Audierile au vizat integritatea financiară și etică a candidaților judecători reieșind din informațiile obținute de Comisie din surse publice și private, dar și comunicarea anterioară, în scris, cu aceștia.
În particular, au fost abordate aspecte legate de originea unor mijloace bănești depuse pe conturile bancare ale candidaților și membrilor familiilor acestora, donații și împrumuturi din partea persoanelor terțe, dar și circumstanțele în care unii magistrați din cei audiați au achiziționat locuințe la prețuri preferențiale, în cadrul programelor de îmbunătățire a condițiilor de trai pentru judecători.
Întrebările Comisiei s-au referit și la proprietățile și conturile nereflectate în decalarațiile de avere și interese, precum și la procurarea de bunuri imobile și mobile la preț inferior celui de piață.
Întregul proces a fost documentat video și audio, cu excepția deliberărilor, care s-au desfășurat cu ușile închise, iar înregistrările sunt disponibile în limbile română și engleză pe site-ul Comisiei www.vetting.md și pe canalul de Youtube.
Înregistrările în limba română: https://www.youtube.com/
Înregistrările în limba engleză: https://www.youtube.com/
Comisia Pre-Vetting urmează să emită decizii motivate de promovare sau nepromovare a evaluării în privința fiecărui candidat în partea în cel mult o lună.
Până în acest moment, 15 candidați la funcții în CSM, din cei 23 rămași în concurs, au fost audiați public de Comisie, iar trei dintre ei au promovat evaluarea.
Audierile au loc în contextul procesului de evaluare financiară și etică a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, în conformitate cu Legea nr. 26/2022.
La începutul lunii iulie, Comisia pre-vetting a început procesul de evaluare a circa 100 de candidați la funcțiile cheie în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).
