UPDATE 21:08. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a informat vineri în legătură cu o "întrerupere totală a energiei electrice" în oraşul ucrainean Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, situaţie care "pune în pericol siguranţa operaţiunilor" centralei, relatează AFP, citată de Agerpres.
"Este complet inacceptabil. Această situaţie nu poate continua", a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi, într-un comunicat, cerând "încetarea imediată a bombardamentelor în zonă". De câteva săptămâni, domneşte confuzia în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa, ocupată de ruşi, care a fost ţinta mai multor bombardamente de care Kievul şi Moscova se acuză reciproc.
"Infrastructura electrică care alimentează oraşul a fost distrusă de loviturile la nivelul termocentralei, provocând o întrerupere totală a furnizării apei şi energiei electrice", a explicat Grossi, informat de cei doi experţi ai AIEA prezenţi la faţa locului. "Având în vedere intensificarea bombardamentelor care continuă, este puţin probabil că va fi posibilă restabilirea alimentării cu energie electrică necesară centralei", a adăugat şeful AIEA, care s-a deplasat la centrala Zaporojie la începutul lunii septembrie. În aceste condiţii, operatorul ucrainean Energoatom "plănuieşte să închidă singurul reactor aflat în funcţiune", care produce în prezent energia electrică necesară pentru răcirea combustibilului nuclear şi siguranţa centralei.
Dacă este necesar, toate sistemele centralei vor trebui să se bazeze pe generatoare de urgenţă care funcţionează pe motorină, avertizează AIEA. Mai mult, din cauza acestor circumstanţe "dramatice cu care se confruntă locuitorii din Energodar", personalul necesar pentru menţinerea securităţii centralei nucleare ar putea să nu mai fie disponibil. Rafael Grossi a cerut din nou, în comunicat, instituirea unei zone de securitate în jurul centralei.
UPDATE 19:58. Prim-ministrul Poloniei Mateusz Morawiecki și președintele Letoniei Egils Levits au sosit într-o vizită la Kiev.
În timpul vizitei lor, premierul și liderul Letoniei s-au întâlnit cu președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy.
„Astăzi sunt la Kiev pentru a-l asigura pe președintele Zelenski că Letonia va continua să ofere un sprijin puternic Ucrainei până la victoria în acest război. Letonia este apărătorul său. Letonia va ajuta la lucrările de restaurare. Slavă Ucrainei!”, a scris președintele Letoniei.
UPDATE 19:25. Agenția Internațională pentru Energie Atomică a declarat vineri că situția de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina este din ce în ce mai precară și că trebuie stabilită imediat o zonă de siguranță în jurul acesteia pentru a preveni un accident nuclear, notează The Guardian.
Rafael Mariano Grossi, directorul agenției ONU, a spus că există șanse minime de a restabili linii electrice fiabile în afara amplasamentului către centrală, iar operatorul său ucrainean ia în considerare închiderea singurului reactor aflat în funcțiune. Acest lucru ar lăsa centrala complet dependentă de generatoarele diesel de urgență pentru a furniza energie electrică pentru funcții vitale de siguranță nucleară.
„Aceasta este o situație nesustenabilă și devine din ce în ce mai precară”, a spus Grossi, relatează Associated Press. „Centrala nu are energie în afara amplasamentului. Și am văzut că, odată ce infrastructura este reparată, este din nou deteriorată”, a spus el. „Acest lucru este complet inacceptabil. Nu poate rezista.”
Grossi a cerut „încetarea imediată a tuturor bombardamentelor în întreaga zonă” și înființarea unei zone de siguranță și protecție a securității nucleare, pentru a evita un „accident”.
UPDATE 18:36. Comisia Europeană a cerut statelor membre UE şi din spaţiul Schengen să „reexamineze în profunzime” vizele eliberate cetăţenilor ruşi pentru a se asigura că aceştia nu prezintă un risc pentru securitate, a declarat vineri comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, relatează AFP.
Războiul împotriva Ucrainei este „o ameninţare şi la adresa securităţii noastre şi nu trebuie să fim naivi, scopul lui Putin este distrugerea Uniunii Europene”, a declarat Ylva Johansson în cadrul unei conferinţe de presă la Nuijamaa, în Finlanda, la graniţa cu Rusia, alături de ministrul finlandez de Interne, Krista Mikkonen.
