Secretarul de stat american dă asigurări că dacă Rusia atacă Ucraina „vor avea parte de un răspuns rapid, sever și unit din partea Occidentului”

20 ianuarie 2022, 18:12 Externe 79
Antony Blinken.  Sursa: Kay Nietfeld/Pool/AFP

Secretarul de stat american Antony Blinken a afirmat că suveranitatea Ucrainei este un principiu global inviolabil, care trebuie protejat. Șeful diplomației americane a încercat în același timp să se adreseze direct poporului rus, spunând că SUA nu încearcă să pună în pericol securitatea pe care o merită poporul rus. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă organizată la Berlin alături de ministrul german de externe, transmite Deutche Welle.

„Mă voi asigura că vorbim pe o singură voce și acționăm împreună atunci când vine vorba de Rusia”, a spus Antony Blinken, scrie Deutsche Welle și Digi24.

Blinken a precizat că au avut loc sute de întâlniri în lumina crizei de la granița Ucrainei pentru a se asigura că aliații NATO vor avea o poziție comună în raport cu eventuala incursiune armată a trupelor ruse.

„Unitatea ne dă putere, putere pe care Rusia nu o poate egala”, a precizat secretarul de stat al SUA, subliniind că Rusia încearcă din imprudență să sublinieze această „unitate aOccidentului”.

Declarațiile lui Blinken la Berlin au părut a fi un efort de a clarifica orice confuzie cu privire la poziția SUA și a aliaților săi din NATO, după ce președintele american Joe Biden a fost aspru criticat pentru că a spus că o „incursiune minoră” a Rusiei ar provoca un răspuns mai mic.

„Intenționăm să detensionăm situația pe cale diplomatică, dar dacă forțele militare ruse trec peste granița cu Ucraina și comit noi acte de agresiune împotriva Ucrainei, aceastea vor fi întâmpinate cu un răspuns rapid, sever și unit din partea Statelor Unite și a aliaților și partenerilor noștri”, a declarat Blinken reporterilor.

Antony Blinken urmează să se întâlnescă vineri la Geneva cu omologul rus, Serghei Lavrov, pentru mai multe discuții privind detensionarea conflictului dintre Rusia și Ucraina.

Potrivit celei mai recente evaluări a ministerului ucrainean al Apărării, Rusia are desfășurate în acest moment în regiune forțe armate care cuprind peste 127.000 de militari, scrie CNN.

Raportul numește situația ca fiind „dificilă”. Informațiile militare ucrainene arată că Rusia a desfășurat trupe din regiunile sale centrale și din est la granița de vest „în mod permanent”.

La sfârșitul lunii decembrie și în ianuarie, Rusia a mutat „stocuri de muniție, spitale de campanie și tehnică militară” la graniță, ceea ce, potrivit Ucrainei, „confirmă pregătirea pentru operațiuni ofensive”.

Vice-ministrul rus de externe Serghei Riabkov, negociatorul şef al Moscovei la discuţiile cu SUA pe probleme de securitate, a declarat miercuri că el nu crede că există riscul ca un război pe scară largă să înceapă în Europa sau în altă parte, dând asigurări că Moscova nu are planuri să atace, să lovească sau să invadeze Ucraina.

„Noi nu efectuăm decât manevre şi transferăm trupe pe propriul teritoriu. Şi vom face asta în continuare”, a spus Riabkov, citat de TASS.


Diana
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media