Gazprom, după ce a confirmat livrările de gaze pentru luna octombrie: „Putem rezilia contractul oricând cu R. Moldova din cauza lipsei unui acord privind achitarea datoriilor istorice”

1 octombrie 2022, 17:50 Economie 498
Gazprom.  Sursa: Sergei Bobylev / TASS

Gazprom a confirmat volumul livrărilor de gaze către Moldova la 5,7 milioane de metri cubi pe zi, dar a subliniat că poate rezilia contractul oricând din cauza lipsei unui acord privind achitarea datoriilor istorice, scrie Tass, care citează un comunicat al companiei.

„Gazprom a confirmat furnizarea de gaze către Moldova în octombrie 2022 în valoare de 5,7 milioane de metri cubi. m pe zi. Volumul este predeterminat de refuzul unilateral al părții ucrainene de a accepta gaz rusesc la GIS (stație de măsurare a gazelor) Sokhranivka.

De remarcat, de asemenea, că partea moldovenească încalcă în mod regulat prevederile contractului privind termenele de plată pentru gazul furnizat. Totodată, din vina părții moldovenești, nu a fost încă încheiat un acord privind achitarea datoriilor istorice pentru gazele furnizate în anii anteriori. Din acest motiv, Gazprom are dreptul de a rezilia în orice moment actualul contract”, susține Gazprom.

Șeful Moldovagaz Vadim Ceban informează că livrările de gaze naturale către Republica Moldova se desfășoară ca de obicei. Compania energetică infomează că resursele rezervate sunt suficiente pentru asigurarea consumatorilor țării cu gaze naturale până la începutul sezonului de încălzire.

Volumul livrărilor va fi însă mai redus, întrucât Gazprom a confirmat livrarea a 5,7 milioane de metri cubi pe zi în locul celor 8,06 milioane care au fost solicitate.

„Livrările de gaze naturale către Republica Moldova, cu un volum zilnic de 5,7 milioane de metri cubi, se desfășoară ca de obicei. Potrivit calculelor preliminare, prețul de achiziție al transportatorului de energie va fi de 1.031 de dolari SUA per mia de metri cubi”, a declarat Vadim Ceban.

În conformitate cu condițiile contractuale cu SAP „Gazprom”, pentru luna octombrie curent este prevăzută livrarea către Republica Moldova a 250 milioane de metri cubi de gaze naturale, sau 8,06 milioane de metri cubi pe zi, inclusiv:

- 80 milioane de metri cubi (2,58 milioane de metri cubi pe zi) pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului;

- 170 milioane de metri cubi (5,48 milioane de metri cubi pe zi) pentru consumatorii de pe malul stâng al Nistrului („Tiraspoltransgaz”).

Potrivit contractului cu „Gazprom”, pentru „Moldovagaz” sunt rezervate capacități anuale de 5,7 milioane de metri cubi pe zi. Capacitățile rezervate sunt suficiente pentru asigurarea consumatorilor țării cu gaze naturale până la începutul sezonului de încălzire.

Capacități suplimentare pentru acoperirea cererii instalațiilor de încălzire în mărime de 2,36 milioane de metri cubi pe zi pentru ambele maluri ale Nistrului pot fi asigurate prin intermediul licitațiilor zilnice. Astfel, SA „Moldovagaz” în data de 30 septembrie a expediat solicitarea de a rezerva suplimentar pe platforma RBP capacitățile necesare de gaze.

Anterior, ministrul Infrastructurii Andrei Spînu a dat asigurări că Moldovagaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie, adică din cele 8.06 mln m3 pe zi, inclusiv pentru regiunea transnistreană, au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi, ceea ce înseamnă că livrările au fost limitate cu 30%, situație ce a avut loc și anul precedent.

Anul trecut - în luna octombrie - în Republica Moldova a fost introdusă stare de alertă privind situația aprovizionării cu gaze naturale. În acea perioadă, delegația Republicii Moldova, din care a făcut parte Andrei Spînu și reprezentanții Moldovagaz, purta negocieri cu Gazprom privind extindă contractul de livrare a gazului natural pentru țara noastră.

Între timp, Republica Moldova procura gaze naturale din surse alternative.

Ulterior, după negocieri intense, la 29 octombrie 2021, gigantul rus „Gazprom” şi Republica Moldova au anunţat prelungirea cu cinci ani a unui acord de livrare a gazului rusesc către Chișinău. Părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei „Moldovagaz” și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare.

Totodată, autoritățile de la Chișinău au anunțat că nu recunosc datoria istorică invocată de Federația Rusă, în sumă de circa 700 de milioane de dolari, la gazele naturale din anii precedenți și a inițiat un audit în vederea clarificării existenței datoriei anunțate de partea rusă. De menționat că reprezentanții ruși s-au opus acestui audit. Experții au calificat situația drept un nou element al războiului hibrid purtat de Moscova împotriva Republicii Moldova.

În urma decretului semnat de președinta Maia Sandu privind efectuarea auditului public extern în domeniul gazelor natural, la 10 ianuarie 2021, Curții de Conturi a inițiat misiunea de audit, însă peste un an - la 11 ianuarie 2022, Agenția Proprietății Publice (APP) a decis să anuleze licitația pentru selectarea serviciilor de audit a datoriilor SA Moldovagaz față de monopolistul rus Gazprom. Temeiul acestei decizii, potrivit APP, este expirarea termenului de livrare a rezultatului auditului.

Mai târziu, la 11 august curent, Agenția Proprietății Publice a semnat contractul de achiziționare a serviciilor de audit financiar și juridic independent al datoriei Moldovagaz față de compania rusească Gazprom și Factoring-Finance. Potrivit APP, au fost contractate două companii din Marea Britanie și Norvegia, care vor trebui să realizeze auditul datoriilor până la 30 ianuarie 2023.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media