Moțiunea simplă asupra politicilor Ministerului Justiției, respinsă de Parlament. Albu: „Sirioja, salvează justiția, dă-ți demisia”; Litvinenco: „Aceste grupări profită de instrumente democratice”

24 noiembrie 2022, 17:38 Politică 227
Sergiu Litvinenco.  Sursa: Replica Media

După mai bine de trei ore de dezbateri, moțiunea simplă inițiată de fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) asupra politicilor Ministerului Justiției în domeniul justiției, a doua la număr, nu a fost susținută de Parlament, adunând 23 de voturi „pentru” și 54 „împotrivă”.

Din numărul total de deputați prezenți în sală, 24 au votat pentru, însă parlamentarul PAS Alexandru Trubca a menționat că votul său a fost contra, și astfel moțiunea a picat, adunând 23 de voturi.

În aceste condiții, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, își poate continua activitatea în Guvernul Gavrilița.

Conform procedurii legislative, pentru susținerea moțiunii simple sunt necesare majoritatea voturilor deputaților.


Opoziția l-a acuzat pe Sergiu Litvinenco de implicare în înfăptuirea actului justiției și de trucare a concursurilor publice, după ce contul de Telegram al membrului Guvernului a fost spart, iar în spațiul public au ajuns mai multe conversații pe care însuși Litvinenco le-a calificat drept „rupte din context, deplasate și trunchiate”.

„Exprimăm vot de neîncredere ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, care vorbind despre lucruri frumoase, în realitate organizează concursuri false de numire a persoanelor în funcții responsabile. Reforma justiției, despre care s-a tot vorbit, este realizată nu în beneficiul poporului moldovenesc, ci pur și simplu pentru a corespunde cerințelor opiniilor europene”, a spus deputata PSRM, Ivanna Koksal.

„Oare opoziția este vinovată că s-au profanat concursurile? Și acest lucru este grav, dacă nu pentru voi (n.red. cu referire la majoritate), atunci pentru partenerii Republicii Moldova. (...) Ați avut ocazii să recunoașteți anumite lucruri și să cereți mandatul de mai departe, dar nu - „hoții”, „bandiții” și această „minciună și manipulare” repetată de 40 de ori. Nu aveți argumente și nu puteți răspunde clar la întrebări care sunt. Ultima - da, noi am condamnat încălcarea secretului corespondenței, dar noi public am făcut apeluri către instituțiile statului și am zis că în Republica Moldova sunt practicate metode de filaj, deputații sunt urmăriți, însă public când vă spuneam despre acest fapte ilegale, răspundeați ironic. Și uitați-vă că am aflat că nici voi nu sunteți protejați. Ultimul lucru - nu poți folosi metodele lui Plahotniuc și să se termini diferit”, a declarat secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea.

„Datorită recentelor dezvăluiri, întreaga țară a văzut și s-a convins că justiția este condusă de un ministru certat cu integritatea și onestitatea. (...) Oamenii s-au săturat de voi - au așteptat o justiție de model occidental, cu judecători și procurori onești, aleși prin concursuri transparente”, a adăugat socialista Adela Răileanu.

„Sirioja, salvează justiția, dă-ți demisia”, și-a încheiat discursul un alt deputat BCS, Adrian Albu.

De cealaltă parte, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a calificat moțiunea simplă asupra politicilor Ministrului Justiției drept „demagogii, minciuni și falsuri”, adăugând că „un grup de hoți care vrea să scape de pușcărie a depus o moțiune simplă, folosindu-se de un grup de deputați”.

„Sigur că moțiunile sunt instrumente ale democrației, voi însă - cei de aici (n.red. cu referire la BCS), nu respectați democrația, voi doar vă folosiți de ea pentru că sperați că vă va salva de ilegalitățile pe care le-ați comis. Aceste grupări, de fapt, profită de instrumente democratice, precum ce a a moțiunii simple sau a moțiunii de cenzură, pentru a distruge democrația. Tot așa ei se folosesc și de oameni pe care i-au furat, iar acum îi scot în stradă și le dau firimituri din banii furați, culmea - tot de la acești oameni, de la o țară întreagă.

(...) Pe șefii acestei grupări criminale îi știu toți - Plahotniuc, Șor, Platon, care stau ascunși în afara țării. Dar pentru că justiția îi ajunge din urmă chiar și acolo unde sunt, aceștia au început să cheltuie bani furați ca să scape și au activat instrumentele pe care le-au corupt la toate nivelurile - în rândul judecătorilor, procurorilor, partidelor și poftim - chiar aici din plenul Parlamentului. Acești deputați sunt instrumente ale hoților fugari, ei au făcut moțiune și vor să oprească ceea ce o țară întreagă vrea de mult timp - dreptate pentru oameni și hoții la pușcărie”, a declarat Sergiu Litvinenco în raportul său.

În apărarea colegului a ieșit cu un comentariu președinta Comisiei juridică, numiri și imunități Olesea Stamate.

„Eu n-o să comentez moțiunea, și un elev de clasa I avea să o scrie mai bine. Elementar - denumirea moțiunii și textul acesteia sunt din romane diferite, scrisă pe genunchi de deputații din opoziție. (...) Domnul ministru, putere, rezistență și succes în continuare. Cu cât mai mult vă atacă, cu atât mai mult e un indicator că ați ales calea corectă”, a vociferat deputata.

Amintim că, la 9 noiembrie, canalele oficiale de Telegram ale președintei Republicii Moldova Maia Sandu și a vicepremierului Andrei Spinu au fost sparte de persoane necunoscute. Pe cele două conturi au fost distribuite mesaje identice despre „corupția în instituțiile statului” și cu un link către un site care conține o pretinsă corespondență de pe telefonul ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco.

În reacție, ministrul Justiției a negat informațiile apărute în spațiul public, după spargerea conturilor de Telegram unde au fost distribuite pretinse conversații ale ministrului Justiției cu alte persoane.

La ședința Parlamentului din 10 noiembrie, vicepreședintele Parlamentului Vlad Batrîncea a solicitat audierea în plen și demisia de onoare a ministrului Justiției în legătură cu mesajele private care au ajuns în spațiul public. Ulterior, BCS a înaintat moțiune simplă, a doua la număr, împotriva Ministerului Justiției”.

Prima moțiune simplă a fost depusă în octombrie 2021, însă nu a fost susținută de Parlament.
Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media