LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 170. NYT: Pierderile mari de personal în Ucraina au încălcat planurile militare ale Kremlinului; Zelenskiy a propus prelungirea legii marțiale pentru încă trei luni

12 august 2022, 07:33 Ucraina 350
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Consiliul de Securitate al ONU, la o reuniune de urgență, a discutat despre situația de la centrala nucleară Zaporojie ocupată de ruși. AIEA, guvernul ucrainean și Departamentul de Stat al SUA cer ca un contingent de menținere a păcii să intre în stație și să stabilească o zonă demilitarizată în jurul acesteia. Reprezentantul Rusiei a spus că Rusia este pregătită să contribuie la organizarea misiunii, dar încă nu există o decizie finală a Consiliului de Securitate în această problemă.

Există o discuție în UE despre cum să nu mai fie eliberate vize Schengen rușilor. Joi, cancelarul german Olaf Scholz s-a pronunțat împotriva acestui fapt, spunând că cetățenii ruși obișnuiți nu sunt de vină pentru războiul actual. În aceeași zi, șeful Ministerului de Externe ucrainean, Dmitri Kuleba, a răspuns pe Twitter că majoritatea rușilor susțin războiul.

Președintele Ucrainei, în discursul său tradițional către națiune, a spus că la centrala nucleară de la Zaporojie, Rusia a trecut la șantajul nuclear deschis asupra planetei și este necesar să-i expulzeze imediat pe ruși de acolo, în interesul Securitatea nucleară a Europei.

UPDATE 21:55. Agențiile de securitate ucrainene au emis vineri o declarație comună în care solicită Națiunilor Unite și Comitetului Internațional al Crucii Roșii să trimită reprezentanți în locațiile în care Rusia deține prizonieri de război ucraineni (PoW).

Solicitarea vine după acuzațiile anterioare ale Kievului conform cărora forțele Moscovei au torturat și executat prizonieri, inclusiv prin organizarea unei explozii într-un lagăr de prizonieri ucrainean din Olenivka.

Moscova susține că Ucraina a bombardat instalația, ucigând peste 50 de prizonieri, a raportat Reuters.


UPDATE 21:31. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a vorbit cu Papa Francisc.

„Am informat despre agresiunea pe care Rusia o comite împotriva Ucrainei, despre crimele teribile ale Rusiei”, a scris Zelenskiy pe Twitter.

„Suntem recunoscători pontifului pentru că s-a rugat pentru Ucraina. Poporul nostru are nevoie de sprijinul liderilor spirituali mondiali care trebuie să transmită lumii adevărul despre ororile pe care agresorul le face în Ucraina”, a adăugat el.

Vaticanul a declarat de mai multe ori dorința șefului Bisericii Romano-Catolice de a vizita Ucraina, dar nu a menționat datele vizitei.

La sfârșitul lunii iulie, pontiful a spus că i-ar plăcea foarte mult să vină în Ucraina, dar trebuie să se consulte cu medicii.


UPDATE 20:23. Prima navă este ancorată în portul ucrainean Yuzhny, pregătindu-se să navigheze spre Africa cu cereale ucrainene, a spus ministrul infrastructurii al țării, Alexandr Kurbakov.

„Nava de marfă Brave Commander a intrat în portul maritim Yuzhny. Cereale ucrainene vor fi livrate în Etiopia foarte curând", a scris el.

Nava va naviga spre Africa ca parte a acordului de deblocare a porturilor ucrainene pentru comerț, care a fost semnat pe 22 iulie la Istanbul.


UPDATE 19:15. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a înaintat Radei Supreme proiecte de legi privind extinderea legii marțiale și mobilizarea generală în Ucraina.

Potrivit proiectelor de lege, perioada legii marțiale și a mobilizării va fi prelungită cu 90 de zile începând cu 23 august. Proiectele urmează să fie aprobate de Parlament.

Rada Supremă a susținut ultimele două proiecte de lege ale lui Zelenskiy privind extinderea legii marțiale.

