Meta a identificat și dezactivat o rețea extinsă de propagandă rusă, care viza Europa

28 septembrie 2022, 07:48 IT 217
Meta.  Sursa: CNN

Meta, compania care deține Facebook și Instagram, a anunțat că a identificat și dezactivat o rețea extinsă de dezinformare cu rădăcini în Federația Rusă, care a încercat să folosească sute de conturi false pe rețelele de socializare și zeci de site-uri false de știri pentru a răspândi ideile Kremlinului privind invazia în Ucraina, transmite Associated Press, cu referire la un comunicat de presă emis marți de Meta.

Reprezentanții companiei IT spun că este cel mai mare și mai complex efort de propagandă rusesc pe care l-a descoperit de la începutul invaziei în Ucraina și că au dezactivat rețeaua înainte de a reuși să câștige o audiență largă.

Operațiunea a implicat peste 60 de site-uri web create pentru a imita site-uri de știri legitime, inclusiv ziarul The Guardian din Regatul Unit și Der Spiegel din Germania. Cu toate acestea, în loc de știrile reale transmise de acele instituții de presă, site-urile false conțineau link-uri către propaganda rusă și dezinformare despre Ucraina.

La fel, peste 1.600 de conturi false de Facebook au fost folosite pentru a răspândi propaganda către publicul din Germania, Italia, Franța, Marea Britanie și Ucraina.

Descoperirile au evidențiat atât promisiunea companiilor de rețele sociale de a-și supraveghea site-urile, cât și pericolul pe care dezinformarea continuă să îl prezinte.

„Video: Înscenarea falsă în Bucha a fost dezvăluită!” era titlul uneia dintre știrile false, care a învinuit Ucraina pentru măcelul a sute de ucraineni într-un oraș ocupat de ruși.

Conturile false de pe rețelele sociale au fost apoi folosite pentru a difuza link-uri către știrile false și alte postări și videoclipuri pro-ruse pe Facebook și Instagram, precum și pe platforme precum Telegram și Twitter. Rețeaua a fost activă pe tot parcursul verii.

„În câteva cazuri, conținutul operațiunii a fost amplificat de paginile oficiale de Facebook ale ambasadelor Rusiei în Europa și Asia”, a declarat David Agranovich, directorul pe departamentul de eliminare a amenințărilor Meta. „Cred că aceasta este probabil cea mai mare și mai complexă operațiune de origine rusă pe care am întrerupt-o de la începutul războiului din Ucraina, la începutul acestui an.”

Activitățile rețelei au fost observate pentru prima dată de reporterii de investigație din Germania. Când Meta și-a început investigația, a descoperit că multe dintre conturile false au fost deja eliminate de sistemele automate ale Facebook. Mii de oameni urmăreau paginile de Facebook ale rețelei când acestea au fost dezactivate la începutul acestui an.

Cercetătorii au spus că nu pot atribui direct rețeaua guvernului rus. Dar Agranovich a remarcat rolul jucat de diplomații ruși și a spus că operațiunea s-a bazat pe niște tactici sofisticate, inclusiv utilizarea mai multor limbi și site-uri web de impostori atent construite.

De când a început războiul în februarie, Kremlinul a folosit dezinformarea online și teoriile conspirației în efortul de a slăbi sprijinul internațional pentru Ucraina. Grupuri legate de guvernul rus au acuzat Ucraina că a organizat atacuri în propria țară, au încercat să justifice războiul cu acuzații fără temei de dezvoltare a armelor biologice din SUA și au descris refugiații ucraineni drept criminali și violatori, notează AP.

Platformele de socializare și guvernele europene au încercat să înăbușe propaganda și dezinformarea Kremlinului, însă au văzut că Rusia își schimbă tactica.

Ambasada Rusiei din Washington, D.C. a fost solicitată să comenteze acțiunile recente ale Meta, însă nu a răspuns până acum.

La fel, Meta, a anunțat marți că a detectat și închis o altă rețea de conturi false implicate în operațiuni de influență ascunsă controlată din China.

Rețeaua chineză a fost mică și a nu a primit aproape deloc atenție, dar includea unele conturi care se prezentau drept americani de ambele părți ale spectrului politic.

Meta a argumentat public eliminarea, deoarece rămâne în alertă maximă pentru interferența străină în alegerile intermediare din SUA din acest an, a declarat un purtător de cuvânt al Meta pentru CNN.

Ben Nimmo, responsabilul de informații despre amenințări al Meta, a declarat pentru CNN că este prima dată când compania a văzut conturi chineze care vizează americani în acest fel.

„Derulau conturi false care se prefaceau a fi americani și încearcă să vorbească ca americanii și vorbeau despre probleme interne cu adevărat dezbinătoare, cum ar fi avortul și controlul armelor”, a spus el. Compania a oferit detalii despre conturile chineze FBI, care urmează să le investigheze.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media