Pestă porcină africană, depistată în raionul Cahul: Este al noulea focar din anul 2022

14 iulie 2022, 16:00 Nutriție 182
Porci.  Sursa: zdg.md

Centrul Republican de Diagnostic Veterinar (CRDV) a confirmat prezența virusului pestei porcine africane (PPA) în probele recoltate de la porcii domestici dintr-o gospodărie nonprofesională din satul Zîrnești din raionul Cahul, iar Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANRE) a notificat structurile abilitate de la nivel național și din cadrul Uniunii Europene, Organizația Mondială a Sănătății Animalelor, precum și alți parteneri externi despre apariția focarului în R. Moldova.

Astfel, a fost întrunită Comisia pentru Situații Excepționale Cahul, care a aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea acestui focar, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1368/2016 cu privire la aprobarea unor norme sanitar-veterinare, Hotărârii Guvernului nr. 1374/2016 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind stabilirea măsurilor generale de combatere a unor boli la animale și măsurilor specifice referitoare la boala veziculoasă a porcului și ale Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 1 din 21.09.2018 cu privire la măsurile de profilaxie, combatere și eradicare a pestei porcine africane.

Potrivit ANSA, ancheta epidemiologică este în desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori ai Subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor Cahul, în colaborare cu alte instituții competente ale statului.

La fel, a fost restricționată mișcarea porcilor din exploatațiile nonprofesionale către abatoare, puncte de sacrificare, târguri de animale pe teritoriul Republicii Moldova, precum și plasarea pe piață a produselor și subproduselor parvenite de la acestea.

Subdiviziunile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor conlucrează cu autoritățile publice locale, autoritățile abilitate pentru combaterea comercializării și transportării ilicite a porcilor din exploatațiile nonprofesionale și a produselor obținute de la acestea.

Agenția este dispusă să acorde persoanelor care au notificat despre depistarea unor cadavre de mistreți și locul amplasării acestora recompense în mărime de 50 euro pentru fiecare cadavru notificat.

ANSA menționează că, pe parcursul anului 2022, în regiunea respectivă, în țările vecine, au fost înregistrate mai multe cazuri de PPA la porci domestici și mistreți.

Astfel, pe parcursul anului 2022, în Republica Moldova au fost înregistrate 9 focare de pestă porcină africană:

  • 2 focare la mistreți în extravilanul localității Cotiujeni, raionul Briceni, care sunt supuse în continuare monitorizării;
  • 7 focare la porci domestici în: r. Rîșcani, s. Recea (eradicat); r. Dubăsari, s. Molovata (eradicat); orașul Edineț (eradicat); r. Fălești, s. Plopi (în curs de eradicare); r. Edineț, s. Onești (în curs de eradicare); r. Strășeni, s. (în curs de eradicare) și r. Cahul, s. Zîrnești (în curs de eradicare).

Agenția solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți.

La fel, solicită proprietarilor de porci să nu utilizeze în hrana acestora cereale proaspăt recoltate, resturi culinare și să respecte cu strictețe cerințele minime de biosecuritate.

Tot în acest context, ANSA solicită cetățenilor de a nu procura produse alimentare din locuri neautorizate, precum și de a nu procura produse alimentare din carne de porc din țările vecine, în scopul aducerii acestora în Republica Moldova, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media