Șeful diplomației UE, la un an de la arestarea lui Alexei Navalnîi: Considerăm că urmărirea penală și verdictul împotriva acestuia au fost motivate politic

18 ianuarie 2022, 11:53 UE 85
Josep Borrell.  Sursa: europarl.europa.eu/

Josep Borrell, înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, afirmă la un an de la arestarea opozantului rus Alexei Navalnîi, că Uniunea Europeană consideră că urmărirea penală și verdictul împotriva acestuia au fost motivate politic.

„Uniunea Europeană a fost deschisă și consideră că urmărirea penală și verdictul împotriva lui Alexei Navalnîi sunt motivate politic. Repetăm ​​apelul nostru către autoritățile ruse pentru eliberarea sa imediată și necondiționată, fără întârziere, și pentru a respecta măsura provizorie acordată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului cu privire la natura și amploarea riscului pentru viața lui Alexei Navalnîi. Deplângem faptul că sistemul juridic din Rusia continuă să fie instrumentalizat împotriva lui Navalnîi, întrucât acesta se confruntă acum cu noi acuzații penale”, a transmis șeful diplomației UE, potrivit comunicatului oficial.

Totodată, Borrell a subliniat că Uniunea Europeană continuă să condamne „în termenii cei mai fermi” încercarea de asasinare a lui Navalnîi prin otrăvire cu ajutorul unui agent neurotoxic chimic militar din grupul „Novichok”.

Navalnîi s-a simţit rău brusc în august 2020, în timpul unui turneu electoral în Siberia. Familia şi echipa sa au suspectat o otrăvire şi au insistat ca el să primească îngrijiri în străinătate. După internarea la clinica berlineză Charite, trei laboratoare europene au constatat că opozantul rus fusese otrăvit cu agent neurotoxic de tip Noviciok, conceput în perioada sovietică.

Kremlinul a negat repetat acest fapt şi refuză să deschidă o anchetă în cazul respectiv. Putin a declarat la 22 octombrie 2020 că a cerut personal parchetului să-i permită lui Alexei Navalnîi să plece la Berlin pentru tratament.

În cadrul unei dezbateri a Clubului de discuţii de la Valdai, Putin a spus că, dacă "autorităţile ar fi dorit într-adevăr să otrăvească 'această persoană', nu i-ar fi permis să plece la tratament în afara ţării", conform agenţiei de presă TASS.

„Acest om ştia că încalcă legea în vigoare în Rusia", a spus miercuri Putin în timpul conferinţei de presă pe care a susţinut-o separat, după întâlnirea cu Joe Biden, fiind întrebat de ce Navalnîi a fost arestat la sosirea sa în ţară.

El a afirmat că opozantul nu a respectat termenii eliberării condiţionate într-un dosar din 2014, în care fusese condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendare şi nu s-a prezentat în faţa autorităţii abilitate pentru a-şi semnala prezenţa.

Putin a mai spus că Navalnîi s-a întors în mod deliberat în Rusia „pentru a fi arestat". „A făcut totul cu bună ştiinţă pentru a fi reţinut", a insistat preşedintele rus.

La revenirea în Rusia, la 17 ianuarie a.c., Aleksei Navalnîi a fost arestat. Apoi, el a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare, din care i-au fost scăzute lunile de arest la domiciliu, într-un dosar de fraudă datând din 2014, pe care el, organizaţii neguvernamentale şi mai multe capitale occidentale îl consideră ca fiind motivat politic.

Ulterior, Parlamentul European a solicitat eliberarea imediată și necondiționată a lui Alexei Navalnîi, a cărui condamnare potrivit PE, este motivată politic și contravine obligațiilor internaționale ale Rusiei în domeniul drepturilor omului; se așteaptă ca Rusia să respecte măsura provizorie a Curții Europene a Drepturilor Omului în ceea ce privește natura și amploarea riscului pentru viața lui Alexei Navalnîi. PE consideră că Rusia este răspunzătoare pentru starea sănătății lui Alexei Navalnîi și cere Rusiei să investigheze tentativa de asasinare a lui Alexei Navalnîi, cooperând pe deplin cu Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC); solicită încetarea arestărilor protestatarilor pașnici și a atacurilor sistematice împotriva opoziției în legătură cu cererile de eliberare a lui Alexei Navalnîi.

PE subliniază că toate persoanele implicate în urmărirea penală, condamnarea și maltratarea lui Alexei Navalnîi ar trebui să fie sancționate în temeiul regimului mondial de sancțiuni al UE în materie de drepturi ale omului.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media