Legea marțială din Ucraina a fost prelungită ultima dată cu 90 de zile pe 22 mai și a fost introdusă pentru prima dată pe 24 februarie, ziua în care a început invazia rusă.


UPDATE 18:41. Șeful Ministerului de Externe ceh, care deține în prezent funcția de președinte al Consiliului European, a susținut interzicerea eliberării vizelor rușilor de către țările UE.

„Oprirea completă a eliberării vizelor pentru ruși de către toate țările UE ar putea fi o măsură restrictivă eficientă”, a declarat Yan Lipavsky, citat de AFP.

Lipavsky a adăugat că va aduce subiectul în discuție la o reuniune informală a miniștrilor de externe ai UE la Praga, la sfârșitul lunii august.

„Pe fundalul agresiunii ruse, pe care Kremlinul o intensifică în mod constant, turismul obișnuit pentru cetățenii ruși este exclus”, a spus el.

În ultimele săptămâni, în Europa au fost tot mai multe apeluri pentru a înceta eliberarea de vize - în primul rând vize turistice - tuturor rușilor.

Autoritățile estoniene și-au anunțat deja decizia de a nu lăsa rușii să intre, iar Finlanda, în special, este în favoarea restricționării intrării cetățenilor ruși de către toate țările UE.


UPDATE 18:00. Într-o analiză a situației din Ucraina publicată vineri, New York Times scrie, citând experți militari, că lucrurile nu merg conform planului pentru Rusia, transmite BBC.

În fiecare zi, armata rusă pierde până la 500 de luptători uciși și răniți și, în acest context, este puțin probabil ca Kremlinul să-și poată îndeplini planul de a ocupa întregul est al Ucrainei de la Kremlin - cel puțin până la sfârșit de an.

Ofensiva din regiunea Doneţk a stagnat, Rusia este nevoită să-şi transfere unităţile în regiunile sudice, scrie ziarul. Între timp, armata ucraineană stăpânește cu succes utilizarea sistemelor americane de lansare multiplă de rachete și chiar a returnat o parte din teritoriile aflate sub controlul său.

Rușilor le este din ce în ce mai greu să lupte. Rusia a trimis deja aproape 85% din armata sa activă în război, spun experții, inclusiv retragerea de trupe din Orientul Îndepărtat și din locurile de desfășurare din alte țări. Pierderile armatei ruse în Ucraina sunt atât de mari încât acum toate forțele autorităților sunt aruncate în angajarea rezerviștilor, a soldaților contractuali și a recruților, scrie NYT.

În Rusia, informațiile despre numărul morților sunt clasificate, dar, conform estimărilor brute ale serviciilor de informații americane, aproximativ 20.000 de soldați ruși au murit în Ucraina până în prezent.

The New York Times notează că războiul din Ucraina a devenit cel mai sângeros conflict terestru din lume de la al Doilea Război Mondial.


UPDATE 17:44. În timpul invaziei ruse a Ucrainei, peste trei mii de copii din Ucraina au rămas fără părinți.

Din 24 februarie, 3.182 de copii au rămas fără îngrijire părintească, a declarat Vladimir Vovk, director adjunct al Departamentului pentru Protecția Drepturilor Copilului din cadrul Serviciului Național al Serviciului Social.

În special, potrivit acestuia, au murit 541 de părinți de copii sau nu există nicio legătură cu aceștia, adică pierderea îngrijirii părintești este direct legată de război.

„Avem 106 orfani ai căror părinți au murit, 206 orfani ai căror părinți au murit, dar nu există dovezi documentare și există încă cel puțin o mică șansă să îi găsim pe acești părinți când războiul se va termina”, a spus el.


UPDATE 16:55. Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a lansat vineri o amenințare voalată la adresa aliaților occidentali ai Ucrainei, care au acuzat Rusia că a creat riscul unei catastrofe nucleare prin staționarea de forțe în jurul centralei ucrainene Zaporojie. Într-o postare pe contul său de Telegram, Medvedev a spus că „să nu uităm că și Uniunea Europeană are centrale nucleare. Iar accidentele se pot întâmpla și acolo”.

