Natalia Gavrilița va cere Parlamentului prelungirea stării de urgență

12 aprilie 2022, 09:37 Politică 307
Natalia Gavrilița.  Sursa: Guvernul Republicii Moldova

Prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat că va cere Parlamentului să prelungească starea de urgență. Într-un interviu la emisiunea „Cutia neagră” de la TV8, șefa cabinetului de miniștri a spus că starea de urgență trebuie menținută atâta timp cât există pericole la graniță, iar spațiul aerian să fie închis, fiind accesibil doar coridorul aerian din și spre România.

„Atât timp cât avem război în țara vecină și există riscuri de escaladare, care ar putea genera noi fluxuri de refugiați, cred că este cazul să mergem să solicităm prelungirea stării de urgență”, a declarat Natalia Gavrilița.

Gavrilița a subliniat că securitatea cetățenilor este prioritară.

„Cred că cetățenii pot fi, în acest fel, mai siguri, pentru că, pe de o parte, vom avea acest instrument de luare a deciziilor rapide prin Comisia Situații Excepționale, dar, pe de altă parte, avem și procesul obișnuit de luare a deciziilor în Parlament.”, a spus premierul.

Șefa Executivului a declarat, de asemenea, că există în continuare riscuri pentru aviația civilă și nu poate fi vorba deocamdată de reluarea zborurilor. Rămâne totuși coridorul aerian spre și dinspre România, a mai precizat prim-ministra.

Republica Moldova se află în stare de urgență din 24 februarie, din cauza războiului declanșat de Rusia pe teritoriul țării vecine.

La fel, din data de 24 februarie, odată cu invazia Rusiei în Ucraina, la recomandarea Consiliului Suprem de Securitate, Autoritatea Aeronautică Civilă a închis spațiul aerian al Republicii Moldova.

Totuși, începând din 21 martie 2022, ora 12:00, o porțiune a spațiului aerian național a fost deschisă pentru utilizarea acesteia de către aeronavele civile și de stat, astfel fiind posibilă reluarea transportului regulat de pasageri. Ținând cont de faptul că spațiul aerian al Ucrainei este închis și zboruri pe direcțiile Nord, Sud și Est nu pot fi efectuate, toate zborurile au direcția spre și dinspre România.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media