Olesea Stamate explică decizia Comisiei juridice, numiri și imunități de a propune spre numire candidatura lui Dorel Musteață în funcția de judecător la CSJ

3 noiembrie 2021, 19:27 Justiție 193
Olesea Stamate.  Sursa: Olesea Stamate/Facebook

Președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, a venit cu mai multe precizări cu privire la candidatura lui Dorel Musteață la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), aprobată astăzi, 3 noiembrie, de Comisia parlamentară.

Potrivit Olesei Stamate, Hotărârea CSM privind propunerea de desemnarea a lui Dorel Musteață în calitate de judecător la CSJ a fost adoptată la 24 Iulie 2018.

„Iar legea CSM a fost modificata în Septembrie 2018, intrând in vigoare în octombrie 2018. Respectiv interdicția citată mai jos a fost introdusă după ce domnul Musteata participase la concurs și fusese promovat în funcție de către CSM. Participarea la concursul pentru promovarea într-o instanță superioară, transferarea la o instanţă judecătorească de același nivel a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii din rândul judecătorilor, precum și a judecătorilor detașați la Institutul Național al Justiției și Secretariatul Consiliului Superior al Magistraturii, se interzic pe perioada exercitării mandatului și timp de 6 luni după încetarea calității de membru sau, după caz, expirarea termenului pentru care a fost detașat.

Deoarece Parlamentul, la acea etapa a eșuat în oferirea unui răspuns legal, conform procedurii prescrise de art.9 al Legii CSJ, CSM avea două soluții: fie să-și anuleze Hotărârea din Iulie 2018 ( și întrebarea aici ar fi fost în ce bază? Or Hotărârea se baza pe normele existente la momentul adoptării), fie sa înainteze Parlamentului în mod repetat propunerea de numire în funcție.

Iar Parlamentul urmează de fapt să confirme numirea candidaților propuși de către CSM. Tocmai în acest sens a fost modificată Constituția, în vederea unificării procedurii de numire a judecătorilor, și din momentul intrării în vigoare a modificărilor, confirmarea pentru toate instanțele se va face de Președintele țării, astfel evitând votul politic al Parlamentului. Or, în cazul Parlamentului, votul imperativ este nul, și chiar dacă Parlamentul ar avea doar rolul de confirmare, deputații Votează după propria convingere”, a precizat Olesea Stamate pe pagina sa de Facebook.

Potrivit legislației, promovarea în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție se aprobă de către Parlament, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.

Dorel Musteață și-a început activitatea în sistemul judecătoresc în 2005, când a fost numit prin decretul ex-preşedintelui R. Moldova, Vladimir Voronin, în funcţia de judecător la Judecătoria Anenii Noi. Câțiva ani mai târziu, acesta a fost numit în funcţia de preşedinte al Judecătoriei pe un termen de patru ani.

În septembrie 2016, Consiliul Superior al Magistraturii a propus președintelui Republicii Moldova, numirea prin transfer în funcția de judecător la Judecătoria Chișinău, începând cu 1 ianuarie 2017.

Un an mai târziu, CSM a dispus detașarea lui Musteață, judecător la Judecătoria Chișinău, pentru exercitarea mandatului de membru al CSM, începând cu 7 octombrie 2018, până la 7 octombrie 2022, inclusiv. Totodată, Musteață a fost membru al Consiliului Institutului Național al Justiției, funcție din care a fost revocat în iunie 2020.

Potrivit declarației de avere și interese personale depusă în 2020 la Autoritatea Națională de Integritate, Musteață a obținut un venit de 397 465 lei, aproximativ 33 de mii de lei pe lună. Acesta a mai obținut venit din înstrăinarea bunurilor mobile sau imobile de peste 33 095 lei. Pe numele său mai este indicată și o casă de locuit cu suprafaţa de 90 m2, în valoare de peste 42 de mii de lei. Acesta mai are o datorie rie în sumă de 225 030 Lei, contractată în anul 2019 cu rata dobânzii 6%, scadentă în anul 2022.


Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media