LIVE TEXT/ Trei luni de război în Ucraina. Forțele ruse au preluat controlul a trei orașe din regiunea Donețk

24 mai 2022, 13:56 Ucraina 543
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Astăzi - 24 mai, se fac exact trei luni de la declanșarea războiului în Ucraina de Federația Rusă, sub pretextul unei „operațiuni militare speciale”. În toată această perioadă, potrivit informațiilor Oficiului Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, într-un raport periodic, 3.930 de civili, inclusiv 257 de copii, au murit în Ucraina. Răniți, conform estimărilor ONU, au fost 4.532 de civili. În teritoriile din estul Ucrainei controlate de Rusia și autoproclamatele DNR și LNR, 128 de persoane au fost ucise (adică 3,25% din totalul morților civili din Ucraina) și 522 au fost răniți. ONU în fiecare raport subliniază că probabil că sunt mult mai mulți civili morți: datele din zonele cu ostilități intense și, de exemplu, de la Mariupol sunt în mod clar incomplete.

Din 24 februarie, Rusia a lansat 1.474 de lovituri cu rachete asupra Ucrainei, trăgând în total 2.275 de rachete, a declarat președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy în tradiționalul său discurs se seara târziu.

Ieri, 23 mai, a fost judecat primul soldat rus acuzat de crime de război în Ucraina. Este vorba despre Vadim Şişimarin, în vârstă de 21 de ani, ce a fost găsit vinovat de uciderea unui civil neînarmat în primul proces pentru crime de război ținut în Ucraina și a fost condamnat la detenție pe viață.

UPDATE 21:45. Forțele speciale ucrainene anunță că au distrus un tanc al armatei ruse cu ajutorul unei drone kamikaze primite de la Statele Unite ale Americii, potrivit CNN.

„Folosirea în luptă a dronelor kamikaze reprezintă o activitate constantă a militarior din trupele speciale ucrainene în războiul contra invadatorilor ruşi”, a anunţat ministerul ucrainean al Apărării.


UPDATE 21:06. Ungaria declară stare de urgenţă din cauza conflictului din Ucraina.

Din cauza războiului din Ucraina, Guvernul Ungariei declară stare de urgență, începând de la miezul nopții de marți spre miercuri. Anunțul a fost făcut de premierul ungar Viktor Orban.

„Războiul din Ucraina prezintă un pericol constant pentru Ungaria, siguranţa noastră fizică, aprovizionarea cu energie şi siguranţa financiară a familiilor şi economiei”, a declarat Orban.

Premierul Ungariei a vorbit despre războiul din Ucraina, spunând că „nu îi vedem sfârşitul deocamdată”.

„Am văzut că războiul şi sancţiunile de la Bruxelles au provocat o mare perturbare economică şi creşteri drastice de preţuri. Lumea se află în pragul unei crize economice. Ungaria trebuie să stea departe de acest război şi trebuie să protejeze securitatea financiară a familiilor”, a adăugat Orban.

„Vă voi aduce la cunoştinţă primele decizii mâine”, a mai spus premierul Ungariei.


UPDATE 20:20. Forțele ruse au preluat controlul a trei orașe din regiunea Donețk, inclusiv Svitlodarsk, potrivit guvernatorului regional, Pavlo Kyrylenko. Svitlodarsk se află la 80 km sud-vest de orașul asediat Severodonețk, care a fost supus unui bombardament intens în ultimele zile.

Mai devreme, a fost raportat că forțele ruse au intrat în Svitlodarsk și au agățat un steag rusesc deasupra clădirii administrației orașului.


UPDATE 19:31. Kremlinul se dezice de diplomatul rus care și-a anunțat demisia în semn protest față de invadarea Ucrainei, justificând că îi este „rușine”.

„Nu mai este cu noi, este împotriva noastră”, a comentat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit CNN.

În cadrul unei conferințe de presă, Dmitri Peskov a fost întrebat despre Boris Bondarev, diplomatul rus la ONU care și-a anunțat luni demisia printr-o scrisoare deschisă, în care spunea: „Nu mai pot să iau parte la această ticăloșie sângeroasă”. „Kremlinul nu este familiarizat cu această scrisoare. Dacă a fost angajat al Ministerului de Externe, atunci aceasta este o întrebare care trebuie adresată MAE”, a declarat Peskov. „Putem spune doar că Bondarev nu mai este cu noi. Mai degrabă este împotriva noastră”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. „Are o poziție în care condamnă acțiunile conducerii ruse, iar acțiunile conducerii ruse sunt susținute de aproape întreaga populație a țării noastre. Asta înseamnă că acest domn s-a pronunțat împotriva opiniei generale consolidate din țara noastră”, a conchis Peskov.


