Victor Babariko, unul din liderii opoziției belaruse și fost candidat la alegerile prezidențiale din Belarus a fost condamnat la 14 ani de închisoare

6 iulie 2021, 10:23 Externe 87
Victor Babariko în sala de judecată.  Sursa: Belta

Unul dintre cei mai populari lideri ai opoziției belaruse, omul de afaceri Victor Babariko a fost condamnat astăzi la 14 ani de închisoare, transmite publicația Onliner. Înainte de alegerile prezidențiale din august 2020, Babariko, fostul președinte al băncii Belgazprombank, deținută de gigantul rus Gazprom, era considerat unul din favoriții scrutinului.

Omul de afaceri însă, nu a mai ajuns să candideze. A fost scos din cursa electorală după ce a fost arestat și pus sub învinuire. Victor Babariko este acuzat de regimul de la Minsk de corupție în proporții deosebit de mari și spălare de bani. Potrivit procurorilor belaruși, Babariko ar fi „creat un grup criminal organizat format din angajații băncii pe care l-a condus cu scopul de a elabora și realiza scheme de corupție în proporții deosebite pentu el și pentru alți conducători ai băncii.

Fostul candidat respinge toate capetele acuzării și spune că totul nu este decât o răfuială din partea liderului nerecunoscut al Belarusului, Alexandr Lukașenko.

Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Cristian
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media