Rachetele rusești care au survolat R. Moldova, motiv de dispută în plen. Starîș: „Dorim informații oficiale de la CSS și Ministerul Apărării. Până atunci, la revedere”; Carp: „Vom avea audieri și poate atunci unii nu se vor teme de noviciok mai mult decât de adevăr”

13 octombrie 2022, 11:43 Politică 188
Constantin Starîș, deputat BCS.  Sursa: Replica Media

Incidentul de luni, unde trei rachete rusești au traversat ilegal spațiul aerian al Republicii Moldova, a fost subiect de discuție în ședința de plen. În context, deputații PAS au cerut repetat opoziției să-și manifeste poziția oficială în legătură cu agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, în urma căreia are de suferit și Republica Moldova. Și de această dată, opoziția pro-rusă a evitat să condamne acțiunile Kremlinului, însă solicitând audieri în Parlament de la Ministerului Apărării și Consiliului Suprem de securitate de a oferi „informații oficiale”.

„Luni dimineață, spațiul nostru aerian a fost încălcat de trei rachete rusești. Eu îmi imaginez că în capul unora care timp de 8 luni spun nu știu ce rugăciuni despre neutralitate - asta cumva nu se leagă. Casele unora dintre colegii noștri sunt în zonele deasupra cărora au zburat cele trei rachete - Rezina, Soroca și Florești. Eu cred că pe cetățeni trebuie să-i intereseze, aș vrea să văd opinia lor și cum văd ei această gravă încălcare a spațiului nostru aerian de către o forță beligerantă de către un agresor care duce un război de cotropire la câțiva sute de km de noi”, a intervenit deputatul PAS Dumitru Alaiba.

De cealaltă parte, deputatul fracțiunii BCS a declarat că informații oficiale de la instituțiile statului.

„Noi vrem să auzim versiunea oficială a Ministerului Apărării, Consiliului Suprem de Securitate care așa și nu ne-a oferit vreo informație oficială, în afară de cele oferite la TV, asta nu este serios. Din acest motiv, fracțiunea invită oficial în plen ministrul Apărării, șeful CSS - pe domnul Recean sau doamna Sandu, să vină și să ne spună despre acest incident. Atunci poate vom avea o poziție comună. Până atunci, la revedere”, a răspuns Constantin Starîș.

„Ne părăsiți să înțeleg eu, vă duceți după rachete sau unde?”, a comentat ironic speakerul Igor Grosu.

La solicitarea deputatului BCS Adrian Albu plenul a ținut un minut de reculegere „în memoria celor decedați în conflict”.

„Orice conflict militar este o tragedie Spre regret, adesea suntem în situația în care state, care nu fac parte indirect în conflict, sunt implicate sau suferă pe această seamă. De exemplu Republica Moldova ținem minte faptul cum a fost afectată de faptul că au fost îndemnuri a diferitor politicieni despre atacarea transnistriei, parte integrantă a R. Moldova sau survolarea spațiului aerian al Republicii Moldova, cum spuneți dvs domnul Alaiba. Desigur și mai grav a fost decesul conaționalilor noștri care au fost uciși de drone și, cu regret, sunt state care indirect nimeresc în această situație. PSRM de fiecare dată optează ca să fie respectată neutralitatea și optăm pentru pace. Ceea ce vă rog și pe dumneavoastră să o faceți. În contextul celor expuse, le dorim pace oricăror din cei care, spre regret, sunt într-un conflict armat. Mulți cetățeni urmare a acestui conflict au decedat, aș ruga să păstrăm un minute reculegere pentru toți cei care au căzut în acest conflict, inclusiv pentru doi cetățeni ai noștri”, a spus Albu.

În urma discursului lui Albu, socialistul a fost apostrofat de colegul acestuia din PAS Adrian Băluțel, care s-a arătat deranjat de faptul că cei din opoziție evită vehement să condamne războiul rus desfășurat în Ucraina, invocând de fiecare dată neutralitatea țării noastre.

„Eu mă mir. Ați ținut un discurs în care numiți „părțile alea”, „acel conflict” - de parcă nu vedeți ce se întâmplă. Sau vă este frică să recunoașteți? Or vă este frică să spuneți direct ce se întâmplă? Federația Rusă a pornit un război neprovocat contra Ucrainei, iar Republica Moldova este grav afectată. R. Moldova a văzut un val nemaipomenit de refugiați, acum vedem rachete - iar dvs în loc să spuneți lucrurilor pe nume și, dacă doriți să avem o discuție aici în Parlament, trebuie să începeți prin a recunoaște care sunt părțile conflictului și cine a început acest război și măcar odată să vă auzim că condamnați acest război și partea care l-a inițiat, adică Federația Rusă”, a vociferat Băluțel.

În final, președintele Comisiei securitate, apărare și ordine publică, Lilian Carp, a precizat că săptămâna viitoare vor fi organizate audieri privind rachetele ruse ce au traversat ilegal spațiul aerian al Republicii Moldova.

„Poate cel puțin atunci unii nu se vor teme de noviciok (n. red. agentul chimic despre care Germania spune că a fost folosit pentru a-l otrăvi pe opozantul rus Alexei Navalnîi) mai tare decât de adevăr”, a spus Carp.

Ministerul Apărării a informat că luni, 10 octombrie curent, între orele 08:33 - 9:02, structurile specializate ale instituției de apărare au identificat trei ținte aeriene care au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova. În acest sens, șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu, a dispus convocarea de urgență a ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, pentru a solicita explicații părții ruse.

Amintim că, Kiev, Lviv, Zaporojie, Dnipro, Ternopil, Harkiv și alte regiuni ucrainene au fost supuse unui atac masiv de rachete în dimineața zilei de 10 octombrie. Sunt morți și răniți, transmit serviciile de urgență ucrainene. Analiștii militari ucraineni și internaționali spun că asta ar fi o răzbunare a liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, pentru distrugerea podului Kerci din Crimeea.
Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media