Președinta Maia Sandu i-a înmânat scriitoarei Tatiana Țîbuleac „Ordinul Republicii”: „Vreau să știe, o dată în plus, că ne mândrim cu ea”

22 noiembrie 2022, 20:51 Carte 73
Președinta Maia Sandu alături de scriitoarea Tatiana Țîbuleac.  Sursa: Maia Sandu/ Facebook

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, aflată într-o vizită la Paris, i-a înmânat scriitoarei Tatiana Țîbuleac „Ordinul Republicii”, conferit toamna trecută. Scriitoarea este una dintre cele 30 de personalități decorate cu ocazia celor 30 de ani de la proclamarea Independenței, iar „distincția este dovada succeselor profesionale de excepție, obținute de conaționala noastră, dar și a contribuției ei la promovarea imaginii Republicii Moldova în lume.”

„I-am mulțumit Tatianei pentru că, deși e stabilită în capitala franceză de mai mulți ani, rămâne alături de R. Moldova și scrie în limba română. Iar prin Premiul European pentru Literatură, de care s-a învrednicit în 2019, și prin romanele ce-i sunt traduse în zeci de țări, duce faima Moldovei în lume și ne include în circuitul literar european. Îi doresc mult succes și multe noi titluri - și vreau să știe, o dată în plus, că ne mândrim cu ea”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

În 2021, revista spaniolă El Cultural a publicat o listă cu 30 de cărți pe care le-ar lua prin lume. Romanul Grădina de sticlă, de Tatiana Țîbuleac, a fost inclusă printre ele. Alături de laureații Nobel francezul Le Clezio, canadiana Alcie Munro, chinezul Mo Yan.

Debut editorial cu Fabule moderne, Editura Urma Ta, Chișinău, 2014; ediția a II-a, Editura Libris Editorial, Brașov, 2016. Cea de-a doua carte, Vara în care mama a avut ochii verzi, Editura Cartier, 2017, este distinsă cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (2017), Premiul revistei Observator cultural și Premiul Observator Lyceum (2018).

Tatiana Țîbuleac este laureată a Premiului Național al Republicii Moldova, oferit de Guvernul Maia Sandu în 2019.
Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media