Premiul Nobel pentru Pace, câștigat de jurnaliștii Maria Ressa și Dmitri Muratov pentru „lupta curajoasă în apărarea libertății de exprimare în Filipine și Rusia”

8 octombrie 2021, 12:38 Știință 79
Premiul Nobel pentru Pace.  Sursa: Nobel Foundation
Comitetul Nobel norvegian a decis să acorde Premiul Nobel pentru Pace pentru anul 2021 jurnaliștilor Maria Ressa și Dmitri Muratov pentru eforturile lor de a proteja libertatea de exprimare, care este o condiție prealabilă pentru democrație și o pace durabilă. Mai exact, aceștia au câștigat Premiul Nobel pentru „lupta lor curajoasă pentru apărarea libertății de exprimare în Filipine și Rusia”.

Maria Ressa folosește libertatea de exprimare pentru a expune abuzul de putere, utilizarea violenței și autoritarismul în creștere în țara sa natală, Filipine. În 2012, a cofondat Rappler, o companie de media digitală pentru jurnalism de investigație, pe care o conduce încă. În calitate de jurnalist și CEO al Rapplerului, Ressa s-a arătat a fi un apărător neînfricat al libertății de exprimare. Rappler a concentrat o atenție critică asupra controversatei campanii antidrog ale regimului Duterte. Numărul deceselor este atât de mare încât campania seamănă cu un război purtat împotriva propriei populații a țării. Ressa și Rappler au documentat, de asemenea, modul în care rețelele sociale sunt folosite pentru a răspândi știri false, a hărțui adversarii și a manipula discursul public, potrivit Comitetului Nobel Norvegian.

Dmitri Andreievici Muratov a apărat timp de decenii libertatea de exprimare în Rusia în condiții din ce în ce mai dificile. În 1993, a fost unul dintre fondatorii ziarului independent Novaya Gazeta. Din 1995 este redactor-șef al ziarului. Novaya Gazeta este astăzi cel mai independent ziar din Rusia, cu o atitudine fundamental critică față de putere. Jurnalismul bazat pe fapte și integritatea profesională a ziarului l-au făcut o sursă importantă de informații despre aspectele cenzurabile ale societății ruse menționate rar de alte mass-media. De la înființarea sa în 1993, Novaya Gazeta a publicat articole critice pe subiecte care variază de la corupție, violența poliției, arestări ilegale, fraude electorale și „fabrici de troli” până la utilizarea forțelor militare rusești atât în ​​interiorul, cât și în afara Rusiei.

De la fondarea ziarului, șase jurnaliști au fost uciși, inclusiv Anna Politkovskaja, care a scris articole revelatoare despre războiul din Cecenia. În ciuda crimelor și amenințărilor, redactorul-șef Muratov a refuzat să abandoneze politica independentă a ziarului. El a apărat în mod constant dreptul jurnaliștilor de a scrie orice doresc despre orice vor, atâta timp cât respectă standardele profesionale și etice ale jurnalismului, scrie Comitetul Nobel norvegian.

„Comitetul Nobel norvegian este convins că libertatea de exprimare și libertatea informațiilor ajută la asigurarea unui public informat. Aceste drepturi sunt premise esențiale pentru democrație și protejează împotriva războiului și conflictelor. Acordarea Premiului Nobel pentru Pace Maria Ressa și Dmitri Muratov este menită să sublinieze importanța protejării și apărării acestor drepturi fundamentale.

Fără libertatea de exprimare și libertatea presei, va fi dificil să promovăm cu succes fraternitatea dintre națiuni, dezarmarea și o ordine mondială mai bună pentru a reuși în timpul nostru. Prin urmare, decernarea în acest an a Premiului Nobel pentru Pace este ferm ancorată în prevederile testamentului lui Alfred Nobel”, menționează”,
Comitetul Nobel Norvegian.

Acesta este cincilea și penultimul Premiu Nobel decernat anul acesta.

Premiul Nobel pentru Medicină a fost decernat luni oamenilor de știință americani David Julius și Ardem Patapoutian pentru descoperirea receptorilor pentru temperatură și atingere.

Marți au fost anunțați câștigătorii Premiului Nobel pentru Fizică: Klaus Hasselmann (Germania), Syukuro Manabe (Japonia-SUA) și Giorgio Parisi (Italia) pentru „contribuțiile lor revoluționare la înțelegerea noastră asupra sistemelor fizice complexe”.

Nobel pentru Chimie a fost acordat miercuri cercetătorilor Benjamin List (Germania) și David MacMillan (SUA) pentru dezvoltarea organo-catalizei asimetrice.

Joi, scriitorul Abdulrazak Gurnah din Zanzibar a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură pentru „abordarea fără compromisuri şi plină de compasiune a efectelor colonialismului şi a destinului refugiaţilor în prăpastia dintre culturi şi continente”.

Ultimul Premiu Nobel de anul acesta, cel pentru economie, urmează să fie anunțat luni, 11 octombrie.

În 2021, fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari).

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media