UPDATE 18:30. Ministrul de Externe ucrainean spune că a discutat cu secretarul american Antony Blinken despre „modalități de deblocare” a exporturilor de alimente ale Ucrainei.

„Am vorbit cu Blinken pentru a mulțumi SUA pentru sprijinul ferm acordat Ucrainei. Mai multe arme, inclusiv grele, sunt îndreptate către Ucraina, în timp ce Rusia își continuă atacurile devastatoare în Donbas. Am discutat, de asemenea, modalități de a debloca exporturile Ucrainei și de a asigura securitatea alimentară globală”, a scris Kuleba pe Twitter.

„Hoții ruși fură cereale ucrainene, le încarcă pe nave, trec prin Bosfor și încearcă să le vândă în străinătate”, a mai spus Kuleba.

„Facem apel la toate statele să rămână vigilente și să refuze orice astfel de propuneri. Nu cumpărați celealele furate. Nu deveniți complici la crimele rusești. Furtul nu a adus niciodată noroc nimănui”, a îndemnat ministrul de Externe al Ucrainei.

UPDATE 17:16. Patru civili ar fi fost uciși de bombardamentele rusești asupra unei clădiri rezidențiale din Sievierodonețk, Ucraina.

Potrivit guvernatorului regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, forțele ruse bombardează „haotic și neîntrerupt” orașul Sievierodonețk.


UPDATE 16.44. Președintele Poloniei Andrzej Duda spune că războiul ar putea cauza penurie de alimente în Africa de Nord, ceea ce va duce, la rândul său, la o migrație în masă către Europa.

„Dacă se va dovedi că în Africa de Nord este foamete... atât Spania, cât și întreaga Europă de Sud vor avea o problemă uriașă de migrație”, a declarat Andrzej Duda într-un panel la Forumul Economic Mondial de la Davos.

„Astăzi ar trebui să ne concentrăm asupra faptului că Ucraina să poată exporta cerealele”, scrie CNN.


UPDATE 16.30. Parlamentul Rusiei urmează să ia în considerare eliminarea limitei superioare de vârstă pentru înscrierea în armată, un alt semn că țara se confruntă cu o lipsă de forță umană pentru a-și continua ofensiva în Ucraina, scrie The Guardian.

În prezent, rușii de 18-40 de ani și străinii de 18-30 de ani pot încheia un contract cu armata. Un proiect de lege pe ordinea de zi a Camerei inferioare a Dumei de Stat pentru astăzi ar ridica complet această limită superioară de vârstă. Doi membri ai partidului de guvernământ Rusia Unită, care a introdus legea, au spus că această mișcare va permite armatei să folosească abilitățile profesioniștilor mai în vârstă.


UPDATE 15.45. Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a declarat marți că Rusia își încetinește deliberat ofensiva din Ucraina pentru a permite evacuarea civililor, scrie Tass. Declarațiile sale, făcute cu ocazia marcării a celei de-a 90-a zi a războiului din Ucraina, au fost transmise în direct de televiziunile rusești.

„Sunt declarate încetări ale focului și create coridoare pentru evacuarea oamenilor din așezările învecinate”, a declarat Șoigu marți la o reuniune a miniștrilor Apărării din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, alianța militară condusă de Rusia.

„Forțele armate ruse, spre deosebire de cele ucrainene, nu lovesc în infrastructura civilă, a subliniat șeful Ministerului rus al Apărării.


UPDATE 15.10. Președintele Ucrainei: „Unii ne-au dat doar trei zile, dar noi am îndurat trei luni curajoase, victorioase, eroice și continuăm să luptăm pentru libertatea și independența noastră. Mulțumesc tuturor celor care fac totul pentru victorie, pentru pace în Ucraina”.UPDATE 14.55. Ministerul de Externe al Turciei a confirmat că oficialii turci se vor întâlni cu delegațiile suedeze și finlandeze la Ankara pentru a discuta despre ofertele NATO ale celor două țări nordice.

Ministrul de externe al Finlandei, Pekka Haavisto, a declarat mai devreme că țara sa și Suedia vor trimite miercuri delegații în capitala Turciei pentru a încerca să rezolve opoziția față de cererile lor de aderare la alianța militară.