„Nu putem exclude că pot să vină persoane cu scopul de a provoca o revoltă socială, violenţe, ceva de genul acesta, sau să încerce să facă propagandă. Acesta este un lucru pe care trebuie să-l examinam mai în profunzime”, a mai spus comisarul european.
UE a adoptat vineri oficial suspendarea unui acord din 2007 care facilitează eliberarea de vize pentru cetăţenii ruşi, măsură ce va intra în vigoare luni, ca reacţie la războiul din Ucraina. Mai puţin de un milion de ruşi deţin în prezent o viză valabilă pentru zona Schengen, potrivit Comisiei Europene.
UPDATE 17:40. Televiziunea rusească de stat a difuzat vineri un interviu ce recunoaște că armata Kievului a reușit o „victorie substanțială”, după ce forțele ucrainene au spart linia frontului într-un avans-fulger, transmite Reuters.
Avansul ucrainean de lângă Harkiv a fost cel mai rapid raportat de oricare dintre cele două părți în ultimele luni și este unul dintre cele mai mari schimbări de ritm în război de când forțele Rusiei au abandonat un asalt dezastruos asupra capitalei Kiev în martie.
Analiștii militari occidentali spun că avansul îi plasează pe ucraineni în raza de tragere asupra principalei gări pe care se bazează Moscova pentru a-și susține forțele armate în estul Ucrainei și ar putea tăia aprovizionarea pentru mii de soldați ruși. După o zi în care nu a furnizat aproape niciun răspuns, ministerul rus al apărării a publicat imagini cu trupele sale care se grăbesc să întărească zona.
UPDATE 16:40. Invazia Rusiei a provocat pagube directe de peste 97 de miliarde de dolari Ucrainei până la 1 iunie, dar reconstrucția țării ar putea costa aproape 350 de miliarde de dolari, arată un raport publicat vineri de Banca Mondială, guvernul ucrainean și Comisia Europeană.
Acesta a arătat că Ucraina a suferit pierderi de 252 de miliarde de dolari din cauza întreruperii fluxurilor sale economice și a producției, precum și a cheltuielilor suplimentare legate de război, în timp ce strămutarea unei treimi din totalul ucrainenilor ar urma să crească rata sărăciei la 21%, de la doar 2% înainte de război, scrie Hotnews.
În general, raportul a estimat că nevoile de reconstrucție ale Ucrainei ar fi ajuns în luna iunie la 349 de miliarde de dolari, adică de aproximativ 1,6 ori produsul intern brut al țării, în valoare de 200 de miliarde de dolari în 2021.
Din această sumă, 105 miliarde de dolari sunt necesare pe termen scurt pentru a aborda prioritățile urgente, cum ar fi reconstruirea a mii de școli deteriorate sau distruse și a peste 500 de spitale.
De asemenea, este imperativ să se pregătească pentru iarna viitoare, probabil aspră, prin repararea locuințelor și restabilirea încălzirii, precum și prin achiziționarea de gaze.
Toate cifrele sunt preliminare și vor crește probabil pe măsură ce războiul va continua, se arată în raport.
UPDATE 16:10. Oligarhul rus Mihail Fridman, care a fost supus sancțiunilor britanice, s-ar fi oferit să investească un miliard de dolari din bunurile sale personale într-o bancă ucraineană în schimbul ridicării sancțiunilor.
Potrivit oficialilor anonimi americani, propunerea lui Friedman este una dintr-o serie de propuneri similare prin care directorii companiilor sancționate încearcă să negocieze în secret ridicarea restricțiilor occidentale asupra acestora, scrie The Wall Street Journal.
Surse spun că Fridman s-a oferit să investească un miliard de dolari într-o bancă pe care a co-fondat-o. Este vorba de Alfa-Bank Ucraina, care acum se numește Sense Bank.
UPDATE 15:19. Şefa misiunii ONU de supraveghere a respectării drepturilor omului în Ucraina a declarat vineri că Rusia nu permite accesul la prizonierii de război ucraineni, exprimându-şi îngrijorarea în contextul unor dovezi că unii dintre aceştia au fost supuşi torturii şi relelor tratamente, relatează Reuters şi AFP.