„Ei [Kievul și aliații săi] spun că este Rusia. Evident, este un nonsens 100%, chiar și pentru publicul stupid rusofob. Ei spun că se întâmplă din pur hazard, ca și cum „nu am fi vrut.

„Se pare că jigodiile de la Kiev și patronii lor occidentali sunt gata să orchestreze un nou Cernobîl. Rachete și obuze cad din ce în ce mai aproape de reactorul centralei nucleare din Zaporojie”, a spus Medvedev.

„Ce pot să spun? Să nu uităm că și Uniunea Europeană are centrale nucleare. Iar accidentele se pot întâmpla și acolo”, a adăugat el.


UPDATE 16:20. Unul dintre şefii sediului electoral al Rusiei Unite, partidul de guvernământ al Rusiei, Oleg Şostak, a fost grav rănit într-un atac în orașul ocupat Melitopol, transmite primarul orașului, Ivan Fedorov.

Potrivit lui Fedorov, Șostak era șeful departamentului de propagandă și era unul dintre organizatorii așa-numitului referendum pentru aderarea la Rusia.

Tot în această săptămână: sediul principal al partidului „Rusia Unită” de pe bulevardul Hmelnitski din Melitopol a fost aruncat în aer. „A început vânătoarea de colaboratori care se pregătesc pentru pseudoreferendum”, a adăugat primarul.


UPDATE 15:45. Trupele ruse au atacat din nou regiunile Sumî și Cernihiv, raportează Serviciul de Grăniceri al Ucrainei în Telegram.

„Sub focul inamicului au nimerit patru localități din regiunea Sumy și o localitate din regiunea Cernihiv. Rușii au tras cu artilerie de tun și rachete Grad MLRS. În total, au fost înregistrate aproximativ 200 de lovituri”.


UPDATE 15:30. Ministrul ucrainean al Infrastructurii, Alexandr Kubrakov, a anunțat într-un tweet joi că o navă care va transporta 23.000 de tone de cereale în Etiopia va sosi vineri în Ucraina pentru încărcare.

În iunie, ONU a declarat că războiul din Ucraina a agravat criza umanitară din națiunea africană, unde 20 de milioane de oameni suferă de „criza securității alimentare”.


UPDATE 14:45. La centrala nucleară Zaporojie există riscul de încălcare a standardelor de siguranță împotriva radiațiilor.

Compania nucleară de stat din Ucraina, Energoatom, a declarat că bombardamentul rusesc de săptămâna trecută și cele peste 10 atacuri în apropierea unității electrice de la stație „au creat o amenințare gravă la adresa funcționării în siguranță a stației”.

Ca urmare a bombardării, „protecția de urgență la una dintre unități de putere a fost declanșată, iar una dintre cele trei unități de putere în funcțiune a fost acum oprită”, a informat Energoatom.

Rusia a preluat controlul centralei nucleare, cea mai mare din Europa, la începutul lunii martie și o folosește ca bază militară pentru a ataca Ucraina.


UPDATE 14:30. Comandantul Flotei Rusiei din Marea Neagră, amiralul Igor Osipov, care se afla în această funcţie din 2019, a fost destituit joi de preşedintele rus Vladimir Putin, scrie site-ul de știri al jurnalistului ucrainean Dmitri Gordon.

Decizia de a-l demite pe amiralul rus vine în urma exploziilor devastatoare de marţi de la baza aeriană din Novofiodorivka, unde staţiona Regimentul 43 de asalt naval – principala componentă aeriană de atac a Flotei ruse din Marea Neagră.

Conform jurnaliştilor ucraineni, amiralul Osipov, care se menţinuse în post chiar şi după scufundarea crucişătorului „Moskva”, tot în urma atacurilor ucrainene, ar fi fost înlocuit de viceamiralul Viktor Sokolov (59 de ani).

În 2013, Sokolov a fost numit comandant adjunct al Flotei Nordului, din 2020 aflându-se la conducerea Academiei Navale „Amiralul Kuzneţov”. Nu există deocamdată vreun comentariu oficial din partea comandamentului Flotei ruse din Marea Neagră.


