Președintele Parlamentului a sugerat în anunțul său că după 30 de ani „a devenit foarte clar” că aflarea Republicii Moldova în structurile CSI nu a adus beneficii Republicii Moldova:
„- Nu ne-a ajutat să rezolvăm conflictul transnistrean;
- Nu ne-a ajutat să scoatem armata rusă de pe teritoriul Republicii Moldova;
- Nu ne-a ferit de embargouri economice dureroase în cele mai complicate vremuri - embargoul la vin, embargoul la produse agroalimentare;
- Aflarea în CSI nu ne-a ferit de șantajul energetic în plină iarnă;
- Au fost amenințări și declarații oficiale ostile la adresa independenței și suveranității Republicii Moldova;
- Aflarea în CSI nu a apărat țările membre de atacuri militare, război și ocuparea ilegală a teritoriilor suverane”.
De asemenea, speakerul a menționat faptul că CSI nu mai poate fi numită „Comunitate” „după ce o ţară fondator a CSI, Federația Rusă, a atacat într-un mod barbar alt stat fondator, Ucraina, ocupându-i teritorii şi ucigându-i cetăţenii”.
Igor Grosu a declarat că primul pas a fost făcut, iar următoarele etape sunt evaluate la nivel de Guvern și Parlament.
„Este un proces care durează, un lucru este cert - când s-au impus embargouri asupra produselor noastre, a fost o lecție pentru producătorii noștri, ne-au impus să căutăm alte piețe, să discutăm cu țările europene, să scoată cotele și să ne permită să ne vindem produsele. Producătorii noștri s-au convins că Europa este o ăiață mare și stabilă”, a spus speakerul.
Oficialul a amintit că Ucraina a părăsit această organizație, ceea ce face Republica Moldova geografic separată de țările membre ale CSI.
„Moldova este o țară independentă, recunoscută, respectată de prieteni și vecini, liberă să ia decizii suverane”, a punctat președintele Parlamentului.
