Comisia Europeană va aloca 26,2 milioane de euro pentru consolidarea reațiilor cu Moldova și Ucraina

22 august 2022, 19:55 Economie 135
Sediu Comisia Europeană, Bruxelles.  Sursa: Replica Media

Comisia Europeană va aloca 26,2 milioane de euro pentru consolidarea cooperării cu R. Moldova și Ucraina, anunță Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova. Fondurile vor sprijini programele de dezvoltare a serviciilor în domeniul sănătății din Ucraina și Republica Moldova și vor susține financiar proiecte de educație și incluziune socială și programe de formare profesională a refugiaților.

Banii au fost destinați inițial programelor de cooperare ale Uniunii Europene cu Rusia și Belarus. În urma agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei şi în conformitate cu măsurile adoptate de UE în martie 2022, Comisia a suspendat cooperarea cu Rusia şi cu aliatul acesteia, Belarus. Banii destinați cooperării UE cu cele două state au fost transferați pentru dezvoltarea Ucrainei și Republicii Moldova.

„Acest lucru va ajuta la sprijinirea dezvoltării serviciilor de sănătate, consolidarea capacității instituționale a autorităților publice ucrainene și moldovene, finanțarea dezvoltării de proiecte de educație și cercetare sau sisteme de incluziune socială, precum și programe de formare profesională pentru refugiați”, se menționează într-un mesaj al Delegației Uniunii Europene.

Recent, Ministerul Finanțelor a anunțat că ajutorul oferit de Uniunea Europeană, sub formă de grant pentru suportul bugetar, în sumă de 75 milioane euro, a fost debursat pe conturile instituției. Banii sunt destinați pentru a sprijini populația vulnerabilă afectată de prețurile mari la energie și vor contribui la atenuarea presiunii economice asociate cu fluxul de refugiați din Ucraina.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media