UPDATE 13:55. Reprezentanții din 26 de țări, reuniți joi la Copenhaga, au promis un sprijin de peste 1,5 miliarde de euro pentru sporirea capacităților militare ale Ucrainei în războiul împotriva Rusiei, a anunțat ministrul danez al Apărării, Morten Bodskov într-o conferinţă de presă.


UPDATE 13:30. Marea Britanie a mai livrat Ucrainei de sisteme de rachete cu lansare multiplă M270 MLRS britanice.

Ministrul Apărării, Oleksiy Reznikov, i-a mulțumit omologului său britanic Ben Wallace și l-a asigurat că armata ucraineană „folosește cu pricepere arme străine pe câmpul de luptă”.

„Marea Britanie a promis, Marea Britanie a livrat! Noile MLRS M270 au sosit în Ucraina. Mulțumim lui Ben Wallace și tuturor cetățenilor Marii Britanii! Sprijinul dumneavoastră este foarte important pentru Ucraina. Armata noastră folosește cu pricepere această reaprovizionare pe câmpul de luptă”, a scris Reznikov, adăugând că mai multe „cadouri” vor ajunge în curând în Ucraina.

În urmă cu câteva zile, secretarul Apărării Ben Wallace a anunțat că Marea Britanie va trimite încă trei lansatoare de rachete multiple M270 în Ucraina, precum și un număr semnificativ de rachete pentru acestea.


UPDATE 12:45. Lituania caută să trimită arme suplimentare în Ucraina și spune că procesul ar fi mai rapid dacă aliații ar fi de acord să înlocuiască armele transferate cu altele noi.

Această poziție a fost exprimată de ministrul adjunct al apărării, Margiris Abukevicius, care a participat joi la Conferința de asistență pentru Ucraina de la Copenhaga, scrie cotidianul leton Delfi.lt.


UPDATE 12:10. Ucraina a recuperat cadavrele a 522 de apărători decedați care se aflau pe lista persoanelor dispărute, a declarat Oleg Kotenko, comisarul pentru persoanele dispărute în circumstanțe speciale, potrivit Ukrinform.

„Am reușit să recuperăm 522 de cadavre. Le luăm din diferite direcții din Donețk, Luhansk, Harkiv", a spus Kotenko.

Potrivit acestuia, acum Ucraina face tot posibilul pentru a întoarce trupurile tuturor soldaților săi morți, dar negocierile cu Federația Rusă privind schimbul de morți sunt semnificativ diferite de cele care au fost în 2014 - 2015.

„Am comunicat direct cu liderii „DPR/LPR” și am rezolvat direct această problemă. Acum negocierile merg altfel. Avem un intermediar. Acesta este Comitetul Internațional al Crucii Roșii, prin care comunicăm cu Federația Rusă. Aceste negocieri merg bine și reușim să recuperăm cadavrele apărătorilor noștri”, a spus comisarul pentru persoane dispărute în circumstanțe speciale.

Potrivit Ukrinform, pe 25 iulie a avut loc un schimb de morți între Rusia și Ucraina, când Ucraina a returnat cadavrele altor 25 dintre apărătorii săi, iar pe 21 iunie - cadavrele a 35 de soldați.


UPDATE 11:50. Rusia controlează acum resurse naturale-cheie ale Ucrainei în valoare de cel puțin 12,4 trilioane de dolari, inclusiv zăcăminte de combustibili și minerale, potrivit unei analize realizate de compania canadiană SecDev pentru The Washington Post.

Dacă Kremlinul ar reuși să anexeze zonele ucrainene cucerite în timpul invaziei, Kievul ar pierde aproape două treimi din depozitele sale, se arată în raport, lăsând țara fără pilonii săi economici esențiali.


UPDATE 11:20. Cel puțin cinci avioane de luptă-bombardament Su-24 Fencer și trei avioane multirol Su-30 flanker H au fost aproape sigur distruse sau grav avariate în exploziile care au avut loc la începutul săptămânii la aerodromul militar Saky, din Crimeea, potrivit serviciilor de informații britanice.

