DOC/ Deputații BCS Vasile Bolea și Vladimir Voronin au sesizat Curtea Constituțională cu privire la Legea Procuraturii

21 septembrie 2021, 16:40 Politică 569
Vasile Bolea și Vladimir Voronin.  Sursa: Colaj

Deputatul din partea Partidului Socialiștilor (PSRM), Vasile Bolea, și deputatul din Partidului Comuniștilor (PCRM), Vladimir Voronin, au sesizat astăzi, 21 septembrie, Curtea Constituțională (CC) în vederea controlului constituționalității modificărilor operate de Parlament în contextul modificărilor la Legea cu privire la Procuratură. Anunțul a fost făcut de deputatul socialist, Vasile Bolea, prin intermediul paginii sale oficiale de Facebook.

„Considerăm că această lege încalcă prevederile constituționale, atentează grav asupra principiilor de separare a puterilor în stat și face ingerință în activitatea Consiliului Superior al Procurorilor. Ceea ce vrea să facă actuala guvernare - să subordoneze justiția și Procuratura. Vor să aibă un Procuror General de buzunar. De aceea au scuipat în principiile statului de drept, nu au solicitat opinia și expertiza structurilor internaționale din domeniu și au trecut cu vederea criticile și opiniile societății civile”, a scris Bolea.


La data de 3 septembrie, Alexandr Stoianoglo s-a adresat cu o sesizare la Curtea Constituțională în vederea controlului constituționalității modificărilor operate de Parlament în contextul modificărilor la Legea cu privire la Procuratură. În comunicatul emis de Procuratură este menționat că „Parlamentul Republicii Moldova, în regim de urgență, ignorând procedurile de transparență decizională, fără a lua în considerare recomandările Comisiei de la Veneția, a experților în domeniu, precum și opiniile instituțiilor a căror activitate este vizată, a aprobat în lectură finală o serie de modificări la Legea cu privire la Procuratură”.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu Legea, a anunțat că legea ce instituie mecanismul de evaluare a activităţii procurorului general a fost promulgată. Şefa statului a declarat, în cadrul unui interviu la emisiunea „În Profunzime” de la PRO TV că criticile societăţii civile şi a opoziţiei care invocă „un atentat la adresa independenţei Procuraturii prin intermediul acestei legi” sunt nefondate, întrucât, spune ea, menirea acestei legi este de a începe construcţia unui veritabil stat de drept, cu o Procuratură care să nu fie dependentă de grupări criminale,

Preşedinta Maia Sandu a menţionat că modificările operate de PAS la Legea cu privire la Procuratură nu au menirea să subjuge instituţia Procuraturi Generale unei formaţiuni politice, ci au menirea de a o scoate din captivitatea unor grupări criminale.


Deputații au aprobat, în a doua lectură, proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură. Prin modificările propuse se introduce un mecanism de evaluare a performanțelor procurorului general și se dispune revocarea acestuia din funcție în cazul în care se constată calificativul „nesatisfăcător” urmare a efectuării evaluării performanțelor.

În conformitate cu procedura de evaluare, Consiliul Superior al Procurorilor examinează raportul comisiei de evaluare a performanțelor Procurorului General. În rezultatul examinării, Consiliul Superior al Procurorilor adoptă o hotărâre cu privire la acordarea unuia din următoarele calificative: „excelent”, „bine”, „nesatisfăcător”.

În cazul adoptării hotărârii privind acordarea calificativului „nesatisfăcător”, Consiliul Superior al Procurorilor propune Președintelui Republicii Moldova eliberarea din funcție a Procurorului General.

Evaluarea performanțelor Procurorului General se va efectua de comisia specială, în baza unui Regulament. Această procedură nu va putea avea loc mai des decât o dată în an.

În cea de-a doua lectură, au fost acceptate unele amendamente care vizează interimatul funcției de Procuror General. Noua redacție este necesară pentru a clarifica situația privind instituirea interimatului, Procurorul General interimar urmând a fi numit prin decret al Președintelui la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, menționează autorii amendamentului.

Proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură, în lectura a doua, a fost aprobat cu 56 de voturi ale deputaților din majoritate. Opoziția s-a abținut de la vot.

PG a avizat negativ proiectul privind modificarea legii Procuraturii. „Reprezintă o ingerință vădită asupra garanțiilor constituționale de independență funcțională a Procuraturii și procurorului general”, declară reprezentanții PG.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media