Spitalele raionale vor trece în gestiunea Ministerului Sănătății. Ala Nemerenco: „Nu avem planuri să închidem niciun spital”

13 decembrie 2022, 11:55 Sănătate 228
Ministerul Sănătății.  Sursa: msmps.gov.md

Spitalele raionale vor trece în subordinea Ministerului Sănătății din Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de ministra Sănătății, Ala Nemerenco și deputatul PAS Dan Perciun, în cadrul unui briefing de presă.

Potrivit ministrei, Ministerul nu v-a închide nici un spital, ci doar le transferă în gestiunea statului, care vor atrage mai ușor fonduri și vor fi modernizate.

„Ministerul Sănătății nu are planuri să închidă niciun spital, iar la finalizarea acestui proces, niciun lucrător nu va fi disponibilizat, nu vor suferi schimbări pe interior. Se efectuează doar transferul rolului de fondator de la autoritatea publică locală, care nu are capacitățile necesare pentru dezvoltare spitalelor la Ministerul Sănătății”, a declarat Ala Nemerenco.

Ministrul Sănătății a specificat că inițiativa va contribui la modernizarea și eficientizarea sistemului de sănătate.

„Cei din spitalele raionale activează într-o infrastructură învechită cu rețele inginerești vechi care sunt absolut toate sunt fără ventilare. La moment se atestă o lipsă de echipamente esențiale nemaivorbind de echipamente performante. Ca rezultat avem o calitate joasă a serviciilor medicale oferite care duce la lipsa cadrelor medicale, deci pleacă cei care muncesc și nu doresc să se încadreze absolvenții tineri. Este o descreștere a investițiilor făcute în toate spitalele raionale. În 2015, toate consiliile raionale au investit aproximativ 87 de milioane de lei în infrastructură, însă cu fiecare an această sumă a scăzut”, a menționat ministra.

„Obiectivul principal al acestui proiect este fortificarea spitalelor raionale, crearea premiselor pentru dotarea, finanțarea, îmbunătățirea managementului în spitalele raionale. Aceste modificări vor asigura un management eficient și o calitate sporită a serviciilor de care beneficiază cetățenii”, a conchis Dan Perciun.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media