Zona centrală a bazei rusești a suferit pagube serioase, dar aerodromul rămâne probabil în stare de funcționare, a adăugat raportul.

Pierderea a opt avioane de luptă reprezintă o proporție minoră din întreaga flotă de avioane pe care Rusia o are la dispoziție pentru a sprijini războiul. Cu toate acestea, Saky a fost folosit în principal ca bază pentru avioanele flotei marinei ruse din Marea Neagră.

Capacitatea aviației navale a flotei este acum semnificativ degradată, iar incidentul va determina probabil armata rusă să își revizuiască percepția asupra amenințării, au declarat oficialii.


UPDATE 10:55. Dmitri Medvedev, fostul președinte al Rusiei și actualul vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a vizitat joi partea ocupată a regiunii Luhansk, unde a organizat o reuniune de securitate în numele lui Vladimir Putin.

„Joi am vizitat Republica Populară Luhansk, unde m-am întâlnit cu liderii RPL (autointitulata Republică Populară Luhansk), Leonid Pasicinik, și RPD (autointitulata Republică Populară Donețk), Denis Pușilin”, a scris Medvedev pe contul său de Telegram.

Acesta săune că a avut o întâlnire în care participanții au discutat probleme de securitate în teritoriile ocupate de Rusia în estul Ucrainei. Medvedev a precizat că la reuniune au mai participat procurorul general al Federației Ruse, Igor Krasnov, prim-adjunctul șefului Administrației Prezidențiale a Federației Ruse, Serghei Kiriyenko, șeful FSB (Serviciul Federal de Securitate – principalul serviciu secret al Rusiei), Aleksandr Bortnikov, precum și alți oficiali ruși de rang înalt.

Fostul președinte rus a adăugat că s-a pus un „accent deosebit” pe „armonizarea legislației RPL și RPD cu cea a Federației Ruse”.


UPDATE 10:30. Șapte oameni au murit, iar alții 14 au fost răniți în urma bormbardamentelor în regiunea Donețk. Potrivit guvernatorului regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko, armata rusă ar fi ucis trei civili în Bahmut, doi în Kurahove, unul în Mariinka și unul în Avdiivka pe parcursul zilei de 11 august.

Guvernatorul a adăugat că de la începutul invaziei în Ucraina, cel puțin 723 de civili au fost uciși în regiune, iar alți 1.845 au fost răniți. Aceste cifre nu includ victimele în Mariupol și Volnovaha ocupate de ruși.


UPDATE 10:10. Zelenskiy le cere oficialilor ucraineni să nu mai vorbească public despre tactici militare, după ce un important lider militar, generalul Dmitro Marchenko, a vorbit pe larg despre planurile de eliberare a orașului Herson din sudul Ucrainei până la finalul anului.

El a subliniat că războiul „cu siguranță nu este momentul pentru orgoliu și declarații lăudăroase”. „Cu cât oferiți mai puține detalii concrete despre planurile defensive, cu atât mai bine va fi pentru implementarea acestor planuri defensive”, a afirmat liderul ucrainean.

„Trebuie să fiți responsabil pentru fiecare cuvânt pe care-l spuneți despre pregătirile statului nostru pentru apărare sau contraofensive”, a completat Vladimir Zelenskiy.


UPDATE 09:45. Rudele soldaților ruși morți în Ucraina sunt notificați despre decese cu formulare tipărite de URSS în 1974:


UPDATE 09:20. Pierderile armatei ruse în ultimele 24 de ore, potrivit ucrainenilor: 200 de soldați, 3 tancuri, 8 transportoare blindate, 1 sistem de artilerie, 2 sisteme antiaeriene, 1 avion, 6 drone, 3 diferite vehicule:


UPDATE 08:54. Un transport de cereale ucrainene urmează să fie încărcat pentru livrare în Etiopia astăzi. Alte două nave de export au părăsit porturile Ucrainei.

Numărul total de nave care părăsesc țara în baza unui acord intermediat de ONU este acum de 14, inclusiv primul export de grâu.

