VIDEO/ Igor Grosu a anunțat inițierea procedurii de retragere a R. Moldova din Adunarea interparlamentară a CSI

15 mai 2023, 10:24 Politică 205
Igor Grosu, 9 mai 2023.  Sursa: Parlament.md

Parlamentul va iniția procedura de retragere a Republicii Moldova din Adunarea interparlamentară a Comunitatea Statelor Independente (CSI). Anunțul a fost făcut luni, 15 mai, de către președintele Parlamentului, Igor Grosu. Speakerul a subliniat, într-un briefing de presă, că organizația nu a protejat Republica Moldova în cei 30 de ani de colaborare și nu mai poate fi considerată o comunitate după ce Federația Rusă a atacat Ucraina, ambele state fondatoare ale CSI.

Președintele Parlamentului a sugerat în anunțul său că după 30 de ani „a devenit foarte clar” că aflarea Republicii Moldova în structurile CSI nu a adus beneficii Republicii Moldova:

- Nu ne-a ajutat să rezolvăm conflictul transnistrean;

- Nu ne-a ajutat să scoatem armata rusă de pe teritoriul Republicii Moldova;

- Nu ne-a ferit de embargouri economice dureroase în cele mai complicate vremuri - embargoul la vin, embargoul la produse agroalimentare;

- Aflarea în CSI nu ne-a ferit de șantajul energetic în plină iarnă;

- Au fost amenințări și declarații oficiale ostile la adresa independenței și suveranității Republicii Moldova;

- Aflarea în CSI nu a apărat țările membre de atacuri militare, război și ocuparea ilegală a teritoriilor suverane”.

De asemenea, speakerul a menționat faptul că CSI nu mai poate fi numită „Comunitate” „după ce o ţară fondator a CSI, Federația Rusă, a atacat într-un mod barbar alt stat fondator, Ucraina, ocupându-i teritorii şi ucigându-i cetăţenii”.

Igor Grosu a declarat că primul pas a fost făcut, iar următoarele etape sunt evaluate la nivel de Guvern și Parlament.

„Este un proces care durează, un lucru este cert - când s-au impus embargouri asupra produselor noastre, a fost o lecție pentru producătorii noștri, ne-au impus să căutăm alte piețe, să discutăm cu țările europene, să scoată cotele și să ne permită să ne vindem produsele. Producătorii noștri s-au convins că Europa este o ăiață mare și stabilă”, a spus speakerul.

Oficialul a amintit că Ucraina a părăsit această organizație, ceea ce face Republica Moldova geografic separată de țările membre ale CSI.

„Moldova este o țară independentă, recunoscută, respectată de prieteni și vecini, liberă să ia decizii suverane”, a punctat președintele Parlamentului.


Amintim că autoritățile de la Chișinău au anunțat că vor denunța o serie de acorduri semnate de Republica Moldova în cadrul Comunității Statelor Independente, după ce mai multe ministere au analizat aceste acorduri și au constatat că unele dintre ele nu sunt relevante, nu se aplică sau sunt în defavoarea Republicii Moldova.

Sunt aproximativ 330 de acorduri pe care Republica Moldova le-a semnat pe parcursul ultimilor 30 de ani, potrivit viceprim-ministrului Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și integrării Europene.

În tot acest timp, Republica Moldova a plătit anual 5,7 milioane de lei pentru calitatea de membru al CSI și 3,8 milioane către Adunarea interparlamentară a CSI.

Și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat anterior că pe parcursul avansării pe calea europeană, se va lua decizia privind retragerea țării din CSI.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media