Miniștrii culturii din 10 țări, inclusiv R. Moldova, s-au reunit la Lviv și au declarat sprijin culturii ucrainene

30 iunie 2022, 14:55 Cultură 134
Miniștrii culturii din 10 țări s-au reunit la Lviv. 30 iunie 2022.  Sursa: mc.gov.md

Miniștrii Culturii din Europa Centrală, de Est și din Țările Baltice, „Group of Ten”, s-au întrunit, pe 29 iunie, la Lviv, Ucraina pentru a adopta o poziție comună pe arena internațională cu scopul de a contracara agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, război care amenință patrimoniul cultural al acestei țări. Miniștrii celor 10 țări, între care și ministrul Culturii din Republica Moldova, Sergiu Prodan, au discutat despre inițierea unei Declarații de intenție ale ministerelor culturii din țările participante, document care reiterează susținerea unitară în vederea conservării patrimoniului cultural al Ucrainei și recunoașterea acestuia ca parte a patrimoniului cultural al umanității.

Discuțiile au avut loc între reprezentanții Ministerelor Culturii din Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Republica Moldova și ai Ministerului Culturii și Politicii Informațiilor din Ucraina.

Miniștrii reprezentanți s-au angajat să coopereze în continuare întru protejarea și conservarea patrimoniului cultural al Ucrainei, ca parte a patrimoniului cultural al umanității pentru generațiile prezente și viitoare, precum și să protejeze domeniului cultural și mediatic împotriva propagandei și narațiunilor neocoloniale.

Susținerea se va contura sub formă de proiecte comune, ce țin de transformarea digitală în domeniul patrimoniului cultural, sprijin pentru evaluarea, restaurarea și renovarea obiectivelor de patrimoniu distruse și deteriorate, acordarea de expertiză instituțiilor și specialiștilor, dar și crearea unui fond special pentru sprijinirea patrimoniului cultural și a activităților mass-media din Ucraina.

„Grupul celor 10” s-a angajat să sprijine prezența culturii ucrainene în țările europene și prin editarea și publicarea de cărți ucrainene sau organizarea unor expoziții muzeale, concerte și alte evenimente culturale.

Prezent la eveniment, Ministrul Culturii Republicii Moldova, Sergiu Prodan, a menționat că, de la începutul războiului și până în prezent Moldova a întins o mână de ajutor vecinilor ucraineni prin măsuri umanitare, oferind adăpost și ajutor celor plecați din țara lor din cauza războiului.

„Din primele clipe, casele de cultură, bibliotecile, muzeele noastre și-au adaptat serviciile în funcție de necesitățile refugiaților, transformându-se în centre de asistență informațională, colectare a bunurilor de primă necesitate și voluntariat. S-au organizat numeroase spectacole și campanii cu strângeri de fonduri pentru refugiați, implicându-i și pe aceștia în activitățile culturale, pe scenă sau în calitate de spectatori. Agenții economici din industria turismului și-au deschis larg ușile pentru refugiații din Ucraina. În instituțiile noastre culturale și-au găsit un loc temporar de muncă artiști din Kiev, Harkiv, Odesa, Dnepr și Lviv.

Solidaritatea noastră cu poporul ucrainean este susținută de autoritățile din țara mea, în spirit european. Am reușit să blocăm valul mare de dezinformare, de fake-uri, prin adoptarea de către Parlament a Legii pentru combaterea dezinformării. Sperăm, prin eliminarea propagandei distructive, să reușim menținerea mesajului ferm, comun, anunțat lumii la această conferință.”, a mai declarat Ministrul Prodan, specificând că dacă nu este în puterea noastră să protejăm patrimoniul cultural material, atât de vulnerabil în calea bombardamentelor, atunci am ales să facem tot ce e posibil pentru artiștii afectați de război: „Moldova își asumă să susțină și să încurajeze în continuare integrarea oamenilor de cultură ucraineni în circuitul artistic național. Pentru că suntem o țară mică, dar cu inimă mare”, a transmis Sergiu Prodan.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media