„Suntem pregătiți să încărcăm peste 23.000 de tone de cereale și să le exportăm în Etiopia”, a declarat ministrul ucrainean al infrastructurii, Alexandr Kubrakov, pe Twitter.

Ministerul turc al Apărării a raportat că nava Star Laura, sub pavilionul Insulelor Marshal, va transporta 60.150 de tone de porumb într-un port iranian, în timp ce nava Sormovskiy 121, sub pavilionul Belizei, va transporta 3.050 de tone de grâu într-un port turcesc, Dzerkalo Tyzhnia.


UPDATE 08:00. Primarul de Harkiv, Igor Terehov, a declarat că, vineri seara, trei cartiere ale centrului regional au fost supuse tirurilor de rachete.

„La ora 02:51, atac cu rachete asupra Harkivului. Cinci explozii preliminare, atacuri în trei cartiere ale orașului - Slobodsky, Kievsky și Novobavarsky", a scris Terehov pe canalul său Telegram.

El a promis că va oferi informații mai complete dimineața.

În noaptea precedentă, un obuz a explodat în curtea unei clădiri rezidențiale din cartierul Kievsky al orașului. „Mulțumesc lui Dumnezeu că toată lumea este în viață și nimeni nu este rănit”, a spus Terehov, joi după-amiază, însoțindu-și postarea de fotografii cu consecințele exploziei.


UPDATE 07:40. Reprezentantul permanent al Federației Ruse la ONU, Vasili Nebenzia, nu a susținut propunerea de a crea o zonă demilitarizată în jurul centralei nucleare Zaporojie. Potrivit acestuia, Rusia protejează centralele nucleare, inclusiv de posibile atacuri teroriste.

„Demilitarizarea stației o poate face vulnerabilă pentru cei care doresc să o viziteze. Nimeni nu știe care vor fi scopurile și obiectivele lor. Nu putem exclude nicio provocare, atacuri teroriste asupra stației, pe care trebuie să le protejăm”, a declarat reprezentantul rus.

Anterior, secretarul general al ONU, António Guterres, a cerut retragerea întregului personal militar și echipamentul militar din stație și evitarea desfășurării oricăror alte forțe militare sau echipamente militare în zonă.

„Centrala nu ar trebui utilizată în cadrul oricărei operațiuni militare. În schimb, este urgent să se ajungă la un acord la nivel tehnic privind stabilirea unui perimetru de securitate și demilitarizare pentru a asigura securitatea regiunii", a spus secretarul general al ONU.

Nebenzia, în comentarii adresate reporterilor, a spus că șeful ONU ar trebui să clarifice ce înțelege prin „perimetrul de demilitarizare”. AIEA, guvernul ucrainean și Departamentul de Stat al SUA cer, pe lângă stabilirea unei zone demilitarizate în jurul stației, și trimiterea unui contingent de menținere a păcii pe teritoriul său.


UPDATE 07:30. Președintele Ucrainei, în discursul său tradițional de joi seara, a spus că la centrala nucleară de la Zaporojie, Rusia a trecut la șantajul nuclear deschis asupra planetei și este necesar să-i expulzeze imediat pe ruși de acolo, în interesul Securitatea nucleară a Europei.

„Ceea ce se întâmplă acum în jurul CNE Zaporojie este una dintre cele mai mari crime ale statului terorist. Astăzi, au fost înregistrate atacuri regulate de obuze rusești pe teritoriul centralei din imediata vecinătate a instalațiilor NPP”, a spus liderul de la Kiev.

Zelensky a mai adăugat că niciun stat din istoria omenirii nu a folosit atât de evident o centrală nucleară pentru a amenința întreaga lume și a emite ultimatumuri.

„Toată lumea din lume trebuie să reacționeze imediat pentru a-i alunga pe ocupanți de pe teritoriul centralei nucleare de la Zaporojie. Acesta este un interes global, și nu doar o nevoie ucraineană. Doar retragerea completă a rușilor de pe teritoriul centralei nucleare de la Zaporojie, centrală electrică și restabilirea controlului deplin al Ucrainei asupra situației din jurul centralei garantează restabilirea securității nucleare pentru întreaga Europă”, a subliniat președintele Ucrainei.

