Adunarea Populară a Găgăuziei a ratat pentru a 12-a oară alegerea unui președinte. La ședință a fost observat deputatul PSRM, Vasile Bolea

12 ianuarie 2022, 15:27 Politică 404
Sediul Adunării Populare și a Executivului de la Comrat.  Sursa: sputnik.md

Nici din a 12-a încercare, Adunarea Populară a Găgăuziei nu a reușit să voteze un președinte, transmite portalul Nokta.md. Reuniți din nou, aleșii locali din autonomie nu au reușit nici de această dată să ajungă la un consens. Pentru asta, e necesar ca un candidat să fie votat de cel puțin 18 deputați locali.

În timpul ședinței, transmite Nokta.md, pe lângă sediul instituției a fost observat deputatul PSRM, Vasile Bolea. Acesta însă nu ar fi participat la negocieri, dă asigurări unul dintre deputații Adunării Populare.

Ședința a început la ora 11.00, iar aleșii găgăuzi au propus ca Adunarea Populară să aprobe o declarație legată de creșterea prețului la gaze. Propunerea însă, nu a putut fi aprobată, iar deputații au făcut mai multe declarații. Potrivit Nokta, sunt mai multe grupuri de deputați care negociază în prezent pentru asigurarea unei majorități care să asigure alegerea unui președinte. Acestea ar fi grupul Caraseni, Constantinov și cel al fracțiunii PSRM, condus de Ivan Dimitrioglo.

În lipsa unei înțelegeri, grupurile au anunțat că vor continua negocierile, iar o nouă tentativă de alegere a președintelui AP, a 13-a la număr, va avea loc mâine, 13 ianuarie.

Adunarea Populară a Găgăuziei este organul legislativ al autonomiei găgăuze și este formată din 35 de deputați aleși pentru un mandat de 4 ani, în circumscripții teritoriale uninominale prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat. Deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei poate fi ales orice cetățean al Republicii Moldova cu drepturi electorale care a împlinit vârsta de 21 de ani și la momentul efectuării alegerilor locuiește pe teritoriul circumscripției electorale pe care o va reprezenta.

În urma alegerilor din această toamnă, din cei 35 de aleși, 9 au fost desemnați de Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, unul – de Partidul “Acasă Construim Europa” și 25 de independenți.

Cristian
publicat de:
Cristian Jardan
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media