Marea Britanie va acorda suport CNA pentru recuperarea activelor infracționale de peste hotare

23 septembrie 2022, 18:06 Justiție 77
Directorul CNA, Iulian Rusu, în discuții cu o delegație de experți din Marea Britanie.  Sursa: www.cna.md

Subiectul recuperării bunurilor infracționale, aflate în jurisdicții de peste hotare, a fost discutat astăzi,23 septembrie, de directorul CNA, Iulian Rusu, cu o delegație de experți din Marea Britanie. În cadrul întrevederii, șeful CNA a subliniat importanța cooperării cu autoritățile similare din Marea Britanie în vederea facilitării procesului de recuperare a bunurilor, care se află pe teritoriul englez și care aparțin unor persoane care se ascund de justiția din Moldova.

„Ne interesează identificarea bunurilor acestora, precum și companiilor fantome înregistrate pe teritoriul Insulelor Britanice, unde, la fel, sunt ascunse produsele crimelor. Întregul proces ne ia foarte mult timp. Recent, Parlamentul ne-a oferit un instrument nou prin adoptarea legii privind judecarea cauzelor penale în lipsa persoanei și noi îl vom folosi. Dar avem nevoie de suport pentru a elimina unele bariere birocratice. Vrem o comunicare mai strânsă cu toți cei care ne pot oferi suport”, a menționat Iulian Rusu.

Directorul CNA s-a mai referit și la eforturile autorităților de a consolida capacitățile instituțiilor pentru a asigura buna lor funcționalitate. Potrivit lui Iulian Rusu, deși ARBI și procurorii depun eforturi colosale în vederea investigării infractorilor și recuperării bunurilor infracționale, este nevoie de o funcționalitate mai bună a tuturor instituțiilor statului, implicate în actul justiției.

„Suntem în plin proces de reformatare a organelor de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor. Aceștia sunt supuși procedurii de evaluare externă, a pre-vetting-ului. Așteptăm și primele rezultate, în curând. Procesul de recuperare depinde și de tempoul în care se mișcă sistemul judecătoresc și, desigur, de integritatea acestuia”, a subliniat directorul CNA.

La rândul lor, experții britanici, care în prezent oferă consultanță guvernului Marii Britanii, în calitate de foști procurori pe cazuri de spălare de bani și luptă cu terorismul, și-au exprimat disponibilitatea de a oferi sprijin operațional în partea ce ține de asigurarea recuperării bunurilor infracționale, aflate în jurisdicția Marii Britanii.

Amintim că una dintre prioritățile strategice ale CNA este cooperarea internațională și sporirea capacităților instituționale în vederea urmăririi, indisponibilizării, administrării și recuperării activelor infracționale, aflate peste hotarele țării. Până în prezent, ARBI a CNA a identificat bunuri și a aplicat sechestre în valoare de circa 6 miliarde de lei, o parte din acestea fiind identificate în jurisdicții străine.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media