Joi, Ucraina și Rusia s-au acuzat din nou reciproc că bombardează centrala nucleară Zaporojie.


UPDATE 07:22. Ministerul rus de Externe a spus că Elveția și-a pierdut statutul de neutralitate și nu poate acționa nici ca mediator, nici ca reprezentant al intereselor Ucrainei în Rusia.

Potrivit lui Ivan Nechaev, director adjunct al departamentului de informare și presă al Ministerului rus de Externe, Berna s-a alăturat sancțiunilor împotriva Rusiei și susține, așa cum a spus el, regimul de la Kiev.

„Cum, cu un astfel de comportament, se poate oferi mediere, reprezentare și alte servicii bune, este complet de neînțeles”, a spus oficialul.

Anterior, Elveția și Ucraina au convenit că Elveția ar trebui să reprezinte interesele ucrainene în Rusia și au abordat Moscova cu o propunere corespunzătoare. S-a remarcat la Berna că Elveția, încă de la începutul războiului, era pregătită să ofere părților serviciile sale, în special o platformă de negociere, precum și sprijin în timpul eventualelor negocieri.


UPDATE 07:00. Autoritățile ucrainene se așteaptă să evacueze aproximativ două treimi dintre locuitorii care rămân încă pe teritoriul regiunii Donețk controlate de Kiev înainte de începutul iernii.

Potrivit viceprim-ministreo Ucrainei, Irina Vereșciuk, aceste planuri sunt parțial cauzate de temerile că, odată cu apariția vremii rece în condițiile infrastructurii distruse, locuitorilor le va fi extrem de dificil să mențină căldura în casele lor.

Potrivit lui Vereșciuk, care deține și funcția de ministru al reintegrării teritoriilor ocupate temporar, 200-220 de mii de locuitori trebuie evacuați din regiunea Donețk din aproximativ 350 de mii care au rămas acolo. Aproximativ 52.000 din acest număr sunt copii, a spus ea la o conferință de presă joi.

La sfârșitul lunii iulie, autoritățile ucrainene au anunțat evacuarea obligatorie a populației din regiunea Donețk, care, evident, în viitorul apropiat va rămâne locul unor ciocniri intense cu armata rusă, care nu lasă încercări de capturare a întregii regiuni.

Cu toate acestea, Vereșciuk a subliniat că autoritățile nu vor forța oamenii să plece. Ei au opțiunea de a refuza evacuarea în scris, a spus ea.

Potrivit datelor de la 1 februarie, populația celor cinci raioane din regiunea Donețk controlate de Ucraina era estimată la 1,8 milioane de oameni, iar fără regiunea Mariupol, care de atunci a fost complet ocupată de atunci, la 1,3 milioane.

Potrivit lui Vereșciuk, regiunea Zaporojie ar putea deveni următoarea care va fi evacuată.

La rândul său, șeful administrației militare regionale Donețk, în medie 600-700 de persoane sunt evacuate din regiune în fiecare zi.

„Evacuarea continuă așa cum a fost planificat, majoritatea oamenilor au plecat – acestea sunt trei sferturi din regiune”, a spus Pavel Kirilenko.

Potrivit acestuia, deși lucrările de pregătire pentru perioada de toamnă-iarnă nu se opresc în regiune, locuitorii ar trebui să fie pregătiți pentru faptul că iarna viitoare nu va mai exista alimentare cu gaz. Conducta de gaz care duce în regiune a fost ruptă la joncțiunea regiunilor Harkiv și Donețk, iar aceasta este o zonă de război activă, a spus oficialul.

„Așadar, perioada toamnă-iarnă va fi fără gaze, cu căutarea alternativelor, cu un număr minim de oameni care să le salveze sănătatea și viața, atât de la bombardarea constantă, cât și de frig și pericolele pe care le vor comporta aparatele de încălzire dacă sunt instalate de oameni în blocuri”, a mai spus șeful administrației.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august și 11 august.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media