ULTIMA ORĂ/ DOC/ FEE-Nord a solicitat la ANRE majorarea tarifului la curentul electric cu 98 de bani

24 ianuarie 2022, 16:19 Economie 111
FEE-Nord.  Sursa: stiri.md

S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord” (FEE-Nord) a emis o solicitare către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) cu privire la majorarea tarifului la energie electrică cu 98 de bani.

„Calculele prețurilor reglementate au fost efectuate în vederea acoperirii costurilor și cheltuielilor reale, în conformitate cu Metodologia de calculare, aprobare și aplicare a prețurilor reglementate pentru furnizarea energiei electrice de către furnizorul de ultimă opțiune și furnizorul serviciului universal”, se arată în solicitarea depusă de FEE Nord.

Totodată, FEE-Nord precizează că prețurile și cheltuielile solicitate spre aprobare au fost determinate de:

1. Volum de energie electrică prognozat și costul energiei electrice reieșind din contractele existente încheiate cu producătorii/furnizorii de energie electrică și evoluția prețului de tranzacționare a energiei electrice.

2. Cheltuielile suportate de furnizor pentru achitarea serviciului de transport și distribuție a energiei electrice, conform tarifului existent.

3. Costurile și cheltuielile strict necesare pentru desfășurarea activității reglementate de furnizare a energiei electrice actualizate reieșind din indicele prețurilor de consum din Republica Moldova, indicele de modificare a numărului locurilor de consum ale consumatorilor finali deserviți și indicele prețurilor de consum al SUA.

4. Devierile tarifare formate în anul 2021.

Actualmente, consumatorilor finali ale căror instalaţii sunt racordate la reţelele electrice de distribuţie de medie tensiune (6; 10 kV) achită 1,47 lei, iar dacă ANRE va aproba noul tarif, atunci consumatorii finali vor achita 2,45 lei/ kWh.

De asemenea, în prezent, consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune (0,4kV) achită 2,08 lei/ kWh, iar dacă ANRE va aproba noul tarif, atunci consumatorii finali vor achita 3,06 lei/ kWh.

Amintim că luni, 10 ianuarie, ÎCS „Premier Energy” SRL a depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o solicitare prin care a cerut ca tarifele pentru consumatorii finali la curentul electric să fie ajustat până la 278,99 bani/kWh, în prezent fiind de 151 bani/kWh, ceea ce înseamnă o majorare de aproape două ori a tarifului actual.

Totodată, ÎCS „Premier Energy” SRL a cerut ca noile prețuri să fie aprobate și publicate nu mai târziu de 1 februarie 2022.

Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media