Peste 500 de controale, efectuate de ANSA: Alimente expirate, înșelare la cântar și lipsa instruirii sanitar-igienice a angajaților, printre încălcările depistate de inspectori

20 decembrie 2022, 10:24 Nutriție 246
Alimente expirate depistate de ANSA.  Sursa: www.ansa.gov.md

Peste 500 de controale au fost efectuate de inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) în unitățile de comerț, de alimentație publică și depozite cu scopul de a verific respectarea prevederilor legislative de către acești operatori.

Astfel, pe parcursul zilelor 1 decembrie - 16 decembrie, principalele nereguli constatate au fost:

  • comercializarea produselor alimentare cu termenul de valabilitate expirat;
  • încălcarea regulamentelor sanitare;
  • lipsa trasabilității produselor;
  • activitatea în lipsa autorizației sanitar-veterinare/certificatului de înregistrare oficială;
  • marcarea neconformă;
  • lipsa controlului medical şi instruirii igienice a personalului angajat;
  • lipsa informației în limba de stat;
  • înșelare la cântar, respectiv și achitare;

Drept urmare, au fost întocmite 509 procese-verbale de control. Pe numele operatorilor din domeniul alimentar și persoanelor responsabile au fost întocmite 48 procese-verbale cu privire la contravenție administrativă.

Produsele neconforme au fost retrase din comercializare. Totodată, conform Planului de monitorizare al Agenției, pentru investigații de laborator, au fost prelevate probe (apă, produse finite, sanitație).

În cazul în care se depistează produse alimentare neconforme sau abateri în domeniul legislației protecției consumatorului, consumatorii sunt îndemnați să depună o petiție la Agenție:

email: [email protected]

Linia Verde: 0 800 800 33;

Viber: 067675544;

telefon: 0(22) 26 46 43

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media