Moscova acuză Chișinăul că împiedică accesul militarilor ruși în regiunea transnistreană pentru a completa contingentul de menținere a păcii

21 iulie 2022, 13:36 Rusia 604
Ministerul de Externe al Federației Ruse (MID).  Sursa: Ria.ru

Moscova acuză autoritățile de la Chișinău că împiedică accesul pacificatorilor ruși în regiunea controlată de autoritățile autoproclamate de la Tiraspol și își exprimă „îngrijorarea” față de „tendințele de apropiere a Moldovei de NATO”. Directorul celui de-al doilea departament al Ministerului de Externe al CSI Alexei Polișciuk a declarat, la o masă rotundă în Consiliul Federației, organizată joi, 21 iulie, că polițiștii de frontieră moldoveni au reținut în repetate rânduri pe aeroportul din Chișinău ofițeri ruși, care se îndreptau spre regiunea transnistreană pentru a completa contingentul de menținere a păcii.

Mai mult, diplomatul rus a acuzat Chișinăul de „acțiuni de blocadă” a regiunii separatiste, ceea ce, spune el, „pot duce la dezghețarea conflictului”.

„Din păcate, revenirea la folosirea unui element al blocadei economice a Transnistriei de către Ucraina și Moldova este capabilă să agraveze și mai mult relațiile dintre malurile Nistrului și să deblocheze conflictul cu toate consecințele care decurg – acest lucru nu poate fi permis în niciun fel.”, a declarat Polișciuk, citat de Ria.ru.

De asemenea, oficialul rus și-a exprimat „îngijorarea” privind „tendința de îndepărtare” a Republicii Moldova de statutul de neutralitate și de apropiere de NATO.

Solicitat de Replica Media, serviciul de presă al Birolui politici de reintegrare a comunicat că Biroul nu cunoaște cazuri de reținere a militarilor din cadrul contingentului militar al Forțelor Mixte de Menținere a Păcii.

Mariana Sarî, purtătoarea de cuvânt a instituției, a precizat că prezența militară a Federației Ruse în Republica Moldova se caracterizează prin două componente distincte:

1. contingentul forțelor de menținere a păcii din partea Federației Ruse, prezenți în temeiul Acordului moldo-rus din 21 iulie 1992, şi

2. trupele Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR), care se află pe teritoriul nostru fără acceptul statului, cu încălcarea prevederilor constituționale cu privire la neutralitate și a angajamentelor internaționale existente.

La 21 iulie se fac 30 de ani din ziua intrării forțelor ruse de menținere a păcii în regiunea transnistreană.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media