„Partea moldovenească înseamnă acționarul minoritar Republica Moldova. Așa am discutat la Sankt Petersburg și așa este menționat în punctului 5 din Protocolul negocierilor semnat de către părți în ziua de 29.10.2021 privind organizarea auditului independent al datoriilor SA Moldovagaz față de SAP Gazpom şi SRL Factoring-Finance. Respectiv, în baza Legii 1134/1997 privind societățile pe acțiuni, Guvernul Republicii Moldova a aprobat hotărârea Guvernului din 29 decembrie 2021 privind efecturarea auditului independent al datoriilor. Agenția Proprietății Publice a fost împuternicită să efectueză procedurile necesare de selectare și organizare a procesului. Informațiile respective au fost aduse la cunoștință acționarului majoritar SAP Gazpom, care contrar înțelegerilor, a convocat unilateral o ședință a Consiliului de Observatori pentru aprobarea documentației de oraganizare a auditului datoriilor. În continuare, voi continua discuțiile cu SAP Gazpom pentru a depăși orice neînțelegeri în acest sens”, a scris Andrei Spînu pe pagina sa de Telegram.
Amintim că, concernul rus „Gazprom” a venit marți, 8 februarie, cu un comunicat în care spune că ședința Consiliului de Supraveghere al SA „Moldovagaz”, programată pentru 2 februarie 2022, în care ar fi trebuit să se convină asupra abordărilor de auditare a datoriei „Moldovagaz” pentru gazele naturale furnizate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului către grupul „Gazprom”, nu a avut loc din cauza absenței reprezentanților Guvernului Republicii Moldova.
Amintim că la 27 ianuarie, Agenția Proprietății Publice (APP) a anunțat că a pregătit documentația de atribuire aferentă procedurii de achiziție publică privind achiziționarea serviciilor de audit a datoriei SA „Moldovagaz” față de SA „Gazprom” și SRL „Factoring Finance” pentru gazele livrate consumatorilor de pe partea dreaptă a Nistrului.
Potrivit unei scrisori, care a intrat în posesia Jurnal TV, Gazprom nu ar agrea ideea unui audit extern la Moldovagaz. Experții califică situația drept un nou element al războiului hibrid purtat de Moscova împotriva Republicii Moldova.
Potrivit protocolului semnat adițional la contractul dintre Moldovagaz și Gazprom, Moldovagaz urmează să-și achite datoriile de peste 700 de milioane de dolari către Gazprom, după efectuarea unui audit extern. Părțile au convenit ca după stabilirea sumei datoriilor acumulate să fie negociat și un calendar de achitare a acestor datorii.