Federaţia Rusă nu a acordat acces la prizonierii de război deţinuţi pe teritoriul său sau pe teritoriul aflat sub ocupaţia sa...', a declarat Matilda Bogner într-o video-conferinţă susţinută din Odesa.„Aceasta este extrem de îngrijorător, dat fiind faptul că am documentat că prizonieri de război aflaţi în mâinile Federaţiei Ruse şi deţinuţi de forţele armate ale Federaţiei Ruse sau de grupări armate afiliate au suferit torturi şi rele tratamente', a afirmat reprezentanta ONU, indicând că în unele locuri de detenţie, prizonierii nu au hrană adecvată, apă, îngrijire medicală şi instalaţii sanitare.
UPDATE 14:45. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat vineri că forțele ucrainene au avut un oarecare succes în operațiunile lor din Harkiv și Herson, relatează Reuters.
„Vedem succese în Herson acum, vedem unele succese în Harkiv și, prin urmare, este foarte, foarte încurajator”, a declarat Austin într-o conferință de presă cu omologul său ceh la Praga.
Trupele ucrainene au recucerit peste 700 km pătrați de teritoriu în sudul și în estul regiunii Harkiv, unde au avansat până la 50 km în liniile rusești și au recucerit peste 20 de sate, a declarat joi un general ucrainean.
Câștigurile ar fi o lovitură serioasă pentru Rusia, despre care serviciile de informații occidentale spun că a suferit pierderi uriașe. De asemenea, ele ar reprezenta un mare impuls pentru Kiev, care dorește să le arate susținătorilor săi occidentali că poate schimba faptele de pe teren prin forță și că merită un sprijin continuu.
Unele dintre cele mai mari câștiguri par să fi fost obținute săptămâna aceasta în timpul unei contraofensive ucrainene surpriză în regiunea Harkiv din nord-estul Ucrainei, în care forțele Kievului au făcut o incursiune bruscă și profundă în spatele liniilor rusești.
UPDATE 13:40. În după-amiaza zilei de 9 septembrie, forțele de ocupație au bombardat partea centrală a orașului Harkiv. În urma impactului, mai multe clădiri din oraș au fost avariate, în special, un incendiu a izbucnit într-o grădiniță. Se știe deja despre cel puțin 10 răniți, dintre care trei sunt copii.
UPDATE 13:05. Europa are o „oportunitate imensă” să se desprindă de dependența sa energetică de Rusia, care folosește livrarea gazelor ca pe o armă, a afirmat vineri secretarul de stat american, Antony Blinken, înainte de a se deplasa la sediul NATO de la Bruxelles, anunță AFP, citat de Agerpres.
„Există o oportunitate imensă (…) de desprindere, odată pentru totdeauna, de această dependenţă faţă de Rusia, de debarasare de această putere pe care Rusia o are asupra Europei utilizând energia ca o armă”, a spus Blinken în faţa presei, înainte de a pleca din Polonia spre Bruxelles, la o zi după vizita la Kiev.
UPDATE 12:35. Exercițiile militare planificate au început pe teritoriul Belarusului pe 8 septembrie și vor dura până pe 14 septembrie 2022.
Cu toate acestea, conform informațiilor britanice, participarea directă a Belarusului la războiul Rusiei împotriva Ucrainei este puțin probabilă. Acest lucru a fost raportat de Ministerul Apărării al Marii Britanii.
Potrivit informațiilor, exercițiile vor avea loc nu departe de Brest, lângă granița poloneză, în jurul capitalei belaruse Minsk și în regiunea de nord-est Vitebsk.
„Deși utilizarea de către Rusia a teritoriului belarus a jucat un rol important în ofensiva nereușită a Rusiei asupra Kievului la începutul invaziei, forțele belaruse au capacități ofensive limitate”, notează Ministerul Apărării.
Departamentul indică o probabilitate scăzută de participare directă a Belarusului la război. Și ei notează că aceste exerciții nu sunt un semn de pregătire pentru o invazie.
UPDATE 12:00. Consiliul adoptă suspendarea integrală a acordului de facilitare a eliberării vizelor cu Rusia
- Acest lucru va duce la o creștere a taxei pentru cererea de viză de la 35 euro la 80 euro, la necesitatea de a prezenta documente justificative suplimentare, la creșterea timpului de prelucrare a cererilor de viză și la norme mai restrictive pentru eliberarea vizelor cu intrări multiple.
