Proteste violente în Bulgaria. Mii de manifestanți au cerut anularea restricţiilor antiepidemice și a certificatelor verzi

12 ianuarie 2022, 21:11 Externe 58
Proteste la Sofia.  Sursa: Nikolay Doychinov/AFP/Getty Images

Mii de manifestanţi au protestat, miercuri, în faţa Parlamentului Bulgariei, faţă de restricţiile antiepidemice şi utilizarea certificatelor COVID-19, înregistrându-se confruntări cu forţele de ordine. La protestul organizat în centrul orașului Sofia de formaţiunea de extremă-dreapta Vazrajdane (Renaşterea) au participat circa proape 10.000 de persoane, transmite Mediafax.

Sute de susţinători ai partidului parlamentar Vazrajdane (Renaşterea), de orientare naţionalistă, au fost convocaţi pe Facebook şi aduşi cu autobuze din toată Bulgaria. Protestatarii s-au adunat în faţa parlamentului pentru a se opune măsurilor antiepidemice şi programului de vaccinare, cerând abolirea certificatelor verzi pentru COVID-19 pentru accesul în instituţii.

Grupuri de manifestanţi au încercat să pătrundă în sediul Parlamentului Bulgariei, înregistrându-se confruntări cu agenţii forţelor de ordine. Numeroase persoane au fost rănite.

Susţinând că li se încalcă libertăţile, demonstranţii s-au afişat ostentativ fără măşti de protecţie. Ei purtau pancarte cu texte cum ar fi „Luaţi mâinile de pe copiii noştri”, „Vreau o viaţă normală” şi „Nu sunt antivaccin”.

Un protestatar care avea asupra sa un pistol cu aer comprimat a fost reţinut.

Ministerul bulgar de Interne a anunţat că patru agenţi ai forţelor de ordine au fost răniţi în operaţiunea de dispersare a protestatarilor.

Conform site-ului 24Chasa.bg, în cursul violenţelor, unii protestatari au trecut de cordonul forţelor de ordine şi au ajuns la intrarea principală în Parlament, fără însă a reuşi să intre în instituţie.

După protestul de la Parlament, manifestanţii s-au deplasat la sediul Ministerului Sănătăţii, situat în apropiere.

Numărul de infectări cu coronavirus în Bulgaria a ajuns miercuri la un record de 7 062 în 24 de ore, arată datele oficiale. Rata de vaccinare la nivel naţional este cea mai redusă din UE.

Anastasia
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media