Ceban anunță despre crearea unui laborator municipal pentru efectuarea testelor PCR: „Urmează să fie anunțată licitația pentru procurarea echipamentelor”

25 ianuarie 2022, 14:55 Sănătate 81
laborator test covid/imagine simbol.  Sursa: agora.md

La aproximativ doi ani de la debutul pandemiei, primarul general al capitalei, Ion Ceban, anunță că Primăria va deschide primul laborator municipal pentru efectuarea testelor de biologie moleculară Timp Real-PCR, cu o capacitate de minimum 1.000 teste pe zi. Potrivit edilului, laboratorul va fi amplasat la SCM „Sf. Treime”, cu circuit și acces separat.

Într-o postare pe rețelele de socializare, Ceban susține că Primăria Chișinău este în proces de definitivare a listei de echipamente și specificații tehnice.

„Spațiul pentru laborator este renovat și va fi amplasat la SCM „Sf. Treime”, cu circuit și acces separat. Urmează să fie anunțată licitația pentru procurarea echipamentelor de laborator (procedura de durată efectuată de CAPCS). Fortificăm echipa de laborator cu resurse umane și am demarat procesul de instruire a personalului.

Mun. Chișinău are nevoie de o alternativă, în condițiile în care oamenii sunt nevoiți să efectueze testele PCR în laboratoarele private, cu plata din buzunar de sute de lei per test, iar Ministerul Sănătății nu a creat noi laboratoare publice și nu a revizuit capacitățile de testare. Prin așa acțiuni, Ministerul „subvenționează” la propriu activitatea comercială a laboratoarelor private”, a punctat edilul.

Purtătoarea de cuvânt a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Olesea Croitoru, a declarat pentru Replica Media că, actualmente, 35 de laboratoare, private și de stat, efectuează teste PCR și Ag (rapid).

„Dar Ag se fac la toate centrele de sănătate și la IMSP”, a precizat Croitoru.
Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media