„Un acord de facilitare a eliberării vizelor permite un acces privilegiat în UE pentru cetățenii partenerilor de încredere cu care împărtășim valori comune. Prin războiul său de agresiune neprovocat și nejustificat, inclusiv atacurile sale fără discriminare împotriva civililor, Rusia a subminat această încredere și a încălcat valorile fundamentale ale comunității noastre internaționale. Decizia de astăzi este o consecință directă a acțiunilor Rusiei și o dovadă suplimentară a angajamentului nostru ferm față de Ucraina și poporul ucrainean”, susține Vít Rakušan, ministrul ceh de interne.
UPDATE 11:16. Secretarul de stat al SUA Anthony Blinken a părăsit Ucraina după ce a efectuat joi o vizită neanunțată.
Călătoria, a treia a lui Blinken de la începutul războiului pe 24 februarie, a inclus întâlniri cu președintele Zelenski și ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba, precum și o vizită la un spital de copii din Kiev.
Fotografiile postate pe Twitter l-au arătat vorbind cu oficialii înainte de a se urca într-un tren.
„Rămâneți puternici”, se spunea subtitrare. „Plec cu respect dublat pentru ferocitatea, curajul și încrederea dumneavoastră că Ucraina va învinge.”
UPDATE 11:00. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că Ucraina se va confrunta cu o iarnă grea în următoarele luni.
„Trebuie cel puțin să fim pregătiți pentru această iarnă, pentru că nu există niciun semn că Rusia va renunța la obiectivul său de a prelua controlul asupra Ucrainei. Războiul din Ucraina se apropie de un moment crucial, în care vedem că ofensiva rusă din Donbas a stagnat. Vedem că ucrainenii au fost capabili să riposteze și să recupereze o parte din teritoriu”, a spus şeful NATO, potrivit Adevărul.
El a adăugat, în timpul reuniunii aliaților occidentali de la Ramstein, Germania, că ucrainenii au nevoie urgent de echipamente de iarnă.
„Vine iarna, iar iarna va fi grea pe câmpul de luptă din Ucraina. Știm că dimensiunea armatei ucrainene este acum de aproximativ trei ori mai mare decât era iarna trecută. Ei au nevoie urgentă de mai multe uniforme de iarnă, de generatoare care să creeze electricitate, de căldură și, bineînțeles, de corturi și de alte lucruri care îi pot ajuta să treacă iarna”, a mai adăugat Stoltenberg.
UPDATE 10:40. Cel puțin 383 de copii au fost uciși și alți 743 au fost răniți în Ucraina de la începutul invaziei rusești pe scară largă. Aceste date nu sunt definitive și se vor modifica, anunță Procuratura Generală ucraineană.
Majoritatea copiilor au fost afectați în regiunile Donețk (389), Harkiv (206), Kiev (116), Nikolaev (72), Cernihiv (68), Luhansk (61), Herson (55) și Zaporojie (46).
2.472 de instituții de învățământ au fost avariate din cauza bombardamentelor din partea forțelor armate ale Federației Ruse. Dintre acestea, 289 au fost complet distruse.
UPDATE 10:32. De la începutul invaziei pe scară largă din 24 februarie și până în dimineața zilei de 24 mai, Rusia a pierdut aproximativ 51 900 de soldați în războiul împotriva Ucrainei, dintre care 650 în ultimele 24 de ore, sunt ultimele date prezentate de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Pierderi estimate ale ocupanților ruși până astăzi:
- tancuri - 2 122 (+10);
- vehicule blindate de luptă - 4 575 (+18);
- sisteme de artilerie - 1 237 (+11);
- lansatoare de grenade propulsate de rachete - 306 (+1);
- echipamente de apărare aeriană - 159;
- aeronave - 239;
- elicoptere - 211;
- echipamente auto și autocisterne - 3 399 (+55);
- nave, bărci - 15;
- drone de nivel operațional și tactic - 888 (+4);
- echipamente speciale - 114 (+14);
- rachete de croazieră - 114 (+4).
UPDATE 10:02. Locuitorii regiunii transnistrene refuză să se alăture armatei ruse, chiar și în ciuda promisiunii de salarii mari, pachete sociale și asigurare probabilă de locuințe. Campania largă a Federației Ruse de recrutare a contractanților nu dă rezultate practice, spun serviciile de informații ucrainene.