UPDATE 14.25. Consiliul Uniunii Europene a adoptat două măsuri de asistență în cadrul Instrumentului european pentru pace pentru a sprijini în continuare capacitățile și rezistența forțelor armate ucrainene de a apăra integritatea teritorială și suveranitatea țării și de a proteja populația civilă împotriva agresiunii militare rusești.

Astfel, după ce a adoptat trei tranșe de sprijin în valoare totală de 1,5 miliarde de euro în acest an, o a patra tranșă va adăuga 500 de milioane de euro la resursele deja mobilizate în cadrul EPF pentru Ucraina, ridicând astfel suma totală la 2 miliarde de euro


UPDATE 13.50. 82% dintre ucraineni consideră inacceptabile orice concesii teritoriale pentru un acord de pace cu Rusia, arată datele unui sondaj realizat recent de Institutul Internațional de Sociologie de la Kiev.

Doar 10% dintre respondenți sunt dispuși să renunțe la unele teritorii pentru a stabili pacea, scrie Hromadske.


UPDATE 13.10. Omenirea trece printr-un „moment întunecat în istoria noastră comună” din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, le-a transmis președintele american Joe Biden aliaților din Asia în deschiderea summitului Quad la care mai participă și liderii Japoniei, Australiei și Indiei, informează BBC.

Războiul a devenit acum o „problemă globală” care subliniază importanța apărării ordinii internaționale, a spus Biden.


UPDATE 12.50. Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, spune că rușii fură cerealele din Ucraina, le încarcă pe nave, le transportă prin Bosfor și încearcă să le vândă în străinătate.

„Fac apel la toate statele să rămână vigilente și să refuze orice astfel de propuneri. Nu cumpărați ceea ce este furat. Nu deveniți complici ai crimelor rusești. Furtul nu a adus niciodată noroc nimănui", a scris Kuleba pe Twitter.UPDATE 12.35. Potrivit Forbes, trupele armatei ruse au pierdut echipament militar în valoare de 13 miliarde de dolari în Ucraina.
UPDATE 12.10. Aproximativ 200 de cadavre au fost găsite în subsolul unei clădiri din Mariupol în timp ce se efectuat acțiuni de deblocare de sub dărămâturi.
UPDATE 11.34. Delegații de nivel înalt din Suedia și Finlanda urmează să sosească în Turcia marți seară pentru discuții cu ministerul de externe despre cererile lor de aderare la NATO, relatează canalul de știri NTV, citat de BBC

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat anterior că niciuna dintre țări nu ar trebui să se obosească să viziteze pentru a încerca să convingă Turcia de ofertele lor. Fără sprijinul tuturor membrilor NATO - inclusiv Turcia - Suedia și Finlanda nu pot adera la alianța militară.


UPDATE 10.55. Lipsa de cereale și alimente din cauza invaziei Ucrainei ar putea avea consecințe grave la nivel global, a avertizat secretarul britanic pentru transport, Grant Shapps. „Ar putea fi multă foamete”, a spus el pentru Sky News.

Secretarul Transporturilor s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, ministrul Infrastructurii Oleksander Kubrakov, pentru a discuta modalități de a scoate cereale din țară după ce Rusia a blocat principalele porturi maritime ale Ucrainei.


UPDATE 10.25. Uniunea Europeană va ajunge probabil la un acord privind un embargo asupra importurilor de petrol rusesc „în câteva zile”. Declarația aparține ministrului german al economiei, care a precizat însă că, pentru a reduce fondurile de război ale Rusiei, ar putea fi necesară limitarea prețurilor globale ale petrolului, potrivit The Guardian

Războiul din Ucraina a schimbat politica energetică a Germaniei. În prezent, națiunea cumpără aproximativ 25% din petrolul său și 40% din gazul său din Rusia, contribuind cu miliarde de euro pe an la finanțele Moscovei, scrie BBC.

Germania se mișcă „cât mai repede posibil” pentru a pune capăt acestei relații, dar va dura timp, a declarat recent ministrul de finanțe al țării.


