Discuție la telefon între Klaus Iohannis și Vladimir Zelenski: „Ucraina să recunoască oficial inexistența „limbii moldovenești”.

1 februarie 2022, 22:35 România 223
Klaus Iohannis.  Sursa: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a avut marți o convorbire telefonică cu președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, în care principalele subiecte de discuție au fost situația tensionată din regiune și drepturile minorității române, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, citat de G4Media.

„Președintele Klaus Iohannis a arătat că este inacceptabilă amenințarea cu folosirea forței și tentativa de subminare a actualilor parametri ai arhitecturii europene de securitate, precum și încercările de recreare a unor ,,sfere de influență” și a reafirmat susținerea puternică a României pentru dreptul Ucrainei de a-și alege propriile opțiuni de politică externă și de securitate. Președintele României a reiterat sprijinul pentru politica de nerecunoaștere a anexării ilegale a Peninsulei Crimeea și a apreciat comportamentul responsabil al Ucrainei în vederea evitării creșterii tensiunilor”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale, citat de Hotnews.ro.

Potrivit sursei citate, șeful statului a acordat un spaţiu "amplu", în convorbirea telefonică, soluţionării problemelor legate de drepturile persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina, îndeosebi privind protecţia identităţii lingvistice a etnicilor români.

În acest sens, el a reiterat aşteptarea ca, pornind de la recunoaşterea identităţii între limba română şi aşa-zisa "limbă moldovenească", confirmată de partea ucraineană în luna aprilie 2021, Ucraina să recunoască oficial inexistenţa "limbii moldoveneşti".

Salutând reluarea, în septembrie 2021, a rundelor de negociere la nivel de secretari ai Comisiei interguvernamentale mixte româno-ucrainene privind protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, Klaus Iohannis a subliniat necesitatea obţinerii unor rezultate concrete, cât mai curând posibil, care să permită semnarea unui nou protocol, precum şi reluarea activităţii comisiei în plenul său. "Preşedintele Volodâmâr Zelenski a menţionat că înţelege preocupările părţii române legate de drepturile persoanelor aparţinând minorităţii române şi şi-a manifestat disponibilitatea pentru identificarea de soluţii", precizează Administraţia Prezidenţială.
Cristian
publicat de:
Cristian Jardan
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media