VIDEO/ ULTIMA ORĂ! Începând cu 16 aprilie, în R. Moldova ar putea fi anulată starea de urgență în sănătate publică. Nemerenco: „La exact doi ani de zile de timpuri foarte grele, suntem bucuroși să avem această anulare”

13 aprilie 2022, 17:28 Sănătate 502
COVID-19, Imagine Simbol.  Sursa: Replica Media

Începând cu 16 aprilie, în Republica Moldova ar putea fi anulată starea de urgență în sănătate publică, hotărâre aprobată de Comisia Națională Extraordinară în Sănătate Publică (CNESP) în luna septembrie 2021, termen prelungit sistematic, în contextul în care situația epidemiologică privind infecția COVID-19 este favorabilă. Anunțul a fost făcut de ministra Sănătății, Ala Nemerenco, menționând că propunerea dată va fi înaintată membrilor CNESP la ședința ce urmează să aibă loc vineri.

Șefa Ministerului Sănătății a menționat că odată cu anularea stării de urgență în sănătate publică, cetățenilor li se recomandă să țină cont de normele epidemiologice de combatere a COVID-19.

„Vineri, la ora 11:00, va avea loc ședința Comisiei Naționale Extraordinare în Sănătate Publică și noi vom veni cu propunerea ca să anulăm starea de urgență. Indicatorii pe care i-am realizat până acum ne permit. Noi am monitorizat pe parcurs, suntem sub cod verde absolut în toată țara. Cu referință de o lună, la exact doi ani de zile de timpuri foarte grele, suntem bucuroși să avem această anulare.

În contextul sărbătorilor pascale, unde oamenii se vor întâlni, vor călători, vor exista mai multe aglomerări - este important să ținem minte că decizia ulterioară și tot ce se întâmplă cu referire la comportamentul nostru depinde de fiecare din noi. Trebuie să fim capabili să păstrăm acești indicatori epidemiologici prin acele măsuri simple de control a infecțiilor - păstrăm distanța, să purtăm masca în locuri aglomerate, în special în transportul public. Chiar dacă se va anula această stare de urgență și nu va mai fi obligatorie, ar fi bine să păstrăm acest obicei care ne va proteja sănătatea și să nu ne întoarcem niciodată în acele perioade grele”, a declarat Ala Nemerenco.

Amintim că, în săptămâna a 14-a (4 - 10 aprilie) au fost înregistrate 1 266 de cazuri noi de COVID-19, mai puține față de săptămâna a 13-a când au fost raportate 1 590 de cazuri.

Mai exact, în perioada menționată, incidența a constituit 34 de cazuri la 100 mii populație, în scădere cu peste 21% comparativ cu săptămâna a 13-a.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media