Mica Unire/ Președintele Parlamentului, ambasadorul României la Chișinău și secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu R. Moldova din Guvernul României au depus flori la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza

24 ianuarie 2023, 13:58 Politică 65
Președintele Parlamentului, ambasadorul României la Chișinău și secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu R. Moldova din Guvernul României au depus flori la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.  Sursa: Ambasada României în R. Moldova/ Facebook

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, și secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din Guvernul României, Adrian Dupu, au depus flori la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Chișinău, cu prilejul aniversării a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române.


Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a fost unul dintre oamenii care au marcat istoria modernă a României. Pe 24 ianuarie 1859, el a fost ales domn al principatelor române, realizând astfel Mica Unire.

Realizată sub semnul ideilor Revoluției pașoptiste, Unirea Moldovei şi a Țării Românești a reprezentat un obiectiv comun îndeplinit al elitei de pe ambele maluri ale Milcovului. Debutul anului 1859 avea să aducă împlinirea idealului românilor de la sud şi est de Carpaţi.

Colonelul Alexandru Ioan Cuza, domn al Principatelor Unite a fost nu doar o personalitate istorică unificatoare, dar şi, la fel de important, una reformatoare. Reformele lui Cuza au vizat sistemul politic, sistemul sanitar, instituția Poștei, armata, Biserica, învățământul, justiția, fiscalitatea, serviciul vamal etc.

Tot în timpul domniei lui Cuza au fost înființate primele două universități românești: la Iaşi, în 1860 şi la București, în 1864.

În fiecare an, la 24 ianuarie, românii de pe ambele maluri ale Prutului sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859, iar, începând din 2016, această dată a devenit zi liberă nelucrătoare, în România.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media