Acest lucru a fost raportat de Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei.
Potrivit surselor de informații, principalul motiv al refuzurilor este reticența locuitorilor din regiunea transnistreană de a participa la ostilitățile de pe teritoriul Ucrainei.
UPDATE 09:34. Statele Unite vor să discute despre extinderea Consiliului de Securitate al ONU și să introducă o serie de alte reforme în vederea agresiunii ruse. Acest lucru a spus Reprezentantul Permanent al SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield.
Ea a declarat că Rusia, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, a lovit chiar temelia Cartei ONU.
„Războiul Rusiei împotriva Ucrainei este o încercare de dominare în forma sa cea mai pură. Acest război testează principiile fundamentale pe care se bazează ONU”, a spus Thomas-Greenfield.
UPDATE 09:05. SUA au introdus sancțiuni împotriva companiei iraniene Safiran. Ea a fost acuzată de coordonarea zborurilor militare între Iran și Federația Rusă, care au fost efectuate în special pentru a transporta drone iraniene, personal și echipamente aferente în Rusia, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor al SUA.
De asemenea, Departamentul de Trezorerie al Statelor Unite a impus sancțiuni asupra a trei companii producătoare de UAV și a directorului general al uneia dintre ele.
Aceste sancțiuni presupun blocarea tuturor activelor din Statele Unite. În plus, cetățenilor americani și rezidenților Statelor Unite le este interzis să efectueze tranzacții cu aceste companii.
„Statele Unite s-au angajat să impună cu strictețe sancțiunile noastre împotriva Rusiei și Iranului și să tragă la răspundere Iranul și cei care susțin războiul agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat subsecretarul Trezoreriei pentru Terorism și Informații Financiare, Brian Nelson.
UPDATE 08:30. Peste 15 cazuri de dezertare a personalului trupelor ruse au fost depistate în ultimele 24 de ore, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, citate de Pravda.ua.
„Ocupanții încearcă să evacueze personalul rănit și echipamentul militar avariat în zonele din jurul Vilkhuvatka și Borodoyarske. Personalul forțelor de ocupație se îmbracă în haine civile și astfel deghizat încearcă să se întoarcă pe teritoriul Federației Ruse”.
UPDATE 08:05. Klaus Iohannis a discutat cu președintele SUA, Joe Biden, liderii G7, șeful NATO, Jens Stoltenberg și președintele polonez Andrzej Duda despre războiul din Ucraina și „strategia cuprinzătoare de sprijin” pentru această țară „pe toate dimensiunile”.
Șefii de stat și de guvern au mai vorbit despre situația de la Centrala Nucleară Zaporojie, securitatea energetică și aprovizionarea cu energie, precum și necesitatea de a sprijini Republica Moldova în plan politic și economic. „Președintele României, Klaus Iohannis, a participat joi, 8 septembrie 2022, la invitația Președintelui Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden, la o nouă rundă de consultări în format restrâns cu lideri globali aliați, în contextul continuării conflictului militar declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.
Consultările continuă linia eforturilor aliate și transatlantice de coordonare și vin în completarea discuțiilor care au avut loc în format similar, în contextul lansării invaziei ruse la începutul acestui an. La discuții au mai participat Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, Prim-Ministrul Italiei, Mario Draghi, Prim-Ministrul Canadei, Justin Trudeau, Prim-Ministrul Japoniei, Fumio Kishida, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, Prim-Ministrul Regatului Unit al Marii Britanii, Liz Truss, Președintele Poloniei, Andrzej Duda.
UPDATE 07:35. Preşedintele Vladimir Zelenskiy a declarat, joi seară, în discursul adresat naţiunii, că peste 1.000 de kilometri pătraţi au fost eliberaţi de sub ocupaţia forţelor ruse la începutul lunii septembrie.
„Am ţinut astăzi o nouă şedinţă a Statului Major al Comandantului-Şef Suprem. În cadrul operaţiunilor de apărare în curs, eroii noştri au eliberat deja zeci de aşezări. Şi astăzi această mişcare a continuat, sunt rezultate noi. În total, peste o mie de kilometri pătraţi din teritoriul nostru au fost eliberaţi de la 1 septembrie. Sunt recunoscător tuturor celor care au făcut acest lucru”.
Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august,1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie și 8 septembrie.
IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.
