din partea „Partidului ȘOR” a anunțat că ședința de judecată nu a avut loc din cauza absenței procurorului de caz, acuzând-o pe șefa statului, în acest sens, de presiune directă asupra Procuraturii Generale.

„Niciun argument nu ne-a fost prezentat unde anume se află acum procurorul și cu ce este atât de ocupat, noi nu înțelegem. Credem că este răspunsul Maiei Sandu la lupta noastră continuă. Este presiunea ei personală și din partea PAS, care consideră că oamenii nu trebuie să-și expună propria părere, propria poziție. Astăzi continuă lupta, care se duce și prin intermediul Procuraturii, procurorul care astăzi pur și simplu nu a venit la ședință”, a precizat Tauber

Avocatul deputatei, Aureliu Colenco, a menționat că ședința de judecată a fost amânată pentru data de 15 martie.

„Nu poate fi examinat demersul în lipsa procurorului. Noi am făcut cunoștință cu cererea acestuia, care a fost oferită în grabă, având în vedere că lipsește semnătura electronică. Nu știu de unde Judecătoria este sigură că această cerere este anume a procurorului. Ședința a fost amânată pentru 15 martie”, a conchis Colenco.

Amintim că la 6 ianuarie, deputata Marina Tauber - vizată în două cauze penale pornite pe faptul acceptării cu bună știință a finanțării Partidului ȘOR din partea unui grup criminal organizat, precum și pentru falsificarea raportului privind gestiunea financiară a formațiunii pentru semestrul I al anului 2022, în intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate și volumul mijloacelor utilizate - a anunțat că, la 5 ianuarie, Curtea de Apel Chișinău a decis schimbarea măsurii preventive în adresa sa, din arest la domiciliu, în control judiciar.

Marina Tauber a fost reținută la 21 iulie 2022, fiind învinuită în două cauze penale pornite pe faptul acceptării cu bună știință a finanțării formațiunii din care face parte din partea unui grup criminal organizat, precum și pentru falsificarea raportului privind gestiunea financiară a formațiunii pentru semestrul I al anului 2022, în intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate și volumul mijloacelor utilizate.

Potrivit probelor administrate în dosar, s-a constatat că partidul ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă, din partea unei grupări criminale, care erau folosiți în interes de partid, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea de proteste.

Banii grupului criminal ajungeau în Republica Moldova sub formă de transferuri și convertiri, inclusiv în criptovalută, iar pentru a camufla originea mijloacelor financiare, erau folosite diverse canale de finanțare precum Dubai, Viena, Monaco, potrivit CNA.

Astfel, au fost documentate mai multe episoade în care, în primul semestru al anului curent, de către partid ar fi fost efectuate plăți în sumă de 600 000 de euro, pe când cheltuielile raportate erau de puțin peste 228 000 de lei.

Din aceleași surse de proveniență infracțională, ar fi fost achitate salarii lunare membrilor partidului în sumă de 100 000 de euro, iar peste 3,5 milioane de lei ar fi fost folosite pentru transportarea participanților la protestele din Piața Marii Adunări Naționale.

Totodată, cheltuielile declarate de partid în primele șase luni ale anului, în sumă de peste 20 de milioane de lei, depășesc considerabil suma de 1,7 milioane de lei, indicată ca sursă de finanțare a partidului.

În tot acest timp, mandatul de arest pe numele ei fiind prelungit constant. La 14 septembrie, după două luni de arest la Penitenciarul nr. 13 din capitală, magistrații Curții de Apel Chișinău au decis transferarea deputatei în arest la domiciliu. Ulterior, Marina Tauber a fost transferată sub control judiciar, însă din 25 octombrie ea a fost din nou plasată în arest domiciliu.

Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media