„Atât timp cât avem război în țara vecină și există riscuri de escaladare, care ar putea genera noi fluxuri de refugiați, cred că este cazul să mergem să solicităm prelungirea stării de urgență”, a declarat Natalia Gavrilița.
Gavrilița a subliniat că securitatea cetățenilor este prioritară.
„Cred că cetățenii pot fi, în acest fel, mai siguri, pentru că, pe de o parte, vom avea acest instrument de luare a deciziilor rapide prin Comisia Situații Excepționale, dar, pe de altă parte, avem și procesul obișnuit de luare a deciziilor în Parlament.”, a spus premierul.
Șefa Executivului a declarat, de asemenea, că există în continuare riscuri pentru aviația civilă și nu poate fi vorba deocamdată de reluarea zborurilor. Rămâne totuși coridorul aerian spre și dinspre România, a mai precizat prim-ministra.
Republica Moldova se află în stare de urgență din 24 februarie, din cauza războiului declanșat de Rusia pe teritoriul țării vecine.
La fel, din data de 24 februarie, odată cu invazia Rusiei în Ucraina, la recomandarea Consiliului Suprem de Securitate, Autoritatea Aeronautică Civilă a închis spațiul aerian al Republicii Moldova.
Totuși, începând din 21 martie 2022, ora 12:00, o porțiune a spațiului aerian național a fost deschisă pentru utilizarea acesteia de către aeronavele civile și de stat, astfel fiind posibilă reluarea transportului regulat de pasageri. Ținând cont de faptul că spațiul aerian al Ucrainei este închis și zboruri pe direcțiile Nord, Sud și Est nu pot fi efectuate, toate zborurile au direcția spre și dinspre România.