UPDATE 09.50. Rusia își mărește intensitatea operațiunilor în regiunea Donbas din estul Ucrainei, arată ultimele date ale Ministerului Apărării din Regatul Unit. Forțele ruse încearcă să încercuiască Severodonețk, Lyschansk și Rubijne.UPDATE 09.30. De la începutul invaziei ruse pe teritoriul țării vecine au decedat 234 de copii, iar 433 au fost răniți în Ucraina anunță Biroul Procurorului General al Ucrainei.UPDATE 09:00. Ministerul Apărării ucrainean anunță pierderile ruse în cele trei luni de război:

personal - aproximativ 29350 (+150);
rezervoare ‒ 1302 (+9);
Mașini blindate de luptă - 3.194 (+28);
sisteme de artilerie - 606 (+2);
RSZV / MLRS - 201 (+0);
Sisteme de război antiaerian - 93 (+0);
avioane / aeronave-205 (+1);
elicoptere-170 (+0);
UAV nivel operațional-tactic - 480 (+4);
rachete de croazieră - 112 (+2);
nave de război / bărci - 13 (+0);
vehicule și rezervoare de combustibil - 2.213 (+7);
echipamente speciale - 43 (+0).


UPDATE 08:55. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a reiterat că cele mai grele lupte din Ucraina au loc în regiunea Donbas.

„Cea mai dificilă situație de luptă astăzi este în Donbas. Bakhmut, Popasna, Severodonețk - în această direcție ocupanții au concentrat cea mai mare activitate până acum. Au organizat un masacru acolo și încearcă să distrugă tot ce trăiește acolo. Literalmente. Nimeni nu a distrus Donbasul la fel de mult ca armata rusă acum”, a declarat liderul de la Kiev în cel mai recent discurs.

De asemenea, forțele ruse luptă din greu pentru a nu renunța la zonele ocupate din regiunea Harkiv, regiunea Herson, teritoriul ocupat al regiunii Zaporojie și Donbas, a adăugat Zelenskiy.

„Ei intră în ofensivă în unele zone. În unele zone se acumulează rezerve. Undeva încearcă să-și consolideze pozițiile”, a spus el.

„Săptămânile următoare de război vor fi dificile. Și trebuie să fim conștienți de asta. Totuși, nu avem altă alternativă decât să luptăm. Luptăm și să câștigăm. Eliberăm pământul și poporul nostru. Pentru că ocupanții vor să ne ia nu doar ceva, ci tot ce avem. Inclusiv dreptul la viață pentru ucraineni”.


UPDATE 08:40. 20 de țări au anunțat noi pachete de asistență în materie de securitate și au convenit să trimită în Ucraina arme mai avansate, inclusiv un lansator de harpon și rachete pentru a-și proteja coasta, a declarat luni secretarul Apărării Lloyd Austin reporterilor, scrie The Guradian.

Printre țările care au anunțat noi pachete se numără Italia, Danemarca, Grecia, Norvegia și Polonia.

„Am dobândit o înțelegere mai clară și comună a cerințelor prioritare ale Ucrainei și a situației de pe câmpul de luptă”, a spus Austin reporterilor. „Multe țări donează muniție de artilerie necesară, sisteme de apărare de coastă și tancuri și alte vehicule blindate. Alții au venit cu noi angajamente pentru formare”, a mai adăugat oficialul american.

Danemarca a fost de acord să ofere un lansator de harpon și rachete pentru „a ajuta Ucraina să-și apere coasta”, iar Republica Cehă a fost de asemenea de acord să trimită „sprijin substanțial” Kievului, inclusiv „o donație recentă de elicoptere de atac, tancuri și sisteme de rachete”, a adăugat el.

Alte țări au prezentat „noi angajamente pentru antrenarea forțelor Ucrainei și susținerea sistemelor sale militare”, a spus Austin, dar a refuzat să spună dacă SUA vor trimite Ucrainei lansatoare de rachete mobile de înaltă tehnologie, pe care le-a solicitat.

Harpoanele sunt rachete de croazieră care pot răsuci suprafața mării pentru a viza nave până la 300 km în larg, în funcție de tip. „Natura luptei, așa cum ne-ați auzit descriind de mai multe ori, este… într-adevăr modelată de artilerie în această fază”, a adăugat Austin.


UPDATE 08:15. Șeful administrației regionale Dnepropetrovsk, Valentin Reznichenko, publică marți dimineață imagini cu consecințele bombardării satului Velyka Kostromka din vestul regiunii, la granița cu regiunea Herson.

Satul, potrivit lui Reznichenko, a fost bombardat de „Uragan”.

Din fericire, oamenii nu au fost răniți.


UPDATE 08:00. Marele Stat Major ucrainean, în dimineața celei de-a 90-a zile de război, declară există note tulburătoare: rușii acumulează forțe pentru lovituri locale și sunt probabil pregătiți pentru noi încercări de a tăia și încercui unități ucrainene în zona Severodonețk și Lîsîceansk.

