40.000 de soldați pe flancul estic și patru grupuri de luptă multinaționale suplimentare: Deciziile adoptate de liderii NATO

24 martie 2022, 16:06 Externe 288
Liderii NATO.  Sursa: nato.int

Liderii NATO vor trimite 40.000 de soldați pe flancul estic, împreună cu mijloace aeriene și navale, sub comanda directă a NATO, susținută de dislocarea națională a Aliaților, precum și se vor înființa patru grupuri de luptă multinaționale suplimentare în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia, se arată în declarația adoptată la încheierea summitului.

„Noi, șefii de stat și de guvern ai celor 30 de aliați NATO, ne-am întâlnit astăzi pentru a aborda agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cea mai gravă amenințare la adresa securității euro-atlantice din ultimele decenii. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a spulberat pacea în Europa și provoacă suferințe și distrugeri umane enorme”, se arată în declarația adoptată la finalul summitului NATO.

Totodată, liderii NATO au condamnat invazia Ucrainei de către Rusia în cei mai fermi termeni posibil, fând apel la președintele Putin să oprească imediat războiul și să retragă forțele militare din Ucraina.

Un asemenea apel a fost făcut și către Belarus, fiinând îndemnat să pună capăt complicității sale, în conformitate cu Rezoluția privind agresiunea împotriva Ucrainei adoptată la Adunarea Generală a ONU din 2 martie 2022.

„Rusia ar trebui să respecte Hotărârea din 16 martie a Curții Internaționale de Justiție a ONU și să suspende imediat operațiunile militare. Atacul Rusiei asupra Ucrainei amenință securitatea globală. Atacul său asupra normelor internaționale face lumea mai puțin sigură. Retorica de escaladare a președintelui Putin este iresponsabilă și destabilizatoare”, declară liderii NATO.

De asemenea, NATO va trimite 40.000 de soldați pe flancul estic, împreună cu mijloace aeriene și navale.

„Vom continua să luăm toate măsurile necesare pentru a proteja și pentru a apăra securitatea populațiilor noastre și fiecare centimetru din teritoriul aliat. Angajamentul nostru față de articolul 5 din Tratatul de la Washington este de fier. Ca răspuns la acțiunile Rusiei, am activat planurile de apărare ale NATO, am desfășurat elemente ale Forței de Răspuns NATO și am plasat 40.000 de soldați pe flancul nostru estic, împreună cu mijloace aeriene și navale importante, sub comanda directă a NATO, susținută de dislocarea națională a Aliaților. De asemenea, înființăm patru grupuri de luptă multinaționale suplimentare în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia”, se arată în declarația NATO.

Liderii NATO au adresat și un mesaj de susținere și pentru Vladimir Zelenskiy, precizând că NATO își intesifică sprijinul pentru Ucraina.

„Războiul Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă o provocare fundamentală pentru valorile și normele care au adus securitate și prosperitate tuturor de pe continentul european. Alegerea președintelui Putin de a ataca Ucraina este o greșeală strategică, cu consecințe grave și pentru Rusia și poporul rus. Rămânem uniți și hotărâți în decizia noastră de a ne opune agresiunii Rusiei, de a ajuta guvernul și poporul Ucrainei și de a apăra securitatea tuturor Aliaților”, transmit liderii NATO.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media