Amintim că, Procuratura s-a autosesizat, ca urmare a apariției în spațiul public a unei note informative emise la 28 ianuarie 2020 de către directorul Serviciului de Informații și Securitate, adresată Procurorului General suspendat, în care se invocă despre pretinse acțiuni de dobândire de către magistrații Dorel Musteață și Nina Cernat a bunurilor mobile și imobile, valoarea cărora ar depăși substanțial mijloacele și veniturile declarate
Potrivit PA, deciziile procurorilor anticorupție de refuz în pornirea urmăririi penale, emise în privința celor doi magistrați, pot fi contestate cu plângere procurorului ierarhic superior, în termen de 15 zile din momentul când s-a luat cunoștință de act, de către părțile implicate în cadrul acestor procese penale, în ordinea prevăzută de prevederile art.2991 din Codul de procedură penală.
Din documentele prezentate de fostul parlamentar, reiese că ambii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ar fi persoane înstărite, cu mai multe locuințe, automobile, și terenuri agricole.
„După cum vedeți, domnul Stoianoglo a avut toată informația la dispoziția din ianuarie 2020, însă nu a pornit dosar penal. Atunci Dorel Musteață era loial regimului Dodon - Platon, iar mai apoi, probabil domnul Procuror General s-a gândit la târguri politici. Evident că aceeași informația a primit și doamna Sandu, și domnul Litvinenco și doamna Stamate. Însă dânșii au preferat să „reformeze” justiția cu Dorel Musteață și Nina Cernat”, a mai adăugat Slusari.
Solicitați de Replica Media, atât Dorel Musteață, cât și Nina Cernat, au declarat că o mare parte din informația prezentată nu corespunde realității și au dat de înțeles că documentele au apărut în spațiul public exact în momentul în care CSM a început să dea curs solicitărilor Procuraturii de inițiere a mai multor dosare penale pe numele persoanelor din sistemul justiției.
La 4 noiembrie 2021, președintele interimar al CSM Dorel Musteață și judecătorul Ghenadie Plămădeală au fost numiți de Parlament în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), până la atingerea plafonului de vârstă, de 65 de ani.
Proiectul dat a fost criticat dur de opoziție. Deputatul BCS, Vasile Bolea, a acuzat majoritatea că l-a accedat în funcție pe candidatul Musteață ca să-i „întoarcă datoria pentru serviciul prestat”, fâcând referire la mișcările din cadrul Procuraturii Generale în ultima perioadă.
