Regizorul Valeriu Jeregi îl acuză pe ministrul Culturii că și-a promovat fratele la acordarea indemnizației de merit. Cum i-a răspuns Sergiu Prodan

24 ianuarie 2022, 17:21 Cultură 396
Valeriu Jereghi, Sergiu Prodan.  Sursa: Colaj - arhiva IPN/Tribuna

Regizorul Valeriu Jereghi îl acuză pe ministrul Culturii, Sergiu Prodan, că ar fi admis conflict de interese cu fratele său, regizorul Vadim Prodan, după ce Comisia Națională, în componența căreia intră și ministrul, i-a acordat fratelui său indemnizația de merit din bugetul de stat, care se acordă pe viață, echivalentă cu salariul mediu pe economie. Sergiu Prodan dezminte acuzațiile și spune că s-a abținut de la dezbateri și votare privind includerea dosarului fratelui său în lista propunerilor, după care a declarat conflict de interese din prima ședință a Comisiei Naționale pentru acordarea indemnizațiilor, suspendându-și calitatea de membru. Mai mult, într-o reacție separată, Sergiu Prodan a declarat că, fiind de mult timp membru al Comisiei respective, a avut „onoarea” de a-l promova și pe Valeriu Jereghi, alături de „personalități notorii din Cinematografia Națională”, la acordarea indemnizației în anul 2016.

Potrivit unui comunicat al ministerului Culturii, publicat pe data de 18 ianuarie 2022, la propunerea Uniunii Cineaștilor, au fost aprobați pentru acordarea indemnizației de merit actrița și profesoara de actorie Berov Silvia, regizorul și scenaristul Andrei Dumbrăveanu și regizorul Vadim Prodan.

Valeriu Jereghi, fostul director al Centrului Național al Cinematografiei, a scris pe pagina sa de Facebook că pe Vadim Prodan l-a propus Uniunea Cineaștilor, în timp ce Sergiu Prodan este membru al Consiliului Uniunii Cineaștilor.

Jereghi sugerează că Sergiu Prodan a propus candidatura fratelui său pentru a-i acorda fratelui indemnizaţia de merit, și Comisia Naţională pentru acordarea indemnizaţiei de merit, tot cu Sergiu Prodan în componența sa, l-a promovat pe Vadim Prodan.

„Se vede, că cineva din conducerea țării l-a avertizat pe Ministru despre un eventual conflict de interese, fiindcă reacția Ministrului a fost imediată: el a scos de pe site-ul ministerului acest anunț, pentru a fi redactat (mai bine zis camuflat acest conflict de interese). Acest link a fost scos de pe site-ul Ministerului Culturii unde a rămas doar: 404 Page not found! (screenshot-ul publicației este). Anunțul a fost redactat, nu însă și decizia Comisiei. Deja numărul 1 din lista beneficiarilor – Vadim Prodan este plasat pe locul 3 (să nu bată la ochi). (...) În timpul ședinței, de ochii lumii, poate a și tăcut Ministrul, dar înainte de ședință nu s-au făcut oare înțelegeri cu interes personal? Ori, această declarație a fost făcută doar în postarea redactată? Nu avem de unde ști, fiindcă postarea de pe site-ul Guvernului a fost ștearsă. Nu mai întreb care sunt meritele în domeniul creației și cum a promovat imaginea țării în spațiul cultural mondial Vadim Prodan - este inutil. Între timp, sute de personalități notorii în domeniul culturii abia de mai supraviețuiesc cu pensii mizere”, a scris regizorul.


La rândul său, ministrul respinge acuzațiile și declară că în ambele cazuri, atât în calitate de ministru, cât și în calitate de membru al Consiliului Uniunii Cineaștilor, a acționat în baza Legii privind declararea averii și a intereselor personale și în corespundere prevederile legii integrității, iar conflictul de interese a fost declarat și soluționat.

„1. Am declarat conflict de interese din prima ședință a Comisiei Naționale pentru acordarea indemnizațiilor de merit.

2. În legătură cu acest fapt mi-am suspendat calitatea de membru al Comisiei.

3. M-am retras de la ședința Comisiei, când au fost supuse dezbaterilor toate dosarele înaintate (nu doar cel al fratelui meu) și am părăsit sala, pentru a nu influența în vreun fel deciziile.

4. De asemenea, m-am retras și pe întreaga durată a votării.

5. Am luat act de lista învingătorilor în momentul în care mi-a fost prezentat procesul verbal semnat de membrii Comisiei.

6. De asemenea, mă simt obligat să declar că, înainte de a ocupa postul de ministru, am fost membru al Consiliului Uniunii Cineaștilor și, anterior, președinte al Uniunii. În calitatea mea de membru al Consiliului am declarat conflict de interese și m-am abținut de la dezbateri și votare privind includerea dosarului fratelui meu în lista propunerilor Uniunii”, a scris la scurt timp ministrul pe pagina sa oficială de Facebook.

Ulterior, pe lângă declarația oficială, Sergiu Prodan a publicat și un comentariu personal, în care a menționat că în calitate de președinte al Uniunii Cineaștilor, a fost membru al Comisiei Naționale pentru acordarea indemnizațiilor de merit încă din 2016.

„Cu această ocazie, vreau să le mulțumesc domnilor Ghenadie Ciobanu și Chiril Lucinschi, autorii Legii, grație căreia, astăzi 250 de oameni de cultură, se bucură de o indemnizație pe viață din partea statului. Am avut onoarea să înaintez și să promovez la acordarea indemnizației personalități notorii din Cinematografia Națională: Vlad Druc, Nicolae Ghibu, Mihai Poiată, Marcel Chistrugă, Valeriu Jereghi, și mulți alții. Îi doresc dlui Jereghi multă sănătate și să se bucure în continuare de indemnizația de merit acordată în 2016. Vreau să-l asigur, că l-am înaintat atunci doar în baza meritelor dumnealui ca artist și nicidecum în baza rugăminților și insistențelor dumnealui. Iar atunci când scrie în spațiul public, să opereze cu fapte, așa cum îi stă bine unei persoane cu merite în domeniu, și nu cu minciuni”, a spus el.


Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media