Anul vitivinicol 2020 a înregistrat o reducere cu 10% a exportului de vinuri în expresie naturală

24 august 2021, 14:46 Vinurile Moldovei 80
Vin/ Imagine simbol.  Sursa: joblist.md

În anul 2021, producția globală de struguri, va fi cu aproximativ 15-25% mai mare decât anul trecut, în pofidacondițiilor meteo nefavorabile, marcate de înghețuri târzii și ploi abundente frecvente în anul curent. Astfel, pronosticul recoltei pentru anul 2021 va varia între 6,0-9,0 tone/ha. Acestea sunt principalele concluziile prezentate de Oficiul Național al Viei și Vinului, în cadrul Conferinței Naționale a Filierei Vitivinicole, cu subiectul „Recolta de struguri 2021: particularități și valorificare”, desfășurată online, pe pagina de Facebook Wine of Moldova.

Totodată, prognozele și datele statistice arată că producția globală de struguri din anul curent, va fi cu peste 30% mai mică față̆ de media ultimilor 5 ani, iar stocurile de produse vitivinicoledin acest an, s-au diminuat și constituie aproximativ 28,4 mil dal, un volum insuficient pentru a îndeplini obligațiunile contractuale ale anului 2021.

În același timp, anul trecut a fost marcat și de schimbări în ce privește axele strategice de dezvoltare a sectorului, care vor fi implementate în următorii 4 ani de către Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) și care urmăresc atingerea obiectivelor privind durabilitatea socio-economică și o mai mare claritate și transparență asupra activității desfășurate.

Mai mult, în anul 2021, în plantațiile viticole a fost înregistrat risc înalt pentru răspândirea bolilor de sezon, iar din cauza temperaturilor mici și a precipitațiile abundente, recoltarea strugurilor va întârzia cu aproximativ 15 zile comparativ cuanul 2020.

„Sectorul vitivinicol reprezintă 3% din PIB-ul țării sau 7% din totalul de exporturi și rămâne a fi angajatorul nr.1 din mediul rural. În ciuda provocărilor, anul trecut a fost unul ce a înregistrat cifre pozitive în ce privește exporturile și anume o creștere de 9%, în majoritatea destinațiilor de export, care au marcat majorări semnificative pe anumite piețe. Mai mult, anul 2020 a fost unul de cotitură pentru întreg sectorul și în special pentru ONVV. Pentru a menține trendul pozitiv, am muncit pentru schimbarea direcțiilor de dezvoltare, grupate pe 4 axe strategice care vor permite o mai mare claritate și transparență asupra activității desfășurate. Astfel, toate inițiativele desfășurate vor avea la bază cele 4 axe strategice, care urmăresc ca țara noastră să fie recunoscută ca fiind o destinație producătoare de vinuri de calitate, ce oferă posibilitate producătorilor să comercializeze produsele vinicole la prețuri mai bune, care are companii vinicole puternice care pot rezista crizelor globale, care își desfășoară activitatea într-un climat investițional și legal coerent”, a declarat directoarea Oficiului Național al Viei și Vinului, Cristina Frolov.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, prezent la eveniment, a menționat și problemele cu care se confruntă sectorul vitivinicol, menționând că Guvernul împreună cu mediul academic, asociațiile de profil și partenerii de dezvoltare vor identifica soluții raționale, care vor fi reflectate complex în documentele de politici strategice, în special, în textul noului document aferent dezvoltării sectorului vitivinicol pentru anii 2022-2030.

„Sectorul vitivinicol a fost şi va rămâne o ramură prioritară, strategică a economiei naționale. Prin urmare, reieşind din importanța sectorului în dezvoltarea economico-socială a țării, actualul Executiv îl poziționează prioritar pe agenda de guvernare, urmând să se focuseze pe politici consolidate ce vor contribui la dezvoltarea dinamică, echilibrată şi sustenabilă a tuturor componentelor acestuia: pepinieritul viticol, viticultura şi vinificaţia; inclusiv prin prisma politicii de subvenționare, axată pe: procesarea strugurilor, înființarea și modernizarea plantațiilor viticole. Seceta severă din anul precedent, cumulată nefavorabil cu situația pandemică, anul vitivinicol 2020 a înregistrat o diminuare a producției globale cu circa 28 la sută și o reducere a exportului de vinuri în expresie naturală - cu 10%. Cu toate acestea, calitatea vinului din roada anului trecut este una excepțională, cu un potențial ridicat de maturare, care va pune bazele unor vinuri autohtone de excepție”, a subliniat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu.

Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media