Maia Sandu, despre cererea regiunii transnistrene de a i se declara independența: „Nu este o noutate. Să-i întrebăm de ce nu renunță la acordul de liber schimb cu UE, dacă nu le place viitorul european al R. Moldova”

7 martie 2022, 22:07 Politică 481
Maia Sandu, președinta R. Moldova.  Sursa: Replica Media

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a comentat a cerințele regiunii transnistrene de a i se recunoaște independența de către comunitatea internațională, urmare a semnării cererii de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană (UE). Șefa statului a menționat că „asemenea declarații nu sunt o noutate” și că „nu este un lucru serios”. Declarațiile au fost făcute în această seară în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la Pro Tv.

„În primul rând nu îmi este clară această preocupare, pe de o parte spun că nu își doresc să facă parte din componența Republicii Moldova, dar pe de altă parte, au pretenții la planurile de viitor ale Republica Moldova. În al doilea rând, asemenea declarații le-am tot văzut în timp, deci nu este o noutate, este un comunicat sau o declarație pe care au scos-o de la naftalină.

Este o contradicție în logica lor. Nu este un lucru serios. Să-i întrebăm de ce nu renunță la acordul de liber schimb cu UE, dacă nu le place viitorul european al R. Moldova, multe dintre exporturile de acolo merg pe piețele UE. Colaborarea cu UE este acum mai serioasă decât cea cu Federația Rusă. Tuturor cred că le-ar conveni să trăiască într-o țară europeană”,
a declarat șefa statului.

Luni, 7 martie, și prim-ministra Natalia Gavrilița a venit cu o reacție la acest subiect. Aceasta a subliniat că astfel de declarații din partea Tirapolului au fost făcute și atunci când țara a aderat la Consiliul Europei și a semnat Acordul de Asociere cu UE. Mai mult, șefa Executivului a precizat că țara trebuie să aibă un parcurs european clar.

La 4 martie, așa-zisul Departament de Externe de la Tiraspol a cerut Republicii Moldova „rezolvarea definitivă” a conflictului transnistrean și semnarea unui acord-interstatal dintre Chișinău și Tiraspol.

Tot la 4 martie, cererea Republicii Molova de aderare la Uniunea Europeană a fost prezentată la Bruxelles.

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a semnat, joi, 3 martie, alături de prim-ministra Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu, cererea oficială de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media