Câteva puncte pe scurt:

Nu este exclusă trecerea râului Seversky Doneț la est de Severodonețk și Lîsîceansk. Acolo, scrie Statul Major, inamicul a tras artilerie de rachete și tun pentru a acoperi trecerea.

Dinspre sud, lângă Bakhmut, rușii „și-au îmbunătățit poziția tactică în zona satului Vasilievka”, recunoaște Statul Major. Satul Vasilyevka este situat lângă autostrada Bakhmut-Severodonetsk, de-a lungul căreia este aprovizionat grupul ucrainean din Severodonețk-Lîsîceansk. Aceasta este partea de sud a aceleiași presupuse „clești”.

În aceeași zonă, la sud de Severodonețk, rușii dau cu asalt satele Toșkovka și Ustinovka. Totodată, potrivit Statului Major al Ucrainei, inamicul se pregătește să reia încercarea de a ataca de la Izium spre sud, spre Slaviansk și Kramatorsk.


UPDATE 07:22. Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW), într-o altă analiză-rezumat, pe care o întocmește în baza multor rapoarte din diferite regiune, scrie că pe 23 mai, trupele ruse, din nou, au avansat ușor în diferite părți ale frontului - în zona Severodonețk-Lîsîceansk, Liman și spre Bakhmut.

Faptul că situația trupelor ucrainene în zonă pare să se înrăutățească, scriu diferite surse, punctează ISW.

Câteva puncte din rezumatul Institutului pentru Studiul Războiului:

Foarte aproape de Severodonețj, la nord de acesta, conform surselor ruse, trupele ruse au ocupat satul Shchedrishchevo. La sud de Severodonețk și Lîsîceansk, rușii au luat probabil Zolote, nivelând frontul în această mică zonă la nord de Popasna și, de asemenea, au înaintat la vest și la sud de Popasna, spre Bakhmut.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca forțele ruse să poată lua rapid pe Bakhmut (poate deloc), având în vedere experiența lor anterioară de lupte urbane în estul Ucrainei.

În nordul acestui arc care se contracta încet, rușii au luat cu asalt orașul Liman pe 23 mai și i-au ocupat cel puțin periferia nordică. În sectorul sudic, la nord și nord-est de Donețk, rușii și-au intensificat bombardamentul asupra Avdiivka semi-încercuită și probabil se pregătesc să o asalteze.

Pe celălalt front, în regiunea Harkiv, trupele ruse continuă să țină linii la nord-est de Harkiv, la Lipți și Rubijne (a nu se confunda cu Rubijne din regiunea Luhansk). Mai mult, potrivit ISW, conform părții ucrainene, gruparea în această direcție a fost întărită de unități din DNR și LNR, ceea ce poate indica hotărârea rușilor de a menține frontul aici și de a împiedica ucrainenii să taie autostrada care duce din la nord până la Izium. De la Izium, trupele ruse încearcă să avanseze spre Slaviansk și Kramatorsk, centrul administrativ al părții ucrainene a regiunii Donețk.


UPDATE 07:10. Serviciul de presă al grupării trupelor ucrainene din Donbas, într-un raport de luni seară, a informat, printre altele, că unitățile grupării au respins 16 atacuri într-o zi și că rușii presează cu avioane și artilerie unitățile ucrainene pe toată linia frontului.

Raportul susține că, în cursul zilei de luni, ucrainenii de pe frontul de est au distrus 8 tancuri inamice și alte 22 de vehicule blindate și, de asemenea, au doborât șapte drone.


UPDATE 07:00. Din 24 februarie, Rusia a lansat 1.474 de lovituri cu rachete asupra Ucrainei, trăgând în total 2.275 de rachete, a declarat președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy într-un discurs de seară adresat națiunii.

El estimează la peste 3.000 numărul de lovituri aeriene provocate de aeronavele rusești de luptă în mai puțin de trei luni. Potrivit acestuia, majoritatea loviturilor cu rachete au fost asupra țintelor civile.

„De fiecare dată când le spunem partenerilor noștri că avem nevoie de arme antirachetă moderne, aviație modernă de luptă, nu facem doar o solicitare oficială. Solicitarea noastră este viața reală a multor oameni care nu ar muri dacă am obține toate acele arme, pe care le-am cer”, a spus Zelenskiy.


REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai și 23 mai.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media