Prim-ministra Natalia Gavrilița, după întrevederea cu Adina Vălean, comisara europeană pentru Transporturi: „Ne dorim conectarea țării noastre la rețeaua de autostrăzi europene”

25 noiembrie 2021, 21:29 Auto 136
Prim-ministra Natalia Gavrilița și comisara europeană pentru Transporturi, Adina Vălean.  Sursa: gov.md

Prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat în cadrul conferinței de presă de astăzi, 25 noiembrie, susținută alături de comisara europeană pentru Transporturi, Adina Vălean, că Guvernul are ambiții majore pe domeniul transport și infrastructură. De asemenea, șefa Executivului R. Moldova a exprimat dorința de obținere, pe termen mediu, a posibilității deschiderii treptate de către UE a pieței transportului rutier pe baza progresului înregistrat de Republica Moldova în transpunerea acquis-ului relevant al UE.

„Ne dorim conectarea țării noastre la rețeaua de autostrăzi europene. Știu că toți așteptăm momentul când de la Chișinău la București vom putea ajungem mult mai rapid pe autostradă sau la momentul când călătoria Chișinău Padova ar dura 14 ore, fără pericole, fără semafoare, localități sau riscuri la intersecții. Sunt sigură că aceste proiecte se vor realiza, de noi depinde doar ca ele să devină realitate cât mai repede. Contăm pe sprijinul Uniunii Europene și al doamnei Adina Vălean în procesul negocierii Declarației Comune a Summit-ului PaE din decembrie, inclusiv prin includerea nu doar a unei componente politice puternice, care ar reflecta aspirațiile noastre europene și opțiunea europeană, ci și a oportunităților sectoriale adiționale, și anume măsurile ambițioase ale UE privind realizarea tranziției verzi și a celei digitale (Pactul Verde European), Programul de Mobilitate UE și reorganizarea complexului energetic”, a declarat Natalia Gavrilița.

Mai mult, Gavrilița a subliniat că pentru R. Moldova este importantă și continuarea dezvoltării și reabilitării rețelei de drumuri naționale prioritare.

„R. Moldova va beneficia de construcția unui nou pod peste Prut la Ungheni. Acest pod va scurta călătoria spre Iași cu 30 de minute. Vom avea un nou pod peste Nistru, lângă Soroca, care va scurta călătoria la Kiev și va atrage noi fluxuri de transport de mărfuri. Urmează să reabilităm podul Giurgiulești-Galați, pentru a-i majora capacitatea. Avem asigurate finanțări majore pentru tronsoanele: Leușeni-Chișinău-Dubăsari, Unguri-Soroca, Tighina-Căușeni-Cimișlia, Slobozia Mare-Giurgiulești, Hîncești-Leova-Cantemir, centura de la Vulcănești și alte drumuri care devin începând cu anul viitor șantiere”, a precizat prim-ministra.

De asemenea, Guvernul a scos în evidență degradarea la care a ajuns Calea Ferată din Moldova.

„Suntem în discuții avansate cu parteneri din Franța pentru modernizarea infrastructurii pe tronsonul Ungheni-Chișinău, ceea ce va reduce cu 3 ore timpul de circulație a trenurilor de pasageri între Republica Moldova și România”, a conchis